środa, 17 grudnia 2014

Zupa rybna z karpia magdy gessler

Magda Gessler poleca - zupa rybna. Cytryny wyszorować, pokroić w półplasterki i dodać do zupy. Uwaga: zamiast dzwonek karpia, które są trudne w jedzeniu można użyć filetu karpia ze skórą pokrojonego na kawałki.


Dodane przez gosiaw: Tylko o kuchni. Kochani czy oprócz książki znajdę jej przepisy w internecie bo dziwo nic nie mogę znaleźć!

Słynna restauratorka poleca ten rodzaj zupy w książce Smaczna Polska. Lista przepisów na zupa rybna magda gessler z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


To czysta zupa, klarowana z dużymi kawałkami ryby o mocnym i wyrazistym smaku. Zupę rybną zjecie w każdym zakątku świata. W Polsce w restauracjach będzie się ona nazywała tak zwyczajnie zupą rybną, zupą z głów ryby, zupą z karpia lub rybną.


Za granicą to fish soup ewentualnie bouillabaisse. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zupa rybna z karpia magdy gessler.

Ja zazwyczaj cos kupuję na mieście ale od dłuższego czasu. Czyste, esencjonalna zupa rybna z karpia sprawdzi się nie tylko na święta. Ważne, aby kupić świeżego karpia i dobrze go oczyścić, a do wywaru dodać zasmażkę.


Czas przygotowania: min. Sposób na karpia - inny niż zwykle. Nie przepadasz za zwykłym karpiem z patelni lub w galarecie?


Mamy kilka pomysłów na to, jak jeszcze można przyrządzić tę świąteczną rybę - od bardziej zachowawczych, po mniej konwencjonalne. Karp to ryba występująca chyba w każdym domu podczas Świąt Bożego Narodzenia. Przepisy na karpia wigilijnego. Chociaż ta tradycja jest stosunkowo świeża, to chyba nikt nie wyobraża sobie świąt bez pysznego karpia. Sprawdź, przepisy według Magdy Gessler na świątecznego karpia.


Do dużego garnka wlać około litrów wody. Dodać pokrojone w kostkę dużą pietruszkę i pół pora. Gotować na jednej kostce rosołowej (lub vegecie). Większość wybiera klasyczny przepis na zupę rybną z karpia, ale receptury są różne w zależności od regionu i upodobań rodzinnych.


Musisz bardzo starannie spanierować rybę. Najpierw obtocz ją w mące, potem w rozmąconym jajku, a na końcu w bułce tartej.

Dokładnie dociskaj panierkę. Następnie smaż w głębokim tłuszczu. Kładź na każdym kawałku ryby cząstkę masła. Więcej przepisów Magdy Gessler w książce Smaczna Polska.


Do jej użycia wystarczą tylko dwie głowy karpia. One i tak zawsze zostają po przygotowaniu dzwonka z ryb, które tradycyjnie jemy w Święta. Dzięki temu nic się zmarnuje.


Przecedzic, mieso rybie rozdrobnic, marchewke posiekac, dodac do odwaru, zagotowac. Sama tak robię, bo to pyszna ryba. Zupa rybna z głów karpia Przygotować trzy głowy karpia: oczyścić z łusek, usunąć płetwy i oczy.


Zupa Rybna Z Głowy Karpia - informacje, zdjęcia, materiały video. Zupa rybna z karpia to w wielu domach obowiązkowe danie wigilijne, tam z powodzeniem zastępuje popularny barszcz. Cały smak zupy wydobywany jest z rybich głów.


Pamiętaj, by były dokładnie oczyszczone i pozbawione oczu! Nawet jeśli w twoim regionie zupa rybna z karpia nie jest popularna, warto pokusić się o przełamanie tradycji i wypróbowanie innej zupy wigilijnej. Po tym czasie dodaj umyte głowy i ogony karpi.


Gotuj zupę jeszcze około minut. Wszystkie składniki zupy odcedź. Zdejmij białe mięso z ryby, marchewkę pokrój drobniej. Reszty składników nie dodawaj ponownie do zupy. Na koniec dodaj sól i pieprz.


Zupa smakuje bardzo dobrze z dodatkiem lanych klusek. A z wędzonego karpia i pstrąga, jak proponuje prof. Tadeusz Barowicz, można zrobić. Wigilijna zupa rybna Bardzo smaczna zupa, właściwie to taki rybny rosół. Zupa rybna Bardzo rzadko na moim stole wirtualnym gości zupa, tym razem jednak skusiłam się, ponieważ ta zupa rybna zasługuje na uwagę i należy do moich ulubionych.


Doskonała, rozgrzewająca, lekko strawna, bogata w witaminy i kwasy tłuszczowe omega- jednym słowem samo zdrowie. Nic się zatem nie zmarnuje! Zupa rybna to potrawa, po którą w polskich domach sięga się niezwykle rzadko. A szkoda, bo aromatyczny wywar z włoszczyzny w połączeniu z delikatną rybą to doskonała alternatywa dla zup gotowanych na mięsie. Jest zaskakująco łagodna w smaku i aksamitna, a jej zapach przekona do niej całą rodzinę.


Zupa rybna jest naprawdę przepyszna, zwłaszcza w Wigilię smakuje wyjątkowo i choć nie wszyscy darzą ją taką miłością, jak ja, naprawdę warta jest przygotowania. Jeśli tylko kupujecie na Wigilię karpia, spróbujcie choć raz ugotować zupę rybną. Na pewno, nie tylko na zupę rybną ale i na każdą wigilijną potrawę, warto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty