Przedstawiam smaczne, łatwe w wykonaniu ciasto z gotową masą makową, w sam raz na świąteczny stół. Desery Łatwe, pyszne kruche ciasto z makiem, dżemem i orzechami. Ciasto z domową masą makową jest nie tylko.
Wyszły super, a z makiem to mój faworyt. Durszlak - ciasto z masą makową z puszki. Sposób przygotowania przepisu: Masa makowa otoczona kruchym ciastem.
Przepis: Proste ciasto z masą makową. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać,dodać zimną margarynę i posiekać nożem. Dodać żółtka,cukier,cukier waniliowy i wszystko dobrze zagnieść.
Gotowe ciasto podzielić na dwie nierówne części,większą włożyć do lodówki na pół godziny,a mniejszą do zamrażalnika. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na kruche ciasto z masą makową i powidłami. Mak zalej gorącą wodą lub mlekiem i odstaw na całą noc. Następnie odcedź go i przepuść dwa razy przez maszynkę do mielenia.
Do przygotowania ciasta możesz również wykorzystać gotową masę makową. Pamiętaj jednak, by do maku dodać żółtka oraz kaszę mannę i delikatnie wymieszać z pianą z białek. Następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitego gęstego ciasta.
W puste miejsca nakładamy masę makową. Połączyć z jajkami i mąką. Margarynę zagotować z cukrem i nie zdejmując z ognia dodać masę makową.
Całość gotować około minut, od czasu do czasu mieszając. Przekładanie: Przestudzony biszkopt przekroić na pół. Gorącą masą przełożyć biszkopt, delikatnie przycisnąć. Babka makowa to doskonała alternatywa dla klasycznych babek pszennych podawanych na święta. MAKOWY ZAWIJAS czyli strucla makowa (-) łatwe.
Poppy - seed cake (-) średnie. Kruche ciasto: Wszystkie składniki należy szybko zagnieść do momentu uzyskania jednolitego ciasta, a następnie masą wylepić dno blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Całość podpiec minut w temperaturze 1stopni - w rozgrzanym piekarniku. Masa makowa: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć na podpieczony spód. CIASTO MAKOWE: Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem dodając stopniowo same żółtka jaj,następnie nie przerywając ucierania dodać śmietanę, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem,dodać do masy,wymieszać.
Wilgotne ciasto, dużo masy makowej z bakaliami i pyszna chrupiąca kruszonka! Mak z puszki mieszamy z kaszą manną i delikatnie łączymy z białkami ubitymi na sztywno. Kawałki ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta na grubość ok. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około minut. W tym czasie ucieramy żółtka z resztą cukru i cukrem waniliowym.
Masło lub margarynę roztapiamy i odstawiamy aby nie była gorąca. Jedno z niewielu ciast drożdżowych, które nie musi wyrastać. Robi się je szybko a nadziewać można cząstkami jabłka, brzoskwinią czy twardą marmoladą. Kruche ciasto z masą makową i jabłkową Jeśli tak jak ja w makowcu najbardziej lubisz grubą warstwę maku, przepis na ciasto kruche z makiem i jabłkami na pewno Ci się spodoba. Pokaźna masa z maku na cienkim kruchym spodzie o zapachu imbiru i rumu.
Oddziel żółtka od białek i dodaj do kremu, wymieszaj. Dodaj mak, orzechy, cynamon i rum. Ostudź ciasto i przekrój w poprzek. Białka ubij i wymieszaj z masą makową.
Dolny blat posmaruj żurawiną i przykryj drugim. Wymieszaj składniki lukru i polej nim ciasto. Jajka utrzeć z cukrem do białości.
Kiedy masa będzie puszysta, miksując, wlewać powoli masło i aromat, następnie masę makową i mleko zsiadłe. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksując masę, wsypywać stopniowo mąkę. Mak zalałam wrzątkiem i odstawiłam na pół godziny, po czym odsączyłam na sicie. Ubiłam pianę z białek, pod koniec dodałam partiami cukier.
Delikatnie (łyżką) wmieszałam do piany mak, tartą bułkę i kaszę mannę. Można masę wykonać też z połowy puszki gotowej masy makowej i dodać do niej pianę, kaszę i bułkę. Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść.
Utrzeć składniki na masę serową (masło dodać rozpuszczone). Miękkie i puszyste, drożdżowe ciasto w kształcie gwiazdy nadziewane masą makową. Z białek ubijamy sztywna pianę.
Pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Gdy piana jest dobrze ubita dodajemy żółtka, ekstrakt, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ciasto jeszcze przez około minut. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony.
Zagniatamy ciasto , dzielimy na dwie cześci. Makowe ciasto zrobione z gotowej masy makowej, jest wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu. Przełożone delikatnym, (nie za słodkim) kremem śmietankowym i oblane gęstym karmelem, wygląda i smakuje wyśmienicie! Zawsze sięgam po ten przepis, gdy mamy ochotę na jakąś słodką, makową pychotkę.
Poza walorami smakowymi, do zalet makowego przekładańca, można zaliczyć jego podzielność! Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez - minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.