środa, 28 października 2015

Łatwe ciasto z masą makową

Przedstawiam smaczne, łatwe w wykonaniu ciasto z gotową masą makową, w sam raz na świąteczny stół. Desery Łatwe, pyszne kruche ciasto z makiem, dżemem i orzechami. Ciasto z domową masą makową jest nie tylko.


Wyszły super, a z makiem to mój faworyt. Durszlak - ciasto z masą makową z puszki. Sposób przygotowania przepisu: Masa makowa otoczona kruchym ciastem.


Przepis: Proste ciasto z masą makową. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać,dodać zimną margarynę i posiekać nożem. Dodać żółtka,cukier,cukier waniliowy i wszystko dobrze zagnieść.


Gotowe ciasto podzielić na dwie nierówne części,większą włożyć do lodówki na pół godziny,a mniejszą do zamrażalnika. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na kruche ciasto z masą makową i powidłami. Mak zalej gorącą wodą lub mlekiem i odstaw na całą noc. Następnie odcedź go i przepuść dwa razy przez maszynkę do mielenia.


Do przygotowania ciasta możesz również wykorzystać gotową masę makową. Pamiętaj jednak, by do maku dodać żółtka oraz kaszę mannę i delikatnie wymieszać z pianą z białek. Następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitego gęstego ciasta.


W puste miejsca nakładamy masę makową. Połączyć z jajkami i mąką. Margarynę zagotować z cukrem i nie zdejmując z ognia dodać masę makową.


Całość gotować około minut, od czasu do czasu mieszając. Przekładanie: Przestudzony biszkopt przekroić na pół. Gorącą masą przełożyć biszkopt, delikatnie przycisnąć. Babka makowa to doskonała alternatywa dla klasycznych babek pszennych podawanych na święta. MAKOWY ZAWIJAS czyli strucla makowa (-) łatwe.


Poppy - seed cake (-) średnie. Kruche ciasto: Wszystkie składniki należy szybko zagnieść do momentu uzyskania jednolitego ciasta, a następnie masą wylepić dno blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Całość podpiec minut w temperaturze 1stopni - w rozgrzanym piekarniku. Masa makowa: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć na podpieczony spód. CIASTO MAKOWE: Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem dodając stopniowo same żółtka jaj,następnie nie przerywając ucierania dodać śmietanę, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem,dodać do masy,wymieszać.


Wilgotne ciasto, dużo masy makowej z bakaliami i pyszna chrupiąca kruszonka! Mak z puszki mieszamy z kaszą manną i delikatnie łączymy z białkami ubitymi na sztywno. Kawałki ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta na grubość ok. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około minut. W tym czasie ucieramy żółtka z resztą cukru i cukrem waniliowym.


Masło lub margarynę roztapiamy i odstawiamy aby nie była gorąca. Jedno z niewielu ciast drożdżowych, które nie musi wyrastać. Robi się je szybko a nadziewać można cząstkami jabłka, brzoskwinią czy twardą marmoladą. Kruche ciasto z masą makową i jabłkową Jeśli tak jak ja w makowcu najbardziej lubisz grubą warstwę maku, przepis na ciasto kruche z makiem i jabłkami na pewno Ci się spodoba. Pokaźna masa z maku na cienkim kruchym spodzie o zapachu imbiru i rumu.


Oddziel żółtka od białek i dodaj do kremu, wymieszaj. Dodaj mak, orzechy, cynamon i rum. Ostudź ciasto i przekrój w poprzek. Białka ubij i wymieszaj z masą makową.


Dolny blat posmaruj żurawiną i przykryj drugim. Wymieszaj składniki lukru i polej nim ciasto. Jajka utrzeć z cukrem do białości.


Kiedy masa będzie puszysta, miksując, wlewać powoli masło i aromat, następnie masę makową i mleko zsiadłe. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksując masę, wsypywać stopniowo mąkę. Mak zalałam wrzątkiem i odstawiłam na pół godziny, po czym odsączyłam na sicie. Ubiłam pianę z białek, pod koniec dodałam partiami cukier.


Łatwe ciasto z masą makową

Delikatnie (łyżką) wmieszałam do piany mak, tartą bułkę i kaszę mannę. Można masę wykonać też z połowy puszki gotowej masy makowej i dodać do niej pianę, kaszę i bułkę. Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść.


Utrzeć składniki na masę serową (masło dodać rozpuszczone). Miękkie i puszyste, drożdżowe ciasto w kształcie gwiazdy nadziewane masą makową. Z białek ubijamy sztywna pianę.


Pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Gdy piana jest dobrze ubita dodajemy żółtka, ekstrakt, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ciasto jeszcze przez około minut. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony.


Zagniatamy ciasto , dzielimy na dwie cześci. Makowe ciasto zrobione z gotowej masy makowej, jest wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu. Przełożone delikatnym, (nie za słodkim) kremem śmietankowym i oblane gęstym karmelem, wygląda i smakuje wyśmienicie! Zawsze sięgam po ten przepis, gdy mamy ochotę na jakąś słodką, makową pychotkę.


Łatwe ciasto z masą makową

Poza walorami smakowymi, do zalet makowego przekładańca, można zaliczyć jego podzielność! Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez - minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty