piątek, 30 października 2015

Bardzo dobre faworki

Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami). Ciasto na faworki : Z mąki, masła, żółtek, śmietany, spirytusu i szczypty soli wyrabiamy ciasto.


Bardzo dobre faworki

Po wyrobieniu elastyczną i nie klejącą się do rąk kulę z ciasta okładamy wałkiem, w celu pozbycia pęcherzyków powietrza. Następnie odkładamy ciasto na godzinę do lodówki. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.


Takie faworki, które się nie ciągną, a pękają w ustach, ładnie pachną, smakowicie wyglądają i nie są zbyt ciężkie dla naszego żołądka? Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Kiedy ostatnio robiłam faworki puszyste cały czas miałam w głowie smak robionych przez Babcię Misię. Jej przepis jest najlepszy.


To najlepsze faworki, jakie miałam okazję zrobić. Widać wprawa jest najważniejsza, bo faworki wyszły dokładnie takie, jakie lubię. Kruche, cieniutkie, bardzo delikatne (wręcz rozpadające się w dłoniach), lekkie i pełne bąbelków. Tajemnica idealnych faworków to nie jedna zasada, ale kilka. Najpierw ciasto trzeba dobrze wyrobić.


Zacznijmy od jasnego określenia co to znaczy „dobre faworki”. Zazwyczaj brakuje nam motywacji i ochoty, aby przygotować je samemu. Zastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki?


I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj). Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde. Pączki są jakieś powszechniejsze, bardziej codzienne. Dobre faworki to coś, na co czeka się cały rok.


Ale faworki to wielkie święto. Dlatego nie jedzmy byle czego, jedzmy te najlepsze, w które włożyliśmy serce. Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki. Dwa sposoby przygotowania.


Jak zrobić dobre faworki? Jeśli szukasz przepisu na lekkie chruściki koniecznie wypróbuj mój sposób: 7ml mąki tortowej, żółtek , 2ml śmietany , ml spirytusu lub octu, sz. Poniżej przedstawiam przepis na dobre kruche chruściki, szczegółowo opisując jak je zrobić. Czas przygotowania uwzględniający pieczenie i wyrabianie ciasta to około 45min. Chruściki, faworki, chrusty zwał jak zwał :) przepis mam ze starego zeszytu mamy.


Do przepisu daje słodką, a nie jak jest to w większości. Durszlak - dobre i szybkie chruściki. Co prawda chrust ma prosty przepis, ale wysmażenie wszystkich faworków długo trwa.


Bardzo dobre faworki

Dlatego jeśli zabierasz się za chrust miej na uwadze, że spędzić w kuchni dobre godziny. Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy żółtka, spirytus lub ocet i śmietanę. Do mąki dodać sól , żółtka , ocet , śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto zbijać wałkiem przez kilka minut ,następnie bardzo cienko rozwałkować.


Powycinać ciasto i zrobić faworki następnie zozgrzać olej w garnku , smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron. Oczywiśćie posypać cukrem pudrem , tylko jak troszke ostygna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty