Jest to jedna z naszych ulubionych świątecznych potraw. Wiele osób, które dotąd nie były przekonane do tego dania, to po posmakowaniu wersji ryby po grecku wg przepisu mojej Babci, stali się jej wielkimi fanami. Rybę rozmrozić, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę oprószyć solą i opanierować w mące. Włożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć po jednej stronie do mocnego zrumienienia.
Przewrócić na drugą stronę. Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla). DODAJ PRZEPIS DODAJ PORAD.
Wyniki wyszukiwania dla ryba po grecku babci pokaż przepisy tylko ze zdjęciami. Zaskoczona jestem opinia p. Ja tez robię taka rybę, tyle ze nie dodaje papryki. Czy naprawdę w slepie mozna kupić dobra rybę po grecku ? Cóż każdy moze sie wypowiadać jak uważa.
Wyszukaj też inne przepisy za pomocą wyszukiwarki przepisów. Przygotowuję je według receptury mojej babci. Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek. Mamy dla was kilka przepisów na rybę po grecku - polecany przez Magdę Gessler, polecany przez Ewę Wachowicz oraz w. Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stą że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami.
Podawane są na zimno jako przystawki. Kolor i wygląd podobny, ale smak całkowicie inny. Moja ryba po grecku to tradycyjny, rodzinny przepis. Najpyszniejszy barszcz czerwony na domowym zakwasie z uszkami olusia23.
Ryba jest delikatnie oprószona. Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz. Doskonała ryba po grecku z przepisu mojej babci. Jako, że uwielbiamy ten warzywny farsz, a zarazem mieliśmy ochotę na jakieś pyszne fi. Karp po grecku to brzmi pysznie, nigdy nie próbowałam do tej pory bo u mnie w domu albo królował karp smażony, albo ryba po grecku z dorsza.
Odpowiadając na pytania: Chodzi o gospodarstwo Charzykowy, a moja propozycja dania jest świąteczna, bo ze świętami najbardzij kojarzy mi się karp. W końcu nigdzie nie jest napisane,że takie czy inne potrawy możemy jeść tylko raz w roku ;-) Poniżej mam dla Was przepis na rybę po grecku wg Magdy Gessler. Składniki: około dag odgłowionego i wypatroszonego karpiadag marchwi (szt. średniej wielkości)dag seleradag korzenia pietruszki4-łyżek oleju lub oliwy z oliwekduża cebulałyżki koncentratu pomidorowegosól, pieprz, cukier, papryka słodka w proszkusok z cytryny lub ocet Wykonanie: Z karpia wyjąć ości, filety pokroić w poprzek (szerokości 3-cm), osolić. A moja ryba po grecku jest inna bo do warzyw usmażonych( robię dużo) dodaję puszkę brzoskwiń pokrojonych w małe trójkąciki i wlewam cały sok z puszki do tego sosu troszkę wody, pomidory.
Możecie spróbować jest naprawdę smaczny. Próbowałam też z ananasem ale jest za ostry nie pasuje mi do ryby ale to jest moja opinia. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Jak kupować i smażyć ryby. Poznaj kulinarny świat Oleju Wielkopolskiego. Damian Kordas - najmłodszy w historii zwycięzca programu „Masterchef”.
Na co dzień student weterynarii. Pasją do gotowania zaraziła go babcia, która również nauczyła go jak gotować swoje pierwsze potrawy. Przepis na domowe Gołąbki, Kapustę. Więcej informacji Tego Pina i nie tylko znajdziesz na tablicy kuchnia użytkownika Iwona Walukiewicz.
Wigilijny kompot z suszu olusia23. Salatka z ogorka i granata tineczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.