wtorek, 16 grudnia 2014

Miruna ryba po grecku

Miruna do ryby po grecku. Do wykonania ryby po grecku zdecydowanie lepszym wyborem będzie ryba chuda. Pamiętajmy, że warzywa dusimy z dodatkiem tłuszczu (najczęściej oleju lub oliwy z oliwek), a same warzywa również puszczą sok, stąd usmażona, tłusta ryba nie będzie dobrze komponować się w tym zestawie.


Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. Sprawdzi się także morszczuk lub mintaj. Najlepiej, by była to ryba morska. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia.


Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Jaka ryba jest najlepsza do ryby po grecku: miruna, mintaj, dorsz?


Jakiej ryby użyć do ryby po grecku? Polecane przepisy: ryba po grecku miruna Zobacz więcej. Przepis na rybkę dostałam od siostry, jest pyszna najlepsza na drugi dzień gdy składniki. Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla).


Umytą rybę kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na złocisto na rozgrzanym oleju. Warzywa obieramy i myjemy: marchew, pietruszkę i seler w słupki (albo ewentualnie trzemy na tarce o dużych oczkach), por siekamy drobno. Tak podana ryba coraz częściej pojawia się na świątecznych stołach.


Miruna ryba po grecku

Gorąco zachęcam, ponieważ można ją przygotować kilka dni wcześniej i podgrzać przed samym podaniem. To tradycyjne polskie danie serwowane jest najczęściej na Wigilię. Zalecana jest również przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, astmie, alergiach, a także osobom z problemami krążeniowymi.


Szef kuchni Rafał Godziemski do swojej wersji przepisu wybrał naszą. Soczysta ryba w towarzystwie duszonych warzyw to klasyka polskiej kuchni! No proszę, kolejna fanka miruny. Ale nie dziwię się, bo to smaczna ryba, choć jej stada są mocno przełowione. Jedynie Nowa Zelandia poławia w sposób zrównoważony i ma certyfikat MSC - pani w sklepie ostatnio zapewniała mnie, że miruna jest nowozelandzka (zapytałam skąd jest, bez sugerowania odpowiedzi).


Bardzo wysoka temperatura sprawia, że spora część wartości odżywczych bezpowrotnie ginie. Dlatego, aby zachować ich jak najwięcej warto zrezygnować ze smażenia. Znacznie więcej skorzystamy jeśli mirunę upieczemy w piekarniku lub ugotujemy na parze lub podamy w formie ryby po grecku. Zajadamy się nią podczas Wigilii, na imieninach babci czy weselu.


Rybę wcześniej rozmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Ulubiona i znana wszystkim ryba po grecku jest obowiązkową pozycją na wszystkich świętach i domowych uroczystościach. Mi osobiście smakuje najlepiej w okresie zimowym.


Do jej wykonania najlepiej sprawdzają się filety, czyli rybki bez ości. Szczególnie polecam białe ryby, takie jak morszczuk, dorsz, czy miruna. Do dań wigilijnych, które jada się u mnie co roku jest ryba po grecku. Raz jest to miruna, raz karp lub dorsz, lecz ryba to podstawa, która zawsze jest serwowana na moim stole.


Rybę po grecku można podawać na zimno lub na ciepło, lecz my zawsze przed wigilią wstawiamy rybę do lekko podgrzanego piekarnika i podajemy na ciepło, bo w takiej wersji nam smakuje najbardziej. Artykuły na temat: miruna do ryby po grecku Ryby Kolejna książka z bestsellerowej serii Podstawy gotowania! Przeczytaj, jeśli zastanawiasz się, jak poznać, czy ryba jest świeża, jakie gatunki będą dobrze smakować w warzywnej potrawce, a które najlepiej pasują do galarety. Moja ryba po grecku powstała z przepisu, który mam od mamy.


Taki domowy, wręcz dawny. Inne przepisy z VioletoweKucharzenie. Gotowane klopsiki z indyka w sosie śmietanowo – grzybowym VioletoweKucharzenie.


Roladki z mięsa mielonego w sosie pomidorowym z pieczarkami VioletoweKucharzenie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty