piątek, 2 października 2015

Pieczarki smazone

Smażone pieczarki Smażone pieczarki nie są niczym szczególnym w naszej polskiej kuchni. Chyba, że przygotuje się je inaczej, niż miały to w zwyczaju robić nasze mamy i babcie. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Chyba, że ktoś je polubi tak jak mój mąż, który zrobił sobie z nich danie głów Zobacz więcej.


Babciagramolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Buniabaje w kuchni.

Poznaj łatwe przepisy na pieczarki smażone w całości, z dodatkiem cebuli, podsmażone na maśle, smacznej panierce lub w cieście. Wykonanie tych prostych przepisów z pewnością nie zajmie ci dużo czasu. Posypać przyprawą do pizzy ok 1-łyżki. Pyszne pieczareczki w sam raz jako dodatek do obiadku. Pieczarek nie myjemy tylko czyścimy (chcemy mieć smażone, chrupkie a nie duszone w wodzie z mycia).


Jeśli są spore to kroimy na dowolne kawałki. Wrzucamy na DOBRZE rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Takie pieczarki smażone przygotowywała moja mam, gdy ja byłam, dzieckiem.

Pierwszy raz sadziłamswoje pieczarki. I mam problem bo wyrastają ale póki co kilka sztuk jest juz do zerwania a reszta musi podrosnąc. Chciałam sie Was zapytać czy mroziliście surowe pieczarki?


Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy drobno posiekaną cebulę i dodajemy grzyby. Smażymy do uzyskania złocistego koloru. W trakcie smażenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odkrój trzony przy samym kapeluszu. Oliwę rozgrzej na patelni, wrzuć czosnek i chwilę smaż, dodaj pieczarki i, mieszając, smaż, aż wchłoną tłuszcz.


Zmniejsz płomień, smaż minut, aż sok odparuje. Skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, dodaj natkę. W pieczarkach oddzielamy nóżkę od kapelusza - nie kroimy.


Na rozgrzane masło kładziemy kapelusze pieczarek i nóżki. Przepisy z kategorii pieczarki smazone. Właśnie teraz możemy zasadzić je w domu. Cebule obieram i kroję na ósemki.


Smażę, cały czas mieszając dwie minuty, aż stanie się lekko szklista.

Pieczarki idealnie się nadają do eksperymentowania w kuchni. Chciałabym przygotować farsz z pieczarek wcześniej. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Kiedyś pieczarki podsmażone mroziłam, Teraz niestety nie mam dużej zamrażarki i pomyślałam żeby je podsmażyć i zawekować w słoiki. Pokrojone w kostkę pieczarki z cebulką i przyprawami dusimy na oliwie, dzięki czemu stają się jeszcze bardziej delikatne i aromatyczne.


Pierś kurczaka duszona z pieczarkami i papryką Ostatnio staram się by moje potrawy nie były smażone, lecz duszone czy pieczone. Smażone mięso jest najszybszą formą przygotowania mięsa, ale też najbard Zobacz więcej. Dodajemy je do wielu dań z makaronem, do pizzy, podajemy z pieczywem, przygotowujemy z nich pasty i sosy. Są także głównym składnikiem farszu do krokietów i jaj.


Wystarczy jeden prosty trik, by były idealnie przyrządzone. Najlepsze są małe sztuki mogą być też nieco większe przekrojone na pół. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pieczarki smażone w całości. Kupując pieczarki pamiętamy o tym, że będą smażone w całości.


W związku z tym staramy się wybrać sztuki średniej wielkości, raczej mniejsze niż większe i zbliżone do siebie gabarytem. Na patelniach rozgrzewamy masło i kładziemy na nim grzyby. Oczyszczone pieczarki obsypać solą, pieprzem i papryką. Obtoczyć w rozbitym jajku i tartej bułce. Podawać na zimno albo gorąco.


Smażyć partiami na głębokim oleju ok. Kupiłem pieczarki na kolację i problem. Jak je smażyć by były chrupiące a nie takie uduszone klapciaki. Jadłem takie chrupiące pyszne, ale jak zrobić. Kroki wykonania: Rozgrzać olej w frytownicy na 1st c lub na patelni, pieczarki umyć, osuszyć (nie obierać)posolić, posypać pieprzem.


Jajka roztrzepać, panierować pieczarki najpierw w bułce, potem w jajku i jeszcze raz w bułce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty