wtorek, 30 grudnia 2014

Jak się robi leczo z cukini

Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Kroimy paprykę na małe kawałki jak do gulaszu i cebulę na paski dorzucamy na patelnie podsmażamy aż cebulka się zeszkli. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo.


Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw.

Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. Nie lubię jak nazwy oryginalnych potraw przypisuje się innym potrawom. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini.


U nas znajdziesz przepis na leczo z cukinią oraz przepis na leczo z kiełbasą. Na pewno znajdą się tam warzywa - od cebuli po cukinię. Leczo z cukinii sprawdzi.


To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu.

This feature is not available right now. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. Zobacz, jak zrobić leczo.


Przepisy na leczo są różne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza.


Moje ulubione od lat jest to samo leczo, wprawdzei z cukinią więc nie tak klasyczne węgierskie, ale wolę jeść to co najbardziej lubię a nie to co nakazują książki ;) zawsze korzystam z. Wszystkie składniki dusimy, aż powstanie zawiesisty sos. Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej. Dodane przez Kasiusw: Tylko o kuchni. Prawdziwe leczo koło cukinii nie stało.


U mnie również w tym roku szaleństwo z cukinią. Mieszkamy jednak w Polsce, więc możemy to trochę nagiąć. ZAWSZE robi bez cukinii. Cukinia na zimę to nie tylko sałatka czy leczo.


Co ciekawe, do przetworów z cukinii można wykorzystać przepisy na przetwory z ogórków.

Można zakisić cukinie w słoikach, podobnie jak się robi ogórki małosolne. Cukinię i ogórki można kisić razem lub osobno, do bezpośredniego spożycia lub też do słoików na zimę. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis.


Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Ta potrawa przecież występuje w niejednej wersji. Można przygotowywać ją niemal przez cały rok, ale składniki do jej sporządzenia najłatwiej jest zdobyć właśnie latem. Może być w wersji mięsnej i wegetariańskiej.


Podstawą każdego lecza jest papryka. Nic dziwnego w końcu leczo to węgierski wynalazek. Złagodzisz nieco jego pikantny wyraz dodając do niego cukinię. Jeszcze cebula, pomidory, zioła i masz gotowe danie w wersji wegetariańskiej. Jeśli jednak brakuje ci tu mięsnego pierwiastka dodaj kiełbasę, lub podsmażoną pierś z kurczaka.


Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką.


Nie tylko cukinia, papryka, cebula, pomidory i wędlina lub mięso znajdują się w leczo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty