niedziela, 14 grudnia 2014

Farsz do uszek z grzybami

Po wyrobieniu odkładamy je pod przykryciem na pół godziny. Jak zrobić uszka z grzybami – przepis krok po kroku. Najpierw przygotowujemy farsz.


Grzyby wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na jakiś czas, a najlepiej na noc. Ugotowane grzyby przecedzić (wywar zachować, można dodać go do barszczu).

Grzyby dodać na patelnię z cebulą, doprawić solą i pieprzem i mieszając smażyć przez ok.

Drobno poszatkować (nożem na desce lub w rozdrabniaczu). Ja swoje uszka z grzybami wycinałam kieliszkiem od szampana, dlatego są dobre i do zupy, i jako samodzielne danie. Przepis na Wigilijne uszka z grzybami. Ma głęboki grzybowy smak i świetnie nadaje się do uszek, pierogów, pierożków (gotowanych i pieczonych), pasztecików, faszerowanych bułek drożdżowych, a nawet do pizzy czy makaronu. W internecie można znaleźć wiele „przepisów” na uszka z grzybami.


Ja sam kilkukrotnie próbowałem podejść do tego dania, ale daleko temu było do babcinych specjałów :-) Smaczne, miękkie i aromatyczne uszka z grzybami to jak wiadomo tylko. Z tej ilości składników wychodzi dużo uszek.

Zdecydowana większość z nich nie pozwala jednak przygotować uszek zdatnych do spożycia. Mrozić można surowe uszka, układając je oddzielnie, jedne koło drugiego, na tacce wyłożonej papierem do pieczenia.

Włożyć do zamrażarki i gdy zamarzną przełożyć do woreczka do mrożenia i ponownie wstawić do zamrażarki. Jest przy nich sporo pracy, szczególnie jeśli chcemy przygotować malutkie uszka. Farsz: Ugotowane suszone grzyby (wyjęte z zupy) k roję na mniejsze kawałki. Dodaję pokrojone grzyby i smażę chwilę.


Cebulę obieram, drobno siekam i szklę na rozgrzanej oliwie na patelni. Doprawiam farsz do smaku solą, pieprzem, dodaję bułkę tartą, aby wchłonęła nadmiar w ilgo ci z grzybów. U nas zawsze są dwa rodzaje uszek, z pieczarkami dla dzieci i leśnymi. To pierwsza potrawa jaką u mnie w domu rodzinnym je się podczas Wigilii. Farsz powin ien być ra czej suchy.


Smak wigilijnych uszek dodawanych do barszczu wigilijnego jest niepowtarzalny i zawsze kojarzy się ze świętami. Jeśli chcesz powrócić do czasów dzieciństwa, do nostalgicznych wspomnień, koniecznie zrób uszka do barszczu. Cebulę także drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż cebulę, aż się zeszkli.


Kapusta z grzybami to jeden z tych smaków, które nieodłącznie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Z tej okazji mam dla was przepis na prosty, smaczny i aromatyczny farsz do nadziania bezglutenowych pierogów, uszek lub krokietów. Doskonale pasuje też do naleśników z kaszy gryczanej.


Jesienią nie może zabraknąć pierogów z grzybami. Ciasto musi być elastyczne i dość cienkie. Nie każdy farsz jest smaczny, podczas jego przygotowywania należy pamiętać o świeżych grzybach i odpowiednim doprawieniu farszu.

Dzięki temu całość będzie smaczna i na pewno nie zawiedzie twojego podniebienia. Próbowałam już różnych metod i różnych farszy (z kapustą i grzybami, z dodatkiem warzyw), ale w końcu osiągnęłam to, o co mi chodziło i praca jakoś idzie. Kiedyś robiłam uszka z krążków wycinanych kieliszkiem. O nie, już nie ta cierpliwość, a i paluszki nieco za grube, aby zwinąć maleńkie uszko. Ja najczęściej lepię uszka właśnie z grzybami, lecz czasem napełniam je także farszem z kapusty – bez względu na to jakie uszka lubicie najbardziej, warto przygotować je samodzielnie.


Wypełnione drobno siekanym farszem grzybowym, malutkie pierożki gotowane w wodzie, podawane jako uzupełnienie lub dodatek do zup o kształcie zwierzęcego ucha. Pieczarki drobno pokroić (ja użyłem malaksera), cebulę podsmażyć na maśle, dodać pieczarki i smażyć jeszcze kilka minut, dołożyć grzyby z wywarem w którym się gotowały i odparować farsz do takiej konsystencji żeby można go było użyć do nadziewania uszek, przełożyć do miski i wymieszać z bułka tartą, ostudzić. Sprawdzą się również jako składnik wielu codziennych dań. Tym razem przyrządź je według poniższego przepisu. Sekretem smaku uszek są suszone grzyby: boro, podgrzybki i prawdziwki sprawią, że farsz będzie wyjątkowo aromatyczny.


Uszka z pieczarkami i grzybami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty