czwartek, 18 grudnia 2014

Ogórki kwaszone przepis

Najlepsze i najsmaczniejsze są oczywiście ogórki kiszone domowym sposobem. Warto poświęcić czas na przygotowanie aby potem cieszyć się nimi przez cały rok, a wykorzystanie kiszonych ogórków jest bardzo wszechstronne. Można z nich ugotować zupę ogórkową, dodawać do obiadu czy kanapek. Po przepisie na domowe ogórki małosolne według mojej mamy postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na domowe ogórki kiszone – także z przepisu mojej mamy :).


Przepis na domowe ogórki kiszone praktycznie niczym się nie różni od wcześniejszego przepisu na ogórki małosolne.

Zamiast zwykłego koperku użyłam kwiatów kopru, bo już są dostępne na. Aby zrobić ogórki kiszone musisz przygotować zalewę, którą składa się tylko z gorącej wody i soli kamiennej w stosunku: litr wrzątku i dwie łyżki soli kamiennej. Jeśli chcesz zobaczyć jak krok po kroku zrobić domowe ogórki kiszone, to zapraszam po mój przepis na ogórki kiszone, który znajdziesz powyżej. Ogórki wymocz w zimnej wodzie.


Następnie dokładnie wyszoruj szczoteczką. Zagotuj wodę z solą, mieszaj aż sól się rozpuści. Na dnie dobrze umytych i sparzonych słoików ułóż – ząbki czosnku, kawałek obranego korzenia chrzanu, baldachy kopru z łodygami, liść laurowy, gorczycę oraz liście wiśni i czarnej porzeczki.


Sprawdź też nasz przepis na ogórki w curry.

Tu składniki się nie zmieniają, choć oczywiście możemy dodać do słoików to, co lubimy. Zalewę również przygotowujemy z litra wody i łyżki soli. Tym razem jednak wykorzystamy gorącą zalewę. Domowe, kiszone ogórki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe!


To świetny dodatek do obiadu, ale i baza do surówki i zupy ogórkowej. Jak zrobić ogórki kiszone rodem z przepisu babci, ile soli będzie niezbędne do kiszenia ogórków, jak dobrać przyprawy i naczynia do kiszenia? Mimo tak wielu pytań, kiszenie ogórków wcale nie jest skomplikowane.


Jedynym minusem może być czas oczekiwania. Po ogórki kiszone można sięgnąć dopiero po około tygodniach, ale jeśli potrzebujesz takiej przekąski szybciej, być może warto wypróbować przepis na ogórki małosolne. Te będą gotowe już po kilku dniach. I ja musze dolozyc tutaj „kilka grosikow”. Najlepszy przepis na ogorki jakie jadlam, to przepis mojej Mamy, ktora dostala go bardzo dawno od pani, ktora byla renomowana kucharka i prowadzila wyklady na temat gotowania jeszcze przed wojna.


Podaje ten przepis, ktory jest nie do pobicia. Gospodynie znały różne sposoby na twarde ogórki kiszone, smaczne ogórki po warszawsku, pozbawione goryczy pikle. Dostępność przetworów z ogórków oraz szybki tryb życia sprawiły jednak, że moda na zaprawiania ogórków na zimę na chwilę minęła.


Obowiązkowo doprawiam koprem, aby ogórki kiszone smakowały najlepiej! To zdecydowanie mój ulubiony przepis na ogórki kiszone.

Wspaniałe, domowe, pełne smaku, zdrowia i probiotyków. Dokładnie takie, jak powinny być. Kiszona papryka latem stoi u mnie w dużym słoiku na środku kuchni. W zeszłym sezonie ukisiłam kilkadziesiąt kilogramów papryki. Tutaj zdradzę wam sprawdzony przepis na kiszone ogórki mojej babci.


Dodane przez dioko w: Tylko o kuchni. Myślę że można-ja też często piję wodę z kiszonych ogórków(własnej produkcji) i do tej pory mi nie zaszkodziła. Ale z kapusty kiszonej jest jeszcze lepsza. I ponoć ma właściwości zdrowotne. Najpopularniejszymi, najliczniej przygotowywanymi przetworami w moim domu rodzinnym były czereśnie w lekkim syropie, zebrane w sadzie u mojej babci oraz ogórki kiszone, które moi rodzice co roku uprawiali w przydomowym ogrodzie, a po zbiorach całą rodziną zasiadaliśmy do ich mycia i upychania w dużych słoikach z gumką, szklaną pokrywką i metalowym deklem.


Należy użyć ogórków gruntowych, najlepiej ze sprawdzonego źródła, do tego dodać koper, chrzan, czosnek, sól i ewentualnie liście dębu, czy czarnej porzeczki, które tak jak chrzan nadają ogórkom odpowiedniej twardości. A ja zalewam przegotowaną zimną wodą,i wynoszę na strych,tam kontroluję czy wszystko w porządku,i tak zazwyczaj jest. Bywają klopoty z tymi ogórkami kupionymi z nieznanych żródeł.


Od zeszłego roku kupuję prosto z pola od rolnika i jest super. Obecnie jadę po nową partię ogórów do kiszenia na zimę, ze znanego. Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe. Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np.


W małym garnku zagotowuję litry wody z 6g soli — solankę studzę. Do plastikowej beczki, butelki lub słoików wkładam ogórki, przekrojone w poprzek ząbki czosnku, kilka ziarenek pieprzu, ziela, kilka listków laurowych oraz koper i chrzan.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty