Idealny do zupy pomidorowej, gołąbków, sosu bolońskiego, zapiekanek makaronowych, pizzy i wielu innych dań z wykorzystaniem sosu pomidorowego. Ważne jest to aby słoiki były czyste, wyparzone i , zamknięte od razu po wlaniu gorącego przecieru. Sos, przecier pomidorowy, passata – zwał jak zwał – a to przecież nic innego jak pomidory zamknięte w słoiku.
Dopisz go koniecznie do listy przetworów na zimę: jest prosty do zrobienia, przydaje się do wielu potraw i sosów. Dlatego warto zrobić domowy przecier pomidorowy na zupę i zamknąć go w słoikach. Pokaże Wam (na filmie) i opiszę jak zrobić smaczny domowy przecier pomidorowy na zupę by móc cieszyć się pyszną pomidorówką w porze zimowej, gdy rozgrzewająca zupa do zbawienie.
Sposobów na domowy przecier pomidorowy jest mnóstwo. Super prosty i szybki przepis na przecier pomidorowy! Aby zrobić domowy przecier pomidorowy polecam w szczególności pomidory, które są mięsiste i mają więcej miąższu niż samego soku. Ja użyłam kg pomidorów Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga aleglodomorek.
Najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne pomidory to symbol końca lata. Warto w tym czasie przyrządzić jak najwięcej przetworów z pomidorów na zimę. Podajemy łatwy przepis na przecier pomidorowy.
Przypomniałam sobie więc słowa Babci Irenki, że ona przecier robi tylko blenderem - całe pomidory, razem ze skórką miksuje - tylko wcześniej wykrawa środki.
Desperacja moja była wielka. Postanowiłam i ja spróbować. PRZECIER POMIDOROWY Absolutna klasyka czyli przecier pomidorowy! Przecier z pomidorów lima. Domowy, pachnący ala passata.
Wersja pierwsza obejmuje najpierw wyciśnięcie a potem gotowanie. Można go stosować do zup, sosów, do makaronu, ryżu, pizzy i do…. Passata czyli przecier pomidorowy W ziemie moja passata stanowi podstawę wielu dań w naszej rodzinnej kuchni. Na blogu pojawił się już przepis na domowy ketchup i dżem z pomidorowy. Tym razem polecam przecier pomidorowy własnej produkcji.
Do przecieru pomidorowego wykorzystałam pomidory odmiany Lima. Są one mięsiste i mają mało soku, dzięki temu uzyskałam przecier o gęstej konsystencji. Wlać z powrotem do garnka,dodać sól,cukier i kwasek ,gotować 3-godziny ( do uzyskania odpowiedniej konsystencji przecieru),co jakiś czas przemieszać. Mój przecier wychodzi dosyć gęsty.
Rozlać do słoików,zakręcić i pasteryzować minut. Tak przygotowany przecier pomidorowy możemy przechowywać do następnego roku. Ponadto domowy przecier pomidorowy różni się smakiem od sklepowego koncentratu i nie zawiera zbędnych dodatków. Oto jak zrobić domowy przecier pomidorowy!
Z podanych proporcji wyjdzie około litra przecieru pomidorowego kg pomidorów najlepsza odmiana to lima ( takie podłużne ) ale można.
Polecam wypróbować przepis na przecier pomidorowy. My używamy do tego malaksera do robienia koktajli. Porcjami przelewać na sito, przecierać bezpośrednio do garnka.
Przetarte pomidory posolić, zagotować i wrzące przelać do wyparzonych słoików. Od razu zamknąć i odłożyć do góry dnem, do wystygnięcia. Przecier pomidorowy to przede wszystkim przepis na błyskawiczne wykonanie! Wiem, że wiele osób nie robi domowych przetworów z powodu długiego ich przygotowywania. Aby zrobić przecier pomidorowy wcale nie potrzebujesz wyjątkowych umiejętności kulinarnych.
Zazwyczaj taki przecier robi się bardzo szybko. To, czego potrzebujesz to przede wszystkim odpowiednio dojrzałe pomidory, które stanowią jego bazę. Jest zima, masz rosół z niedzieli i chcesz przygotować zupę pomidorową, tyle że sklepowe pomidory są obrzydliwe, bez smaku, bez koloru. Pomidorowych przetworów ciąg dalszy. Idziesz do spiżarni, wyciągasz mały słoiczek i obiad uratowany :-).
Lista przepisów na przecier pomidorowy własnej roboty z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Przepis na przecier pomidorowy własnej roboty. Najłatwiejszy przecier pomidorowy, Kuchnia u Krysi.
Czy uwierzycie, że jeszcze nigdy nie robiłam przecieru pomidorowego ? Dziś napiszę Wam, w jaki sposób przygotowuję przecier z pomidorów, którego używam zarówno do zupy pomidorowej (wystarczy dolać słoik do rosołu i gotowe!), jak i wszelkiego typu sosów pomidorowych: do makaronu, lecza, pizzy itp. Zdjąć skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki i gniazda nasienne. Pozostały miąższ włożyć do garnka, przykryć i gotować przez minut.
Rozgotowane pomidory przetrzeć przez sito do drugiego garnka i zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.