Moja stara piecze makowca ! Jutro moja stara upiecze makowca , przyjedzie jakas ciotka przewozem osob, powinien zjawic sie tez moj kuzyn kujonek w okularkach z modna zona, choc ostatnio tak utyl, ze makowiec jest mu niewskazany. Boki makowca jak i wierzch należy skleić smarując odrobiną białka. Papier do pieczenia na którym jest makowiec, zawijamy pod spód makowca tak by powstała luźna tuba w środku, której bedzie makowiec ( papier musi być zwinięty dość luźno by makowiec mógł urosnąć podczas pieczenia ). Od razu na surowe ciasto drożdżowe należy nałożyć masę makową.
Trzeba wziąć pod uwagę, że ciasto może się trochę zapaść pod ciężarem masy, a masa wysuszyć (to nie jest przepis na makowca, ale na masę makową do rolady), dlatego upieczenie w formie strucli wydaje mi się lepszym pomysłem.
Stanowi pewny element na świątecznym stole u prawie każdego Polaka. W sklepach jest spory wybór gotowych makowców, jednak każdy wie, że samodzielnie upieczone smakują lepiej! Powiem otwarcie: obawiałam się pieczenia makowca. To było moje pierwsze podejście i dużo się naczytałam (i nasłyszałam) jakie to trudne jest u pieczenie makowca.
Do ostatniej chwili, do momentu, aż odkroiłam kawałek i spróbowałam ciasta, czułam adrenalinę :D Czas najwyższy zabrać się za pieczenie makowca ! Uprzedzaz podanych proporcji wychodzi ponad kg makowca, więc. Jeśli masz jakieś pytanie związane z pieczeniem makowców napisz je w komentarzach, a ja postaram się na nie odpowiedzieć. Szukasz przepisu na bożonarodzeniowy makowiec?
Sprawdź, jak upiec pyszny makowiec świąteczny, dowiedz się, o czym pamiętać podczas pieczenia makowca. Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. Przepis na makowiec zawijany.
Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. This feature is not available right now. Do upieczenia białego makowca zainspirował mnie owoc pitahaja i zbliżające się Święta Bożego Narodzenia.
Lekka, chrupka ale i ciągnąca się. Wypełniona niesłodkim kremem mascarpone z makiem i aromatem migdałowym. Wylać masę makową włożyć do nagrzanego piekarnika na 1stopni z termoobiegiem i piec minut.
Wyjąć przykryć z wierzchu papierem do pieczenia i piec kolejne minut. Pieczemy do go patyczka. Z zimnego makowca zdjąć papier, polać lukrem i udekorować. W zeszłym roku dostałam świetny przepis na makowiec bez pieczenia. Od tego czasu robiłam go już wielokrotnie i powiem, że choć za każdym razem nieco zmieniałam dodatki oraz z czasem trochę zmodyfikowałam sam przepis, to i tak za każdym razem ciasto udawało się doskonale i smakowało zarówno nam, jak i dzieciom.
Strucle przenieść na blachę, ułożyć zachowując odstęp, odstawić na min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Boże Narodzenie makowiec na kruchym cieście Boże Narodzenie ciasta makowiec na kruchym spodzie. Wówczas pieczenie makowca jest jeszcze szybsze. Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić o bakalie typu rodzynki czy orzechy włoskie. Teraz czas na przygotowanie polewy dla naszego makowca. W garnku rozpuszczamy czekoladę, syrop klonowy (może też być mió ale trochę go szkoda) i. Wszystko dokładnie mieszamy.
Teraz ubijamy białka na sztywną pianę a następnie dodajemy ją do maku i wszystko mieszamy łyżką. Tak przygotowany mak wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Mak staramy się wyłożyć jak najrówniej, ponieważ jest dosyć gęsty, żeby po upieczeniu całe ciasto ładnie wyglądało.
A z pomocą odpowiednich narzędzi, jak nieprzywierające formy do pieczenia i foremki do ciasta w ciekawych kształtach, możesz od razu przystąpić do mieszania, wypiekania, dekorowania i wreszcie jedzenia! Postanowiłam zrobić tort makowy- tak nazywa go autor. Tylko, że to przepis co najmniej przedwojenny I autor na koniec informuje- wstawić tortownicę na godzinę do dobrze ciepłego pieca. Super ale ja nie mam pieca tylko piekarnik elektryczny I nigdy nie robiłam makowca.
Na ile byście nastawiły taki piekarnik? Kruche i maślane ciasto z wilgotną masą makową z dodatkiem orzechów i żurawiny. Piekarnik nagrzać do 1stopni C, wstawić makowce i piec przez minut na złoty kolor (jeśli pieczemy makowce, to wystarczy piec minut). Wyjąć, rozciąć papier od góry i przestudzić. Makowiec na cieście kruchym.
Jeszcze ciepłe (ale nie gorące) makowce polać lukrem i posypać suchym makiem lub smażoną skórką pomarańczową. Zwijamy ciasno w roladę i kładziemy na papier do pieczenia. Spinamy papier spinaczem. Papier zawijamy w taki sposób, aby spięcie było na spodzie makowca. Poradnik o pieczeniu ciast, z Waszych komentarzy wiem, że miewacie problemy z ustawieniami piekarnika, więc ja dzisiaj podpowiadam, co zrobić, gdy ciasto opada, gdy pojawia się zakalec i jak piec ciasta, by były idealne.
Na pewno przyda się to tym z Was, którzy dopiero zaczynają pieczenie i gotowanie, a wszystkich zapraszam też do zostawiania swoich rad. Stwórzmy fajny, duży poradnik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.