czwartek, 1 października 2015

Szybki sos beszamelowy

Makaron ugotuj w osolonej wodzie, powinien być lekko twardy (skróć gotowanie o jakieś minuty). Durszlak - prosty sos beszamelowy. Składniki na sos beszamelowy to zaledwie kilka produktów w niewielkiej ilości: szklanki mleka, łyżki mąki, łyżki masła, szczypta soli, gałka muszkatołowa oraz odrobina białego pieprzu. Przygotowanie sosu należy zacząć od rozpuszczenia masła w rondelku, koniecznie na małym ogniu.


Czas przygotowania 5min. Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania.

Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane. Pod beszamelem możemy zapiec kalafiora, naleśniki oraz piersi kurczaka. Sos beszamelowy jest idealny do ziemniaczanej zapiekanki z porem. Równie dobrze sos beszamelowy nadaje się do warzyw, potraw mącznych, jak i mięsa.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Mój punkt smaku. Domowy sos beszamelowy cudownie smakuje na ciepło, gdy polejesz nim dowolny makaron lub gotowane warzywa. Wszelkie zapiekanki makaronowe i warzywne polane sosem beszamelowym smakują jeszcze lepiej.


Beszamel jest również świetny do zapiekania. Sos belgijski to bardzo popularny sos do frytek powstały z połączenia cebuli, majonezu, ketchupu i przypraw.

Mieszając ketchup, majonez i nieco czosnku można przygotować szybki sos do frytek. Smażone ziemniaki dobrze smakują także z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Robiłam ją ostatnio z fasolki szparagowej (bardzo dobra!) oraz z białych i zielonych szparagów.


Do sosu beszamelowego dodawałam też gałkę muszkatołową i szafran (bardzo go lubię w tym połączeniu), ale wówczas sos nie był już idealnie biały, choć ciekawie doprawiony. Dla dodatkowego podkręcenia smaku możesz dodać także garść ulubionego tartego sera – Francuzi dodają go do większości dań, nie powinni się więc obrazić. Przygotowanie dania szybki sos beszamelowy Masło włożyć do rondla, rozpuścić, wymieszać z mąką i odrobiną zimnego mleka.


Ciągle energicznie mieszając zagotować, dodając stopniowo pozostałe mleko. Surowe żółtko wymieszać ze śmietaną, połączyć z gorącym sosem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Sprawdza się idealnie do wszelkiego rodzaju makaronów, zapiekanek, mięs czy warzyw.


Sos jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia. Wystarczy pilnować aby nie powstały grudki i ciągle go mieszać. Bo danie to było zawsze wybitne. Okazało się, ze wymaga ono właśnie sosu beszamelowego.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Co potrzebne jest do przygotowania sosu? Do czego jeszcze można go stosować?


Historia sosu beszamelowego Legenda głosi, że przepis na sos beszamelowy pojawił. Im tłustsze i gęstsze, tym bardziej ciągnąca konsystencja przypominająca roztopiony ser.

Przeczytajcie ten przepis. Możecie ją regulować, wybierając rzadsze, mniej tłuste mleko roślinne lub zastępując jego część dodatkowym wywarem warzywnym lub wodą. Oznacza to, że jest jednym z sosów bazowych, z których powstają setki innych sosów.


Jak zrobić sos beszamelowy? Składniki sosu beszamelowego oraz sposób wykonania przypominają tradycyjną zasmażkę stosowaną do zagęszczania potraw. Doskonale sprawdza się jako dodatek do potraw makaronowych i jest niezbędnym elementem tradycyjnej lazanii. Warto znać przepis na sos beszamelowy. Brokuły są skarbnicą potasu - 1g ugotowanych warzyw zawiera aż 2mg tego pierwiastka.


Kasza Jaglana, brokuły, sos beszamel. Szparagi zapiekane w prosciutto pod sosem beszamelowym. Dostałam tyle próśb o szybki sos bolognese, że nie mogłam odmówić. Wiem doskonale, że ile jest domów na całym świecie, to tyle przepisów jest na idealny sos bolognese.


Oczywiście każdy ma swój sposób na niego, aby był najsmaczniejszy, wyjątkowy i szczególny. Jego przygotowanie na szczęście nie wymaga szczególnych zdolności, wystarczy trzymać się przepisu, żeby stworzyć pyszny sos do zapiekanek, ryb, mięs, warzyw czy makaronów. Jedną z jego niewątpliwych zalet jest też brak konieczności używania wyszukanych składników. Posyp startym żółtym serem, zapiecz. Super prosty do zrobienia łosoś pieczony w piekarniku polany domowym sosem beszamelowym i podany z makaronem.


Do tego świeże zioła i dowolne warzywa. To dopiero świetny pomysł na obiad każdego dnia. Jeśli lubisz dania rybne, to być może zaciekawi Cię przepis na najlepszą rybę po grecku. Uważa się, że powstał we Francji, w okresie panowania Ludwika XIV. Uchodzi za skomplikowany sos i potrafi sprawić wiele trudności w przygotowaniu, zwłaszcza zaczynającym przygodę z gotowaniem.


Dzięki nam przekonasz się, że jego przyrządzenie nie wymaga wiele wysiłku, zajmie ci. Masło rozpuszczamy na małym ogniu w garnuszku. Na powstały tłuszcz sypiemy mąkę i mieszamy trzepaczką.


W przypadku tego sosu najważniejsze jest bardzo dokładne wymieszanie mąki oraz zachowanie odpowiednich proporcji składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty