czwartek, 25 grudnia 2014

Lane kluski do zupy

Lane kluski to bardzo szybki-makaron. Zawsze robiła mi je moja babcia. Szybki i dobry sposób na zrobienie ładnych kluseczek do zupy. Czas przygotowania: min.


Opis przepisu: Autor: WINIARY Czasem warto wrócić do dań ze swojego dzieciństwa.

Jednym z nich są lane kluski, które gościły w różnych zupach – najlepiej zaś komponują się z domowym rosołem. Ten tradycyjny przepis stanowi alternatywę dla makaronu i na pewno pokochają go ci, którzy nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Kluski lane to trochę zapomniane pyszności. Jeśli sięgniemy do czasów dzieciństwa, z pewnością przypomnimy sobie zupy serwowane przez babcię, w których królowały kluski lane. Nie ma się co dziwić, bo w czasach, kiedy trudno było kupić nawet makaron, najprostszym i pysznym uzupełnieniem zup były właśnie kluski lane.


Do dziś wielu wielbicieli zup mlecznych nie wyobrażają. Do wylewania klusek świetnie sprawdza się patent z woreczkiem foliowym – do kubka włóż woreczek, przymocuj go gumką recepturką i wlej do niego.

Przygotowując lane kluski do zupy staraj się, aby ciasto nie było zbyt gęste. W innym wypadku kluski będą za twarde. Możemy także podać je osobno, z sosem - wtedy gotujemy je w osolonej wodzie. Im mniej mąki dodamy do lanych klusek, tym będą bardziej miękkie, rozpływające się w ustach i nieregularne.


Raz ciasto lane, raz kluski lane, raz kładzione, czasami były też inne, a jakże. Zresztą, kto nie lubi klusek ja się pytam? Dodane przez konia w: Tylko o kuchni.


O knedlach do zupy nigdy nie slyszalam , znam inne dodatki np. Super lane kluski dla początkujących. Zastępują makaron albo ryż. Ponieważ ciasto leje się na wrzątek. Uwielbiam lane kluski, to dla mnie wspomnienie dzieciństwa!


Zupa mleczna z lanymi kluskami czy rosół z lanymi kluskami - to jest smak inny niż wszystkie. Aż dziwne, że teraz tak rzadko robię dla dzieci lane kluseczki, bo przecież ich przygotowanie jest bajecznie proste. Podobnie co lane kluski robi się kluski kładzione - również do ich przygotowania wykorzystuje się jajka, mąkę, sól i wodę.


Różnica jest taka, że klusków kładzionych nie wlewa się do zupy, tylko gotuje w osolonej wodzie, a podaje jako dodatek do drugiego dania, zamiast ziemniaków, makaronu, ryżu czy kaszy.

Przepisy z kategorii lane kluski do zupy. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Kluseczki lałam bezpośrednio do zupy pomidorowej. Oczywiście jeśli ma to być dodatek do klarownego rosołu, najlepiej lać je na wrzątek, odcedzić, nakładać na talerze i zalać rosołem, powinny być wtedy też trochę grubsze. Na śniadanie można ugotować sobie lane kluski na mleku.


A po powrocie z pracy o wiele szybciej poda się rosół lub zupę pomidorową jeśli zamiast makaronu będziemy gotować lane kluski bezpośrednio na zupie. Czasem zostaje nam resztka zupy z poprzedniego dnia, a lane kluski to doskonały sposób na szybkie obiad. Straszliwie kluski lane lubię. Pasują do wielu zup - i tych na słodko, i tych na słono - np. To taki, można powiedzieć, podrobiony makaron :) A tani jak barszcz :).


Po skończeniu wylewania ciasta czekamy chwilę, aż wszystkie kluski wypłyną na powierzchnię. Możemy je zamieszać łyżką sprawdzając, czy nic nie przykleiło się do dna garnka. Wegańskie lane kluski Wegańskie lane kluski - szybkie, delikatne kluseczki do zupy - Składniki: łyżek mąki pszennej.


Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę - tak aby nie było grudek. Kto jeszcze zjada zupy mleczne, czyli sposób na lane kluski. Nie wiem, dlaczego moja mama nigdy nam tego przysmaku nie robiła, być może ze względu na moją siostrą, która zupełnie nie jest mleczna, ale do dziś pamiętam. Bezglutenowe lane kluski - idealne do rosołu czy zupy pomidorowej.


Uwielbiają je nie tylko dzieci ;) Proste i szybkie do wykonania. Ja podałam do domowej zupy pomidorowej. Jeśłi jest za rzadkie dosyp jeszcze mąki, a jak zbyt gęste to dolej mleka.


Całe surowe jajka rozbić widelcem lub zmiksować z mąką, wodą i szczyptą soli, aby nie było grudek. Ciasto powinno być bardzo gęste. Można je wlewać cienką stróżką do gorącego mleka, rosołu lub chińskiej zupy. Jeśli natomiast mam zamiar zjeść ją później, gotuję je w osobnym garnku w osolonej wodzie. Okazują się interesującym zastępstwem dla ryżu i makaronów w różnych zupach: pomidorowej czy w rosole.


Ten banalny przepis powinien znać każdy początkujący kucharz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty