Kruchy spó duża ilość malin w malinowej galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńcząca ciasto chrupiąca beza z migdałami. Przepis na ciasto nadesłała mi Aleksandra (bardzo dziękuję!), oryginalnie ciasto przypominało Panią Walewską - dwa blaty ciasta kruchego pieczone razem z bezą, pomiędzy nimi warstwa galaretki i kremu. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wym. Nakłuć widelcem i piec ok.
Smaki są idealnie zrównoważone, aby ciasto nie było zbyt słodkie. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki. Składniki: ciasto kruche żółtka dag. Jest niezwykle pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach.
Jednym słowem – uzależnia! Uznaliśmy je za jedne z najlepszych ciast na świecie! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na malinowa chmurka z bezą i migdałami.
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga. Zawróci Wam w głowach już od pierwszego kęsa #128077; Wiemy o tym najlepiej z własnego doświadczenia #128521; Jeśli kochacie słodkości równie mocno jak my, mamy jeszcze mały bonus. Delikatny, kruchy spód i słodka beza z migdałami, a w środku galaretka malinowa, która doskonale przełamuje słodycz.
Goście zachwyceni, wszyscy objedzeni po uszy. Nie doczytałam tylko komentarzy i niepotrzebnie rozmroziłam maliny, ale na przyszłość użyję takich prosto z zamrażarki. My je bardzo uwielbiamy i często robimy na różnego rodzaju okazje, typu święta, urodziny, czy po prostu na weekend do kawy.
Najlepszym sposobem na szybkie zaspokojenie ochoty na słodycze jest przygotowanie deseru bez pieczenia. Wyłożyć ciasto na dwie blaszki. Zrobić bezę z białek i cukru, a następnie wyłożyć ją na oba placki. Posypać płatkami migdałów i piec około minut temperaturze 1stopni. Z podanych składników zmiksować masę.
Dwie galaretki (najlepiej malinowe) rozpuścić w trzech szklankach wody. Teraz już wiem, że nie bez kozery malinowa chmurka zyskała i ciągle zyskuje na popularności. Pyszna, lekka, lekko kwaskowa, nie za słodka.
Wypiek ten znakomicie nadaje się na wszelkie okazje takie jak imprezy okolicznościowe czy też rodzinne spotkania. Zagniatamy wszystkie składniki na jednolitą masę. Wbrew pozorom wykonanie ciasta nie jest trudne, a z moimi instrukcjami wyjdzie ono każdemu- gwarantuję. Jest to hit z blogu Moje Wypieki, stąd też jest ten przepis.
Ciasto składa się z czterech warstw. Cienki, kruchy spód przełożony duuużą ilością malin zatopionych w galaretce, bita śmietana z mascarpone a wierzch uwieńczony słodką bezą z migdałami – na samą myśl ślinka cieknie. Ubite białka przekładamy na wyłożoną papierem formę do pieczenia, posypujemy migdałami i pieczemy przez około minut w temperaturze 1stopni.
Po upływie godziny wyciągamy nasze kruche ciasto z lodówki i wykładamy je na blaszkę do pieczenia. Blachę z ciastem włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 1ºC przez około - minut. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim blachę. Malinowa galaretka: Maliny opłukać, osączyć na sicie. Kruche blaty ciasta, słodka beza, mus malinowy, migdały i bita śmietana.
Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną i powoli mieszam. Wykładam na blachę o wymiarach takich samych jak było pieczone ciasto. Masa malinowa: Galaretki rozpuszczam w 800ml wody. Tęrzejącą galaretkę wyłożyć na zimne ciasto i do lodówki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przepyszne ciasto z malinami i chrupiącą bezą z migdałami. Beza z migdałami białka, w temperaturze pokojowej 1g drobnego cukru do wypieków. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.