środa, 17 grudnia 2014

Placek z masy makowej

Mimo, że już po świętach to mam dla Was przepis na ciasto makowe z masą bakaliową. Wypiek ten nie należy do najbardziej wymagających podczas przygotowania więc na pewno sobie z nim poradzisz. Di bloguje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Di bloguje. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy!


Zainspiruj się więc i przyrządź placek makowy na cieście kruchym.

Jako dodatek do niego wykorzystaj owoce, np. Dodaj je do masy makowej, którą możesz przyrządzić samodzielnie, gotując mak w mleku, lub zrób z nich dekorację. Leczo to moja ulubiona jednogarnkowa potrawa, szczególnie w sezonie letnim, gdzie wybór warzyw jest ogromny.


W zasadzie możemy wrzucić. Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie. Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy?


Z góry dziękuje i pozdrawiam ! Proste w przygotowaniu i niezwykle efektowne min średnie przystępne.

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku i dodać do masy razem z kaszą manną. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasta z gotową masą makową. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Ciasto wstawić do lodówki na godziny. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko.


Placek makowy z mandarynkami Składniki na porcji: torebki migdałowego budyniu, 7ml mleka, puszki mandarynek, dag masła, jajko, dag mąki, 1dag cukru, cukier wanilinowy, skórka z połowy cytryny, puszki (po dag) gotowej masy makowej, dag cukru pudru, szczypta soli, 1-łyżki soku z cytryny 1. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Przygotowanie: Przygotować ciasto wg przepisu placek kruchy z marmoladą. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na blaty grubości mm ( część ciasta pozostawić) i za pomocą wałka przenieść na dużą blachę. Nakłuć widelcem i piec w temp. Przyrządzić masę makową: opłukany i osączony mak zalać wrzącą wodą i gotować na wolnym.


Gotową masę można wykorzystać jako jedną z warstw lub wierzch mazurka. Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady. Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać.


Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić o bakalie typu rodzynki czy orzechy włoskie.

Jeśli lubisz słodkości, to polecam również moje inne przepisy na ciasta i torty. Dodaj mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia, dokładnie zmiksuj. Jabłka zetrzyj na tarce z grubym oczkiem (ja ich nie obierałam ze skórki) i dodaj do masy wraz z miodem. Placek z makiem przygotowuje się na bazie masy makowej, którą można kupić gotową lub przyrządzić samemu w domu.


Do jej przyrządzenia potrzeba: mak, jajka, masło i cukier puder. Opcjonalnie do masy można dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, orzechy włoskie, śliwki suszone oraz miód. Jeszcze nie wybrałam makowca, którego będę piekła.


Szybki Placek Z Gotowej Masy Makowej - informacje, zdjęcia, materiały video. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Masa makowa jest delikatnie migdałowa, a ser śmietankowo-waniliowy.


Spód jest kruchy i cieniutki. Jajka ubij na puch z cukrem. Wymieszaj z masą makową i kaszą manną. Tak przygotowaną masę wymieszaj z bakaliami i wyłóż na schłodzony spód.


Pozostałe ciasto rozwałkuj i wytnij z niego foremkami małe gwiazdeczki. Z ciasta możesz również zrobić wałeczki i ułożyć z nich na cieście kratkę. Gwiazdki z ciasta ułóż na masie.


Masę makową można też śmiało zamrozić. Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek. Domowa masa makowa przepis.


Masa z mielonego maku z bakaliami, orzechami, rodzynkami, skorką pomarańczową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty