Marynowana papryka z cebulą i czosnkiem to idealny przepis na zimę. Przygotowana w słoikach zasilać będzie półki domowej spiżarni, by w dowolnym momencie towarzyszyć nam jako dodatek do obiadu, sałatki czy kanapek. Zobacz sprawdzony przepis na marynowanie papryki we własnej kuchni. Opis przepisu: Autor: RENIZ Świetny dodatek do mięsnych dań, ale także doskonały sos do kasz i makaronów czy podstawa warzywnego leczo, czyli papryka duszona z cebulą na oliwie.
Przyrządzamy ją z dodatkiem koncentratu pomidorowego, a także z aromatycznymi przyprawami – rozgniecionym czosnkiem i majerankiem.
Kolejny przepis na paprykę an zimę, super produkt do sałatek. Robimy je z samej papryki lub z dodatkiem innych warzyw, na przykład marynowane ogórki z papryką. Pełna witamin papryka idealnie smakuje jako sałatka w połączeniu z cukinią i cebulą. Przetwory z cukinii, jak na przykład sałatka z cukini na zimę, często wymagają dodatku papryki, która wzbogaca smak sałatki.
Przepis na Sałatka z papryki i cebuli na zimę. Sezon paprykowy dobiega końca, ale na pewno zdążycie jeszcze w tym tygodniu zrobić tę oto sałatkę do słoików. Buraczki z papryką i cebulą na zimę to doskonały sposób na to, by często jeść bardzo zdrowe buraki!
Buraki znakomicie komponują się z daniami kuchni polskiej, jednak często rezygnujemy z ich spożywania, bo wymagają dość długiego gotowania lub pieczenia.
Ja już kilka publikowałam kilka propozycji. Nakładamy gorące buraki (mieszamy żeby nakładać razem z zalewą). Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Tak odwrócone pasteryzujemy na sucho w piekarniku nagrzanym do 1st C przez min. Po przestudzeniu odwracamy z powrotem. Po kilku dniach buraczki są już gotowe (cebulka i papryką zmiękną pod wpływem zalewy octowej).
Cebulę obieram, myję i kroję w piórka. Do miski przekładam paprykę i cebulę, zasypuję łyżkami soli, mieszam, i zostawiam na minut. Próbuję ostrą papryczkę, wyjmuję z niej pestki, jeśli jest zbyt pikantna. Taka marynowana papryka świetnie smakuje i jest super dodatkiem do różnych dań. Do przetworów na zimę używamy z reguły papryki czerwonej, ale spokojnie możecie tez zamarynować paprykę żółtą, pomarańczową.
Ogórki z papryką i cebulką w zalewie octowej - DoradcaSmaku - ten przepis. Mieszamy i odstawiamy na godziny. Papryka konserwowa na zimę – przepis. Po tym czasie odcedzamy.
Napełniamy umyte i wyparzone słoiki ogórkami, papryką i cebulą. Zagotowujemy składniki na zalewę: ocet, wodę i cukier.
Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami! Menemen, czyli jajecznica po turecku z warzywami, jest bogatszą wersją tradycyjnej jajecznicy. Mnóstwo warzyw sprawia, że danie jest pożywne oraz bogate w witaminy, a także prezentuje się bardzo kolorowo, żywo i apetycznie. Poznaj przepis na tradycyjną turecką jajecznicę z papryką, cebulą i pomidorami! Wystarczy na nią spojrzeć – cieszy oko żółcią jajek, czerwienią.
Jeżeli zastanawiasz się co zrobić z papryką? Znudziły Ci się leczo, papryki faszerowane. Mam dla Ciebie genialny przepis na peperonatę. To danie włoskie, takie sycylijskie ratatui przygotowane z papryki, cebuli i pomidorów, doprawione octem i ziołami.
Uwielbiam ją jako dodatek do obiadu, na kanapkach, na ciepło i zimno. Zupa z papryki ze śmietaną to znakomita propozycja na smaczne danie obiadowe w sezonie, gdy na straganach królują świeże warzywa. Głównym składnikiem jest tu papryka, którą należy pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć.
Dobrym uzupełnieniem tego warzywa jest cebula – latem wypróbuj wariantu z dymką i szczypiorkiem. Kalafiory oczyścić, umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Pokrojone warzywa zasypać solą, wymieszać i odstawić na ok godzinkę aby puściły sok.
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach a paprykę pokroić w krótkie paseczki. Następnie z ogórków i cebuli odlać powstały sok. Dodać przygotowaną marchewkę i paprykę, wszystko wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.