czwartek, 11 grudnia 2014

Biały lukier do makowca

Lukier to nic innego jak polewa z cukru pudru i wody lub soku owocowego (np. z cytryny). Przygotowanie glazury cukrowej nie jest pracochłonne i wymaga zaledwie dwóch składników. Dziś pokażę jak przygotować tradycyjny, biały lukier. Taki lukier jest śnieżnobiały i nieprzezroczysty.


Idealnie pokrywa ciastka, pierniczki i ciasta drożdżowe. Bardzo ładnie wygląda również na keksach i ciastach czekoladowych. Jednak ten lukier zdecydowanie polecam do makowca.


Prosty lukier biały jest dedykowany do przepisów na drożdżowe wypieki. Dodane przez Paumie w: Tylko o kuchni. Prosty, szybki, biały lukier o smaku cytrynowym.


Jest lśniący i gładki, idealny do ciast, szczególnie babek, serników, drożdżówek, pączków, ciasteczek i pierniczków. Szybko zastyga, ale równocześnie po zastygnięciu nie jest bardzo twardy i ciasto nim polane dobrze się kroi. Get without the ads. Skip trial month free.


Jak zrobić lukier biały Kitchen Magic. Unsubscribe from Kitchen Magic? Bez makowca nie wyobrażam sobie Świąt, szczególnie tych Bożego Narodzenia. Dużo osób też tak uważa. Wiele osób uwielbia jeść makowce, ale do ich samodzielnego upieczenia zniechęca ich cały proces przy Zobacz więcej.


Szybki i prosty sposób na kolorowy lukier, który zawsze wychodzi. Przepis na prosty, pyszny i sprawdzony lukier cytrynowy. Do miski wlać sok z cytryny i dodać do niego cukier puder. Całość utrzeć mikserem na gładką masę. Gotowym lukrem cytrynowym można polać babkę, mazurek, sernik, makowiec, szarlotkę, piernik, pączki, ciasteczka – jednym słowem - wszystko.


Lukier biały nakładam do szprycy lub woreczka z wyciętą dziurką i dekoruję pierniczki, ciastka czy torty. Po nałożeniu lukier twardnieje i nic więcej nie trzeba robić. Zawsze może się bowiem przydarzyć, że smaczne i wspaniałe ciasto popęka w pieczeniu lub jego powierzchnia będzie odbiegała od naszych oczekiwań. Lukier powinien być gładki (między palcami ma być niewyczuwalny cukier puder) i lśniący.


Kiedy lukier jest gotowy? Gdy jest biały i gęsty, jak gęsta śmietana. Jeśli lukier jest za rzadki, dosyp cukier puder i ponownie utrzyj. Lukier jest wyjątkowo prostą polewą, którą zwykle przygotowuje się z cukru pudru ucieranego z sokiem lub białkiem. Jak go przygotować – dowiesz się z tego poradnika.


Istnieją dwa podstawowe warianty białego lukru: białkowy i cytrynowy. Jeśli zależy Ci na tym, aby miał wyjątkowo intensywną barwę. Do lukrowania pierniczków taki lukier jest idealny, śnieżno biały, a po zastygnięciu twardy, można zrobić więcej i przechowywać w lodówce, chociaż z podanej ilości polukrujemy sporo pierników, można r Zobacz więcej.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Nikol od Kuchni. Polecam tradycyjny lukier biały. Makowiec można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.


Lukier szybciej zastygnie, jeśli po polaniu i posypaniu makowca suchym makiem umieścisz ciasto na kilka minut w piekarniku nagrzanym do stopni. Tradycyjny, biały lukier nie jest pracochłonny, jego kolorową wersję można przygotować, dodając jedynie barwnik spożywczy lub syrop owocowy. Lukier jest bardzo kaloryczny, w 1gramach jest aż 4kalorie, warto o tym pamiętać podczas dekorowania ciast i deserów.


Gotowe wyjąć z piekarnika, rozciąć papier i rozchylić. Pozostawić do przestudzenia. Szwagier docenił dodatek domowej roboty konfitury z pomarańczy w farszu i cytrynowy lukier, który podkreślał cytrusowy charakter makowca. Gładki i lśniący, nie pęka, a do tego szybko i ładnie zastyga.


Wyjątkowo przyjazny w użyciu lukier;) Bardzo apetyczny, gdy zastygnie. I smaczny:) Często używam go do pączków oraz do.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty