wtorek, 23 grudnia 2014

Jak przechować makowiec

To nie było chyba do Ciebie, a makowiec w folii zakiśnie i zepsuje się, bezpieczniej jest zamrozić. Co do sklepowych gotowców - są tak nafaszerowane uzdatniaczami wszelkiej maści, że się nie psują. W każdym przepisie podany czas pieczenia i temperatura są wartościami średnimi.


Trzeba pamiętać, że wszystkie piekarniki są inne (grzeją z różną mocą),a temperatura, którą ustawimy, nie zawsze odpowiada temperaturze rzeczywistej w piekarniku. Już jutro rozpoczyna się długi weekend - czas przygotowywania różnych smakołyków, nie tylko na wolnym powietrzu. Wiele z nas na pewno upiecze coś słodkiego. Temperatury powędrowały w górę, przed nami kilka dni biesiadowania, dlatego może warto sprawdzić w jaki sposób przechowywać nasze ciasta, aby zachowały konsystencję, smak i świeżość.


Witam makowiec zawsze mi peka przejrzalam komentarze i mysle, ze z tych dwoch powodow ktore najczesciej Pani podaje to mam za cienki rozwalkowane ciasto, ciasto walkuje na wymiar 35×czy zatem zrobic troche mniejszy prostokat? Zamrozić możemy również torty, serniki czy makowiec. Ciasta tego typu kroimy na mniejsze porcje i każdą owijamy folią aluminiową lub układamy w plastikowych pojemnikach z odstępami. Czy można zamrozić makowca?


Makowca jak najbardziej można mrozić. A jeśli chcę przechować np. Tradycyjny makowiec zawijany to jedno z tych ciast, które musi pojawić się u nas na święta.


Ja w ogóle bardzo lubię wypieki z dodatkiem maku #128578; Gęsta, lepka, słodka i pachnąca bakaliami masa makowa stanowi idealne połączenie z kruchym ciastem oraz wspomnianym wcześniej lukrem. Mi ta kompozycja szczególnie pasuje na święta Bożego Narodzenia, gdy wokół. Kruche ciasto z mojego ulubionego wiśniowego paja, masa makowa z dużą ilością suszonej żurawiny i domowa konfitura żurawinowa dla przełamania miodowej słodyczy makowca. Konfiturę żurawinową łatwo przygotować w zaledwie kilka minut, szybko gęstnieje i wspaniale współgra z ciastem. Ten makowiec wygląda bosko, dlatego też chcę spróbować go upieć - choć nie wiem czy osiągnę podobny rezultat.


Nigdy w życiu jeszcze nie piekłam makowca i obawiam się tego zawijania, ale może nie będzie tak źle. Blog kulinarny, na którym znajdziesz inspirujące a zarazem proste przepisy kulinarne ze zdjęciami. Pod względem treści wyprzedzamy inne blogi kulinarne. Mamy nadzieję, że blog kulinarny cos dobrego stanie się Twoim ulubionym miejscem gdzie przepisy na obiad i nie tylko są przygotowywane starannie.


Inne blogi kulinarne nie dostarczą Ci takich pomysłów jak coś dobrego na obiad. Można przechować go w lodówce - najłatwiej w zamkniętym worku cukierniczym, woreczku strunowym lub szprycy. Jak zamrażać nieugotowane łazanki?


Jak przechować makowiec

Tacę z kluskami wstawiamy do zamrażarki na ok. Wypieki świąteczne, takie jak makowiec, sernik, piernik lub keks to nie lada wyzwanie. Często zapraszamy wielu gości i zależy nam, aby ciasta na święta gwiazdkowe były wyjątkowe, tradycyjne i przede wszystkim smaczne. Dziś postaram się Wam podpowiedzieć co upiec na Boże Narodzenie i jak to zrobić, aby nasze wypieki świąteczne wyszły idealnie. Wychodzi miękki z delikatną skórką.


Polecam go z cytrynowym lukrem i posypany papają kandyzowaną. Przepis na świąteczny makowiec z przepisu babci. Te makowce w naszej rodzinie pieczemy według przepisu babci Stasi tylko dwa razy w roku, na święta. Kolejne świąteczne ciasto, którego nie może zabraknąć to makowiec. Dzisiejszy przepis to makowiec na kruchym spodzie z mnóstwem dobroci w makowej masie.


Jeśli więc nie macie ochoty robić tradycyjnej strucli makowej to polecam również makowiec japoński z jabłkiem, a dla miłośników sernika i makowca w jednym polecam tak zwanego seromaka. Są podstawą niezliczonej ilości przepisów kulinarnych – od pachnących chlebów świeżo wyjętych z pieca, przez aromatyczną włoską pizzę i tradycyjne polskie pierogi, aż po wyjątkowe wypieki kuchenne, których cudowny zapach przyciąga do kuchni całą rodzinę. Uniwersalny i prosty charakter ciast zapewnił im stałe miejsce we wszystkich kuchniach świata, a niezliczona. Kluski z makiem to ciągle pozostałość świąteczna na moim blogu. Pyszny, domowy, zdrowy mus jabłkowy o słodko- kwaśnym smaku.


Mus jabłkowy można wykorzystać do ciast (szczególnie szarlotki), deserów, naleśników, ryżu na mleku, placków ziemniaczanych, czy po prostu wyjeść łyżeczką ze słoika. Aga godzin temu Malinowy tort lodowy. Zastanawiam się tylko nad tym jak przechować go do świąt, aby nie utracił świeżości.


Mam dla Was dwa przepisy na przepyszne ciasta: łatwy i szybki, przepyszny i Wilgotny makowiec z jabłkami oraz pyszne Bożonarodzeniowe ciasto z suszonymi owocami. Jeśli masz ochotę na zdrowe słodkości, to polecam moje Kulki młodości oraz Zdrowe kulki czekoladowe. Makowiec z wiśniami na kruchym cieście.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty