czwartek, 18 grudnia 2014

Żurek na boczku z ziemniakami

Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I WĘDZONYM BOCZKIEM. Wszystko zalewam szklankami wody i gotuję na małym ogniu około minut. Dodatek siekanego szczypiorku sprawia, że żurek z boczkiem wędzonym ziemniakami nabiera wiosennego charakteru.


Przygotujemy go raz-dwa na bazie Żurku Nasza Specjalność WINIARY, z dodatkiem podsmażonego z cebulą wędzonego boczku i świeżego czosnku.

Mięsny żurek z boczkiem i cebulką zaprawiamy śmietaną i posypujemy zielonym. Podawana z boczkiem i jajkiem na twardo jest bardzo sycąca i niezwykle wyrazista w smaku. Podczas tegorocznych Świąt Wielkanocnych, pierwszy raz gotowałam świąteczny żur dla całej familii zasiadającej przy stole i tak wdaliśmy się w rodzinną w dyskusję n Zobacz więcej. Po lekkim przestudzeniu boczku pokroić go w kostkę i wrzucić z powrotem do wywaru.


Gotować wywar do miękkości warzyw, a następnie wrzucić pokrojoną białą kiełbasę, majeranek oraz łyżeczkę cukru. Jeśli żurek to koniecznie taki jak ten – Żurek na żeberkach z ziemniakami, białą kiełbasą i boczkiem. Nie jest to danie dietetyczne, o nie, ale jakie pyszne!


W końcu Święta Wielkanocne są raz w roku.

Choć muszę przyznać, że żurek bardzo lubię i przygotowuję go nie tylko raz w roku. Wersji na żurek jest mnóstwo. Zupy Domowy żurek na zakwasie z kiełbasą i boczkiem.


Nie ma jak domowy żurek, zrobiony na swoim zakwasie smakuje bardzo dobrze,. Większy kawałek boczku wkładamy do garnaka zalewany 2-litra wody i gotujemy na średnim ogniu min. Po tym czasie do boczku dodajemy ziemniaki gdy będą pół miękkie dodajemy kiełbasę.


W czasie gotowania się ziemniaków i kiełbasy mniejszy kawałek boczku kroimy w kostkę i rumienimy na patelni razem z cebulą. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy boczek z cebulką. Paszczaka zawsze wychodzi! Kolejna klasyczna propozycja na święta, żurek z białą kiełbasą, ziemniakami i boczkiem.


Oj tak, żurek z biała kiełbasą taką gotowaną lub parzoną oraz boczkiem podsmażonym na patelni jest absolutną klasyką kuchni polskiej. To chyba najpopularniejszy żurek, przynajmniej za czasów mojego dzieciństwa. Dodajemy przyprawy : sól, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe.


Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy zakwas i białą kiełbasę oraz boczek i majeranek. Boczek kroimy w paski a kiełbasę w plasterki. Gotujemy jeszcze chwilę i na koniec zabielamy śmietaną.


Barszcz biały i żurek to jedne z moich ulubionych, polskich zup.

W Kalifornii zapodaję je swoim znajomym pod nazwą Polish Sour Soup. Muszę przyznać, że zupa bardzo niektórym z nich zasmakowała. Moja wersja jest nieco bardzej złożona niż te, które pamiętam z Polski. A raczej wdało się wujostwo i rodzice, bo ja nie bardzo mam co wspominać, jeśli chodzi o lata ich młodości. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.


Gotuj na małym ogniu przez minut, często mieszając. Kiełbasę obierz i pokrój w półplasterki. Obierz cebulę, posiekaj ją i podsmaż na łyżce oleju z kiełbasą. Do żurku dodaj kiełbasę z cebulą. Dziś przepis na szybki żurek na boczku wędzonym i kiełbasce.


Lista przepisów na zurek z ziemniakami i boczkiem z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Tradycyjny przepis na żurek z ziemniakami i mięsem. Najlepsza zupa na świecie. Ziemniaki obrać opłukać i pokroić w kostkę,wrzucić do wywaru i gotować ziemniaki do miękkości.


Do garnka wlać wodę,wrzucić kość wędzoną,liść laurowy,ziele angielskie. Boczek,kiełbasę,cebulę,pokroić w kostkę,podsmażyć na patelni dodać do wywaru. Przepisy na żurek z boczkiem w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na żurek z boczkiem.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na żurek z białą kiełbasą i ziemniakami. Zupa (żurek) z ziemniakami, przepis z kategorii Zupy. Wprowadziłem element dodatkowy w postaci 100g wędzonego boczku. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek z cebulką.


Skórę z boczku również podsmażamy, ale nie kroimy jej - tak, żeby tylko dodała smaku i żeby można było ją łatwiej wyjąć. Przekładamy boczek do zupy. Wlewamy zakwas- jego ilość zależy od tego jaki lubimy kwaśny żurek.


Na koniec żurek przyprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty