Do gorącego bulionu dodaję zawartość patelni, a także białą kiełbasę w całości i gotuję wywar na małym ogniu przez ok. Do tak przygotowanej bazy dodaję zakwas (dobrze rozmieszany). Na początek jedynie połowę, żeby żurek nie wyszedł zbyt kwaśny.
Cebulę obrać, pokroić wraz z boczkiem w kostkę. Boczek wytopić na j patelni, dodać cebulę, zeszklić.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę. Tutaj możesz poznać przyprawy i dodatki do żurku, a także dowiedzieć się jak doprawić żurek. Jak zrobić prawdziwy staropolski żur? Przyprawy i dodatki do żurku.
W przypadku żurku niezwykle istotne jest jego odpowiednie doprawienie. Istnieje mnóstwo przypraw i dodatków, którymi możemy doprawić żurek, aby jego. Kiedy żur trochę przestygnie zabielić go śmietaną (śmietana warzy się w połączeniu z gąrącymi zupami), dodać chrzan, suszony majeranek, doprawić do smaku.
Podawać gorący z ziemniakami i cząstkami jajka.
Zapach chleba unosi się po całym domu,jednak to był bardzo dobry pomysł aby użyć żurku do wypieku chleba,Pięknie wyrośnięty ,chyba zatrzymam się na pieczeniu chleba właśnie z dodatkiem żurku. Przepis na niego znalazłam Tutaj,ale technologia jego wykonania nie bardzo do mnie przemówiła więc zrobiłam to w bardziej tradycyjny sposób. Do żurku tylko i wyłącznie używamy kwaśną śmietanę, żurek to zupa typu kwaśnego. Tez daje slodka, dodanie kwasnej smietany do zurku powoduje ze zupa jeszcze jest. Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi.
Opis przepisu: Autor: WINIARY Żurek jest jedną z popularniejszych zup, uwielbianych zarówno przez dorosłych, jak i przez najmłodszych. Może poszczycić się bardzo długą historią, bowiem jest on daniem staropolskim. Pomimo tego, że żurek z białą kiełbasą i jajkiem pojawia się na polskich stołach przede wszystkim z okazji świąt wielkanocnych, warto sięgać po niego. W trakcie kiszenia, co jakiś czas zaglądamy do naczynia, czy nie pojawia się pleśń i mieszamy miksturę. Gotowy zakwas przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce do tygodni.
Warto odłożyć 2-łyżki, które później w miejsce chleba użyjemy do przygotowania kolejnej porcji. W litrach wody ugotować włoszczyznę i kiełbasę , do wody dodać przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Po ugotowaniu wyjąć warzywa. Następnie dodać żurek i zagotować. Jajka ugotować na twardo.
Dodać przyprawę do żurku.
Boczek pokroić w kosteczkę lub paski, podsmażyć razem z cebulą i czosnkiem. Jest pachnąca, smaczna, nie zawiera sztucznych dodatków, a przede wszystkim wiem, co w niej jest - w końcu. Twaróg z chrzanem do chleba. Durszlak - czy do zurku dodaje sie chrzan. Szybkie danie na śniadanie.
Zależy mi także na jak najbardziej dietetycznej wersji tej zupy :) Ale. Jeszcze do niedawna nie znosiłam żurku, w sumie to od dziecka. Jak był podawany na Wielkanoc to zawsze się wymigiwałam aby go nie jeść :). Ale gusta się zmieniają i ja polubiłam żurek ale tylko robiony od początku do końca samodzielnie w domu- czyli robiony na zakwasie zrobionym samodzielnie.
Pokaźny zbiór przepisów. Boczek, kiełbasę, przyprawy (oprócz majeranku) i zmiażdżony czosnek zalaćzimną wodą i ugotować. Mąkę rozprowadzić wodą i powoli dodawać do żurku ciągle mieszając.
Wsypać majeranek i zagotować. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Prowincja w globalnej wiosce. Także oczywiście w porówaniu do tych 7-mio czy 70-cio letnich to jest osesek jeszcze ale daje radę. Co do zdjęć to sugeruję powiesić je na dowolnym serwisie hostingowym (Flickr, Picasa, Photobucket, Fotosik czy cotambądź) i wkleić linkacza.
Co do przechowywania zakwasu, w lodówce, to jak najbardziej zamknięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.