wtorek, 27 października 2015

Przepis na makowiec mokry

Ten przepis podałam w ostatnim numerze magazynu „Uroda życia”, w którym pojawiły się moje nowe propozycje na świąteczne potrawy. Orginalnie w przepisie jest podany sposob przygotowania masy makowej ;ja poszlam. O jedzeniu piszę, myślę i śnię! U mnie spotykają się osoby na zdrowej diecie, w tym bezglutenowej, wegetariańskiej, wegańskiej oraz wielbiciele polskiej kuchni.


Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Przepis na makowiec zawijany. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.


Są święta, musi być makowiec. Latoś by mi świąt nie zaliczył bez tego. A że ma wymagania, oj ma, musiałam długo szukać. Mokry, bardzo fajnie wilgotny i nawet po 2-dniach nie jest suchy. Pani Doroto makowce przepyszne!


Na połączyć z ubitymi na twardo białkami i przelać do blachy. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na przepis na pyszny mokry makowiec. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników.


Makowiec jest dość mokry i bałabym się mu zaszkodzić. Dziś prosty makowiec bez pieczenia z miodem i bakaliami. Zaskoczę Was pewnie, ale w tym roku zamiast po czarny sięgnęłam po biały mak (bo mi zalegał) i wyszło to super dobrze! Za typowymi struclami makowymi nie przepadam.


Przepis na makowiec mokry

Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Takie makowiec robi się błyskawicznie i smakuje fenomenalnie. To właśnie dodatek jabłek sprawia , że makowiec jest mokry i ciężki.


Wsypac do wysokiego naczynia:mak zmielony,jabłka cukier,grysik,żółtka,proszek,wymieszac mikserem i wlewac stopniowo margaryne. Nastepnie dodac bakalie opruszone w mące i piane z bialek delikatnie wymieszać. Wylożyć do formy i piec około 45min. Wierzch dowolnie udekorować.


Zawijany makowiec z bakaliami to ciasto, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków. W te święta wypróbuj przepis na makowiec z przepisu Magdy Gessler. Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego.


Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole. Zanim wezmę się do pracy chciałabym o coś zapytać. Dzięki proponowanemu tu przepisowi przygotujesz go bez użycia mąki. Choć pasuje na bożonarodzeniowy stół, to z powodzeniem podasz go również na co dzień.


Najlepiej będzie wyglądał podany na dużym półmisku. Wersja mobilna Napisz do nas Regulamin Polityka cookies Polityka prywatności Reklama. Zobacz wszystkie komentarze (2) Zuzanna248. Ja z uwagi na kontynuowanie diety, mam wręcz niedosyt i pozazdroszczę tym, którzy mogli się przejadać. Nie wiem jak u Was, ale u mnie w domu na Święta obowiązkowo musi być makowiec.


Jeszcze kilka lat temu królował tradycyjny drożdżowy, a od dwóch lat bezkonkurencyjnym faworytem jest ten oto wilgotny makowiec biszkoptowy. Prosty przepis na pyszny, świąteczny makowiec zawijany, przygotowany na kruchym cieście i nadziewany masą z maku mielonego. Poznaj smaczny przepis na makowiec drożdżowy oblany białą czekoladą – tradycyjny wypiek na Wigilię, który zachwyci zgromadzonych przy stole gości! Usunęłam przepis, który wskazałaś (podając linka do tej strony), choć użytkowniczka miała dodane swoje zdjęcie.


Opracowanie sposobu przygotowania jednak wskazywało na to, że został zaczerpniety z Twojego bloga.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty