Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na parę minut. Następnie uderzać w nie wałkiem (tyle czasu na ile nam starczy siły :)) aby jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Tak przygotowane wałkujemy cieniutko.
Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.
Przygotowanie dania faworki (chrust) - kruche i delikatne - najlepszy przepis Jaja i żółtka dobrze ubijam, dodaję ocet, rum, sól, cukier i śmietanę, miksuję i wkładam masło, dalej mieszam, wsypuję mąkę partiami i dalej miksuję. Są bardzo cieniutkie i chrupiące. Składają się tylko z czterech składników: żółtek, cukru, mąki i piwa.
Dodatek piwa dodatkowo napusza faworki. Ważne aby ciasto rozwałkować jak najcieniej, wówczas chruściki wychodzą bardzo kruche. Z podanych składników wyszły mi dwie patery pysznych faworków.
Najlepiej od razu zrobić z podwójnej. Wybijać wałkiem około 10min (od tego etapu zależy jak bardzo kruche będą faworki).
Ciasto podzielić na mniejsze części. W Tłusty Czwartek na polskich stołach oprócz pączków królują oczywiście faworki - najlepiej te domowej roboty. Oto najlepsze przepisy na. Odkrojony kawałek rozwałkuj bardzo cienko na stolnicy oprószonej mąką.
Proponujemy przepis na kruche faworki, które zrobisz już w minut! Chrusty smakują wybornie z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY. Posyp je także cukrem pudrem i ułóż w puszce. Możesz je podjadać nawet przez kilka dni, jeśli nie znikną szybciej! Lista przepisów na bardzo kruche faworki najlepszy przepis z polskich blogów kulinarnych.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Każda pani domu ma swój ulubiony przepis na faworki.
Jak Was przekonać do tego przepisu? W tym dniu większość osób zajada się pączkami, zapominając o faworkach. Ja bardzo lubię faworki, bo są kruche, delikatne i lekko słodkie.
Kolejny przysmak karnawałowy – faworki. Kruche, delikatne, smażone ciastka posypane cukrem pudrem z wanilią.
Usmażone z cieniutkiego ciasta rozpływają się w ustach, któż im się oprze? Jeden z moich ulubionych przysmaków z dzieciństwa. Jak w tytule, bardzo kruche faworki. Było jednocześnie chrupiące, ale i delikatne w smaku, lekko maślane. Pojawiały się nawet pośrodku faworków, w miejscu zwinięcia.
Jeżeli nie mamy siły i ochoty na ubijanie ciasta, możemy przepuścić ciasto przez maszynkę do mięsa. Dzięki tym zabiegom, faworki będą kruche, delikatne i pełne pęcherzyków. Za ten przepis dziękuję autorce bloga Smaczna Pyza. PRZEPIS NA FAWORKI: SPRAWDZONY, PROSTY I SZYBKI.
Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Są złote, bardzo kruche i mają swoich wielbicieli. Najczęściej przyrządzane są w okresie karnawału, w tłusty. Sprawdź najlepsze przepisy na faworki i spraw sobie odrobinę przyjemności! Poniżej przedstawiamy kilka szybkich i prostych przepisów.
Przepis na faworki: kruche i pyszne. Wykrojone faworki nie powinny zbyt długo czekać na smażenie. Wałkujemy tyle faworków, ile zmieści się na raz do rondla. W szerokim rondlu mocno rozgrzewamy tłuszcz (ok 175°C).
Smażymy w nim paski ciasta z obu stron na słomkowy kolor, wrzucamy na raz tyle faworków, aby mogły swobodnie pływać. W razie potrzeby uzupełniamy tłuszcz. Kruchutkie,chrupiące,wręcz rozpływają się w ustach.
Są to polskie, litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, przypominające kształtem nieco kokardkę. Rodzinny przepis na faworki - mam go od mamy i tylko według niego robię faworki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.