piątek, 30 października 2015

Karp w migdałach magdy gessler

Karp na słodko według przepisu Magdy Gessler to potrawa, która ucieszy podniebienie każdego domownika. Tagi: Magda Gessler, święta, wigilia, ryba. Z warzywnym puree i surówką z kapusty!


Z głów wyjąć oczy i skrzela. Tułów pokroić w dzwonka i posolić lekko. Głowy, pokrojoną w talarki marchewkę i pokrojoną w piórka cebulę gotować godzinę na malutkim ogniu (ma ledwo pyrkać, bo inaczej galareta będzie mętna).

Karpia pokroić w dzwonka, nasolić i odstawić na pól godziny do lodówki (albo na noc). Masło rozgrzać w głębokiej patelni lub rondlu. Panierować bardzo dokładnie dzwonka ryby najpierw w mące, potem w jajku, na końcu w bułce. Wkładać porcjami do masła i smażyć na złoto raz odwracając w trakcie smażenia.


Przepisy na karpia wigilijnego. Karp to ryba występująca chyba w każdym domu podczas Świąt Bożego Narodzenia. Chociaż ta tradycja jest stosunkowo świeża, to chyba nikt nie wyobraża sobie świąt bez pysznego karpia.


Sprawdź, przepisy według Magdy Gessler na świątecznego karpia.

Dodane przez brunettew: Tylko o kuchni. Czy macie może przepis na gulasz jaki był ostatnio przyrządzany podczas Kuchennych rewolucji Magdy Gessler w Rzeszowie? Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Karp w migdałach Sposób przygotowania 1. Oczyściwszy karpia, posolić. Ugotować włoszczyznę w wodzie lub piwie, tj.


Wrzucić w ten smak jednego grzyba, parę cebul(). Ułożyć karpia na półmisku. Migdały uprażyć na j patelni. Rybę udekorować cytryną, migdałami i plastrami marchewki. Nie każdy z nas przepada za tradycyjnym smakiem karpia.


Postanowiłyśmy przed świętami wypróbować karpia smażonego w migdałach według przepisu Karola Okrasy nieco go uproszczając. Ryba wyszła w smaku zupełnie odmienna niż zwykle smażony karp. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na karp w migdałach według karola okrasy. Smaczna, delikatna i ciekawa w smaku. Doskonały nie tylko od święta - karp w galarecie.


Podstawa to dobra ryba i klarowna galareta.

Nie zapomnijmy o dodatkach, a karp w galarecie wyjdzie przepyszny. W takiej postaci ryba smakuje naprawdę świetnie. Karp króluje na Polskich stołach wigilijnych i jest jedną z ikon świątecznych potraw. Karp smażony na wigilię może przybierać różne postaci.


Możesz usmażyć go saute, obtoczyć tak jak my w migdałach, albo po usmażeniu zapiec w piekarniku. Każda wersja na pewno znajdzie swoich zwolenników. Pamiętaj, że nawet tak tradycyjną potrawę, jak karp smażony można urozmaicić.


Oprócz tradycyjnych sposobów podania karpia, można przygotować również wersję ryby pieczonej razem z płatkami migdałowymi. Jak wybrać świeżego karpia? Jak przygotować i smażyć karpia?


Najczęściej smażony, w śmietanie, z migdałami lub w galarecie. Przyrządzany według sprawdzonych przepisów, tak samo od lat przez moją Mamę lub Teściową, a wcześniej Teścia. Karp pieczony w piekarniku jest prosty do przygotowania i smaczny. Generalnie karp pieczony może być w całości z głową, lub jako filet.


Wigilijny karp na słodko według przepisu Magdy Gess. Każdy kawałek obtaczamy również od strony mięsa w mące, następnie w rozkłóconym jajku i na końcu w migdałach i smażymy na na oleju. Na patelnię po smażeniu karpia wsypujemy cukier i żurawinę, czekamy aż cukier zamieni się w karmel.


Zalewamy winem i bulionem warzywnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty