środa, 21 października 2015

Dlaczego makowiec pęka podczas pieczenia

Bardzo smaczny drożdżowy makowiec z płatkami migdałowymi. Pieczony bez jajek i prosty do wykonania. Dolcevita-in-my-kitchen 6. Jeśli masz jakieś pytanie związane z pieczeniem makowców napisz je w komentarzach, a ja postaram się na nie odpowiedzieć. Smak makowca, a znacznie prościej i szybciej:) min łatwe przystępne.


Makowiec pęka podczas pieczenia. To znaczy, że ciasto drożdżowe zbyt krótko odpoczywało po zagnieceniu lub jest w nim za dużo drożdży. Zagniecione ciasto należy odstawić na minimum 2-godziny.


Oto makowiec idealny, który nie pęka i nie jest spłaszczony po upieczeniu. Wystarczy prosty zabieg owinięcia ciasta pergaminem. Proporcje między ciastem a makiem są tu doskonałe. Masa makowa własnej produkcji nie ma sobie równych. Witajcie jestem tu nowa (ale myślę że zagoszczę na dłużej)i od razu pytam.


Dlaczego mój makowiec (którego właśnie jem:))mi pęka podczas pieczenia i wycieka z niego mak. Ciasto nie pęka dzięki pieczeniu w papierze. Mój pierwszy makowiec i jednocześnie jeden z najlepszych jakie kiedykolwiek jadłam :) Wilgotny, słodki, aromatyczny – po prostu idealny. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Pamiętajmy, aby zostawić trochę wolnego miejsca między papierem a makowcem, bo inaczej makowiec podczas pieczenia nam popęka.


Wszystkie produkty do ciasta muszą mieć jednakową temperaturę, mąka powinna być przesiana, ciasto wkładaj do nagrzanego piekarnika (1stopni C). Idealny sernik – wysoki, bez nierówności czy bąbli. Nigdy za szybko nie wyrasta, nie pęka i nie opada. Sernik idealny ma kremową konsystencję bez grudek lub jest puszysty jak gąbka, zawsze o pięknym, jasnym wierzchu, choć osobiście znam wielu zwolenników serników z przypieczoną skórką, którą, według własnych upodobań, można zrumienić, ustawiając ciasto pod koniec.


Zwijaj makowiec w rulon. Dzięki temu makowiec nie rozłoży się na boki w trakcie pieczenia. UWAGA - ten makowiec jest bardzo długi i może nie zmieścić się w Twoim piekarniku. Jeszcze nie jadłam dobrego i nie pękniętego. Jeśli jednak chcesz aby był piękny to pamiętaj o kilku zasadach.


Kiedyś robiłam, ale nie byłam zadowolona z efektu. Może ktoś jest bardziej doświadczony? Wszystko wyszło pysznie, tylko strucla mi się rozwaliła w trakcie pieczenia, a dokładniej- pękła na całej długości. Wyglądało to tak, jakby ciasto rozeszło się w szwach, jedna krawędź pęknięcia podkurczyła się do góry, druga do dołu, tworząc piękny rowek wzdłuż strucli. A marzył mi się zawijany makowiec jak z cukierni.


Ja piekę makowiec z ciasta drożdżowego w ten sposób i zawsze jest piękny, jak z cukierni. A jeszcze uwaga, że tego papieru trzeba dać sporo w zapasie robiąc rulon, bo makowiec rosnąc rozpycha się w papierze i jak go damy za mało, to makowiec przyjmie formę blaszki, gdyż papier nie będzie go przed tym powstrzymywał. Korzystałam z niego już kilka razy i ani razu się nie zawiodłam - biszkopt pięknie wyrasta, podczas zw Zobacz więcej.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga The Cake Book. O nas For importers Biuro Prasowe Mapa Serwisu Mapa Tagów. To najlepszy makowiec drożdżowy jaki jadłam w życiu:) Do tej pory z drożdżowych ciast wyjadałam tylko masę makową bo reszta była zbyt sucha… Ten makowiec jest super wilgotny i wyjątkowo pyszny. Co prawda jestem guła i ciągle mi pęka przy pieczeniu ale zawsze i tak jest pyszny.


Hej :-) Przede wszystkim - trzeba ciasto zawinąć z nadzieniem dość luźno - jeśli zwinie się za ciasno, wtedy podczas pieczenia może popękać. Dodatkowo radzę nakłuć je w kilku miejscach przed włożeniem do pieca. Moja mama, która zawsze robi zawijany makowiec na gwiazdkę i jest w tym mistrzynią, robi coś innego - taką zwiniętą już struclę owija papierem do pieczenia.


Mikser Kulinarny to najlepsza wyszukiwarka przepisów kulinarnych z polskich blogów. Dziennie setki nowych przepisów. Mnie jest bardzo przykro, że makowiec się nie udał. Gdybym tylko mogła to podzieliłabym się z Tobą jedną struclą. Małgosiu popełniłaś pewnie bardzo banalny błąd.


Myślę, że schłodziło Ci się ciasto, albo chwyciło powiew chłodnego powietrza, a ciasto drożdżowe musi być cały czas w ciepełku, aż do końca pieczenia. Domowy sernik wiedeński czy królewski powinien być odpowiednio puszysty i mokry. Jak zatem upiec pyszny sernik, żeby nie opadł, nie popękał, miał odpowiednią konsystencję i smak?


Pieczenie sernika wymaga trochę wprawy, a nasze porady pozwolą przygotować doskonały sernik, nawet taki pieczony w kąpieli wodnej! Najczęściej ciasto pęka dlatego, że zbytnio się spiekło od góry, dlatego wyłączcie grzanie od góry, zostawcie grzanie od dołu lub od dołu plus termoobieg. Jeśli nadal ciasto pęka, to zmniejszcie temperaturę pieczenia o 10–20°C i wtedy pieczcie kilka minut dłużej (warto sprawdzić patyczkiem stan upieczenia).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty