wtorek, 9 grudnia 2014

Sposób na miękkie pierniczki

Jeśli tak jak ja w tym roku nie mieliście czasu się wcześniej zdecydować, a myślicie, że już za późno, ten przepis jest dla Was! Im pierniczki grubsze tym są bardziej miękkie. To raczej nie jest przepis na cieniutkie pierniczki do których jesteśmy przyzwyczajeni i zwyczajnie szkoda je. Piekę właśnie w tym momecie, cieszę sie ze znalazlam szybki i tani przepis na miękkie piernczki.


Czas przedświąteczny to gorączka zakupów , prezentow i wypieków. Zycze szczęśliwych i zdrowych Świąt! Pierniczki Pani Joli to strzał w dziesiątkę.


Takie połączenie składników nadaje im smak, którego nie sposób zapomnieć. Ważne jednak, by ściśle przestrzegać przepisu. Z ciasta należy formować kulki o wadze 50g każda. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało). Wałkować na stolnicy na grubość - mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu).


Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdyby stwardniały, wystarczy pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej, a gdy wchłoną wilgoć z powietrza to zmiękną. Do pierniczków można dodać posiekane orzechy włoskie, dla wzbogacenia smaku lub zrobić gładkie pierniczki bez ich dodatku. Jeśli chcemy aby pierniczki szybko dojrzały powinniśmy zaraz przed lukrowaniem ułożyć je na kartce i przenieść do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, najlepiej w czasie deszczu uchylić okno.


Istnieją również inne sposoby na twarde pierniki, oto kilka z nich: Mikrofalówka. Jest to bardzo szybki i prosty sposób na twardego piernika. Ich wielką zaletą jest fakt, iż nie trzeba na nie czekać, aż zmiękną, bo nie są twarde. Z ciastem idealnie się pracuje, a wykrawanie ciasteczek to czysta przyjemność:) Wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt końcowy (czyt. smakowy) jest rewelacyjny. Wiele razy piekłam pierniczki, ale po upieczeniu były miękkie, a gdy ostygły twardniały, teraz znalazłam na internecie, przepis idealny.


Przepis na miękkie pierniczki z ciasta dojrzewającego. Pyszne, puszyste i miękkie pierniczki przygotowane z ciasta leżakującego przez jeden tydzień. Podczas leżakowania ciasto nabiera aromatu i odpowiedniej konsystencji.


Szybkie, miękkie pierniczki. Bakaliowe pierniczki na ostatnią chwilę. To miękkie pierniczki dla niecierpliwych, zabieganych, mających wiele do zrobienia, zupełnie nie wymagające żadnych umiejętności kulinarnych.


Chyba każdy przyzna mi rację. Niestety mają tendencję do twardnienia. Jak sobie poradzić z twardymi piernikami? Co zrobić, żeby były miękkie i chrupiące? Wypróbuj poniższe sposoby i sprawdź, który jest najlepszy dla Ciebie.


Kolorowe pierniczki na święta to rewelacyjny pomysł. Im wcześniej je przyrządzicie przed świętami, tym bardziej chrupiącymi będziecie się zajadać. Takie pierniczki nadają się również do ozdobienia świątecznego drzewka. Będą na pewno lepszą alternatywą dla tłukących się dmuchanych bombek.


Jest sposób by przyspieszyć ich gotowanie. Desery Miękkie pierniczki „Miodki. Flaczki z żołądków są rewelacyjne. Witam Kochani tego grudniowego, mglistego i bardzo zimnego wieczora.


Dziś chciałabym Wam przedstawić świetny przepis na rewelacyjne pierniczki. Przyznać się, kto zapomniał na początku grudnia upiec pierniczki lub wyjadł już wszystkie zapasy, które miały dotrwać Wigilii #128521; Nic straconego! Mam dla Was bardzo prosty przepis na pierniczki, które nie wymagają leżakowania.


Sposób na miękkie pierniczki

Ciężko poprzestać na jednym. Są miękkie, mocno korzenne i po prostu pyszne. Bardzo prosty i szybki przepis na miękkie i błyszczące pierniczki.


Do tego równo się pieką, mają ładny kształt, jajko sprawia, że pięknie błyszczą i nie trzeba ich już lukrować - dzięki temu są dietetyczne, bo nie mają na sobie olbrzymiej skorupki słodkiego lukru. Tym razem ekspresowe pierniczki, szybkie w przygotowaniu i do szybkiej konsumpcji, więc można je zrobić tuż przed Wigilią. PIERNIKI OD RAZU MIĘKKIE – NAJLEPSZY PRZEPIS NA PIERNIKI BEZ LEŻAKOWANIA – takie pierniki robię w moim domu od lat #128578; po wystygnięciu nie robią się twarde dlatego można je przygotować w każdej chwili #128578;.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty