wtorek, 2 grudnia 2014

Faworki duza porcja

Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga kornik w kuchni. Faworki z babcinego przepisu 140.


Tłusty czwartek już za tydzień, więc może przyda się Wam przepis na faworki - tym razem z dodatkiem mąki kukurydzianej. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasteczka duża porcja. Przepis na maślane ciasteczka. Kruche, chrupiące, delikatne ciasteczka maślane. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania.


Z ciasta można wykrawać foremkami dowolne kształty. Można je dowolnie dekorować. To najlepsze faworki, jakie miałam okazję zrobić.


Widać wprawa jest najważniejsza, bo faworki wyszły dokładnie takie, jakie lubię. Tajemnica idealnych faworków to nie jedna zasada, ale kilka. Najpierw ciasto trzeba dobrze wyrobić. Najlepsze gofry - chrupiące, lekkie jak piórko :-).


Gofry rosną głównie dzięki dokładnemu ubiciu białek i delikatnemu ich wymieszaniu z resztą składników. Pyszne z bitą śmietaną i owocami. Klasyczna karpatka zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę.


Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach a karpatka wygląda i smakuje świetnie. Moje ulubione ciasto drożdżowe, które można dowolnie modyfikować, a czasem najlepiej smakuje jako zwykła, duża puszysta drożdżówka, z ogromną ilością kruszonki na wierzchu. Jest bardzo miękka i pachnąca. Powstały zupełnie przez przypadek.


Młody cukiernik przez nieuwagę upuścił na olej pasek ciasta pączkowego. Pasek utworzył warkocz, a przestraszony cukiernik chcąc uniknąć kary, posypał go cukrem - co dało nowy przysmak. Na początku faworki były ciężkie i. Na wierzch ciasta możemy ułożyć dowolne owoce, np maliny, owoce granatu. Ja tym razem nie dawałam owoców. Ciasta - przepisy na smaczne domowe ciasta.


Sprawdziłam te obliczenia dla budyniu biedronkowego i faktycznie wyniki porównywalne. Tutaj porcja jest z połowy opakowania najwyraźniej bo etykieta na budyniu mówi, że porcja to 145g, tutaj mamy 300g. Czyli po 30- minutach - bo tak jest w przepisie na biszkopt Pani Doroty z Moich Wypieków, sprawdzałam patyczkiem czy biszkopt jest suchy w środku. Mój biszkopt piekł się min w 1stopniach z termoobiegiem. Zagnieść ciasto kruche: mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy.


Siekać składniki nożem na drobną kruszonkę. Dodać jajko i połączyć składniki w jednolite ciasto. Piekarnik nagrzać do 1stopni C. Do miski przełożyć jogurt. Kubeczek po jogurcie umyć i osuszyć.


Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać. Ziemniak zapobiega pryskaniu tłuszczu. Orzechy laskowe - jak pozbawić je łupinek? Jeśli orzechy laskowe są w cienkiej brązowej skórce, możemy też użyć piekarnika do obrania ich – wysypujemy je na blachę i prażymy chwilę. Delikatny i bardzo orzeźwiający sernik na zimno z galaretką i serkiem mascarpone.


W sam raz na letnie upały. Brzoskwinie z puszki można zastąpić sezonowymi owocami, np. Porcja na tortownicę o śr.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty