środa, 31 grudnia 2014

Jaka mąka do pierniczków

By ciasto było smaczne i apetycznie wyglądało, trzeba do jego wypieku użyć odpowiedniego rodzaju mąki. Sprawdź, jakie typy mąki są dostępne w sklepach i czym się wyróżniają. Dzięki temu dobierzesz właściwą mąkę pszenną do ciasta kruchego, drożdżówki, pierogów, makaronu, chleba czy naleśników! Dodane przez lasuch-w: Tylko o kuchni.


Witajcie czy to ma jakieś znaczenie jaką mąkę się dodaje czy tortową czy wrocławską? Ale czy wiecie, jaki typ mąki będzie najlepszy do danego ciasta czy dania? Ja sama myślę, że to ona miesza - bo od grudnia nic mi się nie stało, objawy przychodzą i odchodzą. Miałam mieć badania w lutym - ale nie powiedzieli mi wcześniej, że mam zapłacić przy badaniu całą kwotę, a było dużo, tylko tydzień przedi nie byłam na to przygotowana.


Mąkę tortową stosuję do ciast, a pszenną (typ 500) do klusek naleśników czy zasmażki. Spróbuję wam przybliżyć podział na typy i po jaką mąkę sięgnąć kiedy masz przypływ inspiracji kulinarnej. Nie będę pisała o wszystkich rodzajach mąk, chcę poznać takie które są ogólnie.


Z racji, że zbliżają się święta, a jedyną rzeczą, jaka umiem upiec są pierniczki, postanowiłam pierniczenie trochę urozmaicić. Rodzajów mąki jest naprawdę dużo. Z samej pszenicy kilkanaście.


Czy wiemy jak ich używać? I jaka jest mąka najlepsza? Na pewno nie tortowa, choć niektórzy dają ją do wszystkiego. Warto też wiedzieć, że zdrowi nie muszą unikać glutenu.


Nie z każdej mąki będzie chleb, a z jakiej mąki będą dobre pierniki? Pamiętam,że raz użyłam krupczatki i to była totalna klapa, pierniki bły zbyt kruche. Jednak która z nich pomoże w walce z dodatkowymi kilogramami? Pieczywo to jeden z pierwszych produktów, jakie odrzucamy w momencie, gdy decydujemy się na dietę, mimo, że to właśnie one stanowią podstawę naszego.


O tym, jaka mąka nadaje się do czego, dlaczego powstaje zakalec oraz co to jest gluten - wszystko w jednym artykule, wyjaśnione po ludzku. Mąki można również podzielić ze względu na przeznaczenie. Wyróżniamy więc mąki do użytku domowego i przetwórstwa przemysłowego (do produkcji pieczywa), wyrobów cukierniczych czy makaronów. Są także mąki konsumpcyjne przeznaczone do spożycia przez ludzi, mąki paszowe do karmienia zwierząt i produkcji pasz, a także mąki. Jest dość drobna i biała.


Do czego, jaką mąkę używać. Mąka - rodzaje i typy mąki. Oprócz tego jest bogata w cenne witaminy z grupy B. Od pszennej jest lepsza w tym, że zawiera wartościowe lignany, które obniżają ryzyko wystąpienia nowotworów. Mąki bezglutenowe Jeśli z różnych powodów nie jecie produktów z powyższych mąk, nic straconego.


Pierniczki (najlepsze, jakie znam) - Opis przyrządzania: Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy, aż cukier się rozpuści. Można je ubić na parze albo dość długo (jakieś minut) mikserem w misce. Do garnka wkładamy miód i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Do standardowego przepisu na ciasto na pizzę używam zwykłej mąki pszennej. Dodajemy masło i przyprawę do.


Zwróć uwagę bardziej na typ mąki. Ta tradycyjna z której najłatwiej wychodzi ciasto, to mąka pszenna typ 45 5lub 600. Naleśniki z najlepszej mąki. Najczęściej jednak sięgamy po mąki chlebowe - pszenne i żytnie. Zawiera dużo potasu, żelaza i witamin, obniża zły cholesterol.


Jaka mąka jest najlepsza do naleśników? Ze względu na dużą zawartość błonnika świetnie działa na nasze jelita. Z uwagi na to, że nie zawiera glutenu, który zapewnia odpowiednią konsystencję ciasta i gotowych wypieków, należy dodać do niej jakieś inne spoiwo np.


Powiem Wam, że jeśli ktoś nigdy wcześniej nie ozdabiał pierniczków, to nawet nie wie, jaka to ciężka praca ;-). Dekorowałam je wczoraj wieczorem, a po północy już mi się kontury rozmazywały i ręka drżała.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty