A to żurek był zbyt kwaśny, a to zbyt gęsty, czasem przypominał mdłą kartoflankę, innym razem zaś najwięcej w talerzu było marchewki. Kliknij, aby zobaczyć przepis. Gęsty żur białe kiełbasy, kiełbasy śląskie, wg uznania zakwas na żurek, średnie ziemniaki, 1ml śmietany , średnia cebula, łyżka masła klarowanego, liście laurowe, szt ziela angielskiego, ziaren pieprzu czarnego, pieprz czarny mielony, odrobina przyprawy typu jarzynka, litr wody, jaja na twardo, do.
Mój przepis na żurek dopracowywałem dosyć długo, ale po kilkudziesięciu próbach doszedłem do wersji prawie idealnej i taką c Zobacz więcej. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Żurek na gęsto, z białą kiełbasą. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Lista przepisów na żurek gęsty z polskich blogów kulinarnych.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Gęsty żurek z suszonymi grzybkami Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w paski i oba składniki smażyć na patelni aż cebula zrobi się miękka. Wędzone żeberka, włoszczyzna, suszone boro i ziemniaki – poznaj przepis na żurek góralski.
Pyszny, wyraźnie kwaskowaty i gęsty, serwowany z mięsem i dodatkami, może z powodzeniem. Dzisiaj przepis na żurek wielkanocny. Nie taki zwykły a prawdziwy żurek wielkanocny na białej kiełbasie, z wędzonką, chrzanem, idealny!
Mam zaległości z zakwasem na żurek. Pokazywałam już wcześniej mój przepis na Wielkanocny żurek z jajkiem i grzybami ale nie pokazywałam zakwasu na żur. Zakwas jest w moim domu nowością, może nie sam w sobie ale jego przygotowywanie. Prawdziwy żur jest gęsty, kwaśny i wyraźny w smaku. Najczęściej w żurku znajdziemy jajko ugotowane na twardo, ziemniaczki i oczywiście białą kiełbaskę pokrojoną w plasterki.
Jeden z pierwszych przepisów polecała Maria Ochorowicz-Monatowa, pisząc: Jest to bardzo zdrowa i. Jak zrobić tradycyjny żurek? Jak pisze autorka tradycyjnego przepisu: Jest to bardzo zdrowa i posilna zupa, stanowi podstawę pożywienia naszego ludu. Klasyczny przepis na żurek z jajkiem i białą kiełbasą na zakwasie.
Oto mój, wypróbowany przepis na żurek na zakwasie pszennym, doprawiony majerankiem, tartym chrzanem, czosnkiem oraz nasionami kopru, zabielany śmietaną. Można pominąć przygotowanie zakwasu na żurek kupując gotowy w sklepie. Należy jednak zwrócic uwagę aby zakwas nie był zbyt kwaśny ponieważ uzyska się zbyt ostry (kwaśny) smak żurku.
Boczek oraz kość wstawić do garnka, zalać wodą i gotować ok godz. Na 3-dni przed gotowaniem żurku, mieszamy wodę z mąką razową. Ilość wody zależy od tego jak gęsty lubimy żurek, można dodać lub szklanki, przy trzech będzie dość gęsty. Do całości dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę czosnek i jeszcze raz mieszamy. Popularne jest gotowanie żurku na białej kiełbasie, wędzonym boczku, żeberkach albo szynce.
Tradycyjną wersją jest popularny na Śląsku żur sewierski, gotowany na gęsich podrobach. Wigilijny żurek, popularny między innymi w Małopolsce powstaje na bazie wywaru grzybowego, który nadaje mu intensywny grzybowy aromat oraz ciemną barwę. Czy robicie domowy zakwas na żurek?
To szalenie proste i tak wdzięczne. Zapach domowego zakwasu żurkowego jest obłędny, rozkręca ślinianki i każe tęsknić za gęstym, domowym żurkiem, lekko kwaskowym, z mnóstwem majeranku, wiejskim jajkiem gotowanym na twardo, z kawałkami pysznej białej kiełbasy. Lekko gęsty, przyjemnie kwaskowy, o bogatym smaku wędzonki i majeranku. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gęsty dżem.
Trudno wyobrazić sobie Święta Wielkanocne bez żurku na zakwasie, przyprawionego czosnkiem i pachnącego majerankiem, podanego z kiełbasą i jajkiem. Gotowałam około minut. Dodałam szklankę wody z kiszonych ogórków i nadal gotowałam.
Dodalam więcej zakwasu i wyszedl taki bardziej gęsty. Dużo zależy jaki zakwas mamy, bo nie ze wszystkich wychodzi dobry. Polecam pyszny żurek jak u babci. Po tym czasie przecedzić przez gazę, wlać do garnka, dodając cukier oraz trochę soli i gotować na bardzo małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Mąka i płatki zagęszczają żurek, więc trzeba uważać, jeśli robi się go w niewielkiej ilości. Inną kwestią jest to, jak kwaśny żurek lubimy. Dziś zrobiłam Twój żurek, wyszedł rewelacyjnie. Jeśli intensywny - więcej.
To był mój pierwszy żurek w życiu i po prostu pyyycha. A tak poza tym to Twój przepis na pieczone w piekarniku warzywa z ziołami i oliwą jest u nas od dwóch dni hitem, nigdy bym nie przypuszczała, ze upieczenie w piekarniku z ziołami tak zmieni i podniesie smak warzyw. Dodatkowo żurek okrasiłam skwarkami z szynki.
Jego ilość dostosowujemy do naszych preferencji odnoście kwasowości i konsystencji żurku. Kiedy lubimy żurek łagodniejszy w smaku i nie za gęsty, dodajemy go mniej. Zapisz przepis w ulubionych. SOS CYTRYNOWY GĘSTY SKŁADNIKI : Sok z połowy cytryny ½ łyżeczki startej skórki Łyżka masła Łyżka mąki 1ml.
Przepis ostatnio zapisali.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.