Zobacz przepis Magdy Gessler na gęś pieczoną! Gęś natrzyj solą, pieprzem i majerankiem - od zewnątrz i od środka. Ułóż gęś w brytfance i włóż do mocno rozgrzanego piekarnika (około 240°C) na minut.
Jeśli lubisz gęsinę w wersji na słodko, dołóż kilka obranych i pozbawionych pestek, gruszek oraz śliwek. Smaczna Polska według Magdy Gessler.
Magda Gessler zaprasza na kulinarną wędrówkę po Polsce. W jej nowej książce poznajemy, co dobrego można zjeść w poszczególnych regionach. Autorka podpowiada, na które produkty zwrócić uwagę i co z nich przygotować.
Gęś faszerowana po polsku - Przepisy. Wszystkie składniki na farsz mieszamy doprawiamy solą i pieprzem i faszerujemy nimi gęś. C przez pierwsze minut następnie w temperaturze 1przez ok h. Przepis na pieczoną gęś Magdy Gessler to także obfitość majeranku, który idealnie podkreśla smak tego typu.
Gęś dostarcza białka, kwasy omega jest źródłem witamin i składników mineralnych: niacyny, wit. Po obejrzeniu kuchennych rewolucji skusiłam się na golonkę wg. Wyszła naprawdę rewelacyjnie! Dodane przez salamba w: Tylko o kuchni. Nabyłam dziśiaj gęś takiego olbrzyma kg.
Zamarynowaną tuszkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin albo na całą noc. Przed pieczeniem nacieramy kaczkę majerankiem i pieprzem. Uwielbiam gęś według Magdy Gessler.
Kolacja wyśmienita, a podobne przeżycia kulinarne miałam, gdy po raz pierwszy wypróbowałam dań z gęsi również tutaj w Ale Glorii w Warszawie. Generalnie za karkówką nie przepadałam, ale zachęciła mnie euforia gości, którym podano taką karkówkę na kolacji podczas owej rewolucji. W programie nie podała oczywiście całego przepisu, nigdy tego nie robi ,ale mnie wystarczyły jej sugestie i polecenia. Lista przepisów na gęś pieczona wg przepisu magdy gesler z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler. Przepis dla mnie idealny, tak właśnie wg mnie powinna smakować fasolka po bretońsku. Z oryginalnego przepisu Magdy Gessler usunęłam składniki, przez które sos pomidorowy nie byłby jedwabiście gładki, a taki właśnie lubię, no i dałam więcej mięsiwa:) W oryginalnym przepisie dodaje się jeszcze cebule i pomidory z puszki, ja z nich jednak zrezygnowałam.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gęś pieczona magdy gesler. Muszę powiedzieć, że wyszła świetnie. Kolejna rzecz to czas pieczenia. Zgodnie z wieloma informacjami, gęś pieczona w tej temperaturze powinna spędzić w piecu ok min na każdy kilogram.
Ostatnio odnalazłam jej przepis na gęś pieczoną w całości i spróbowałam go zrobić. Być może wspomnienia, a być może świetny przepis sprawiły, że gęś pieczona w całości według mojej babci na stałe weszła do mojego menu, szczególnie, kiedy chcę przygotować coś wyjątkowego. Pieczona gęś była zawsze przysmakiem w domu mojej babci.
Dwie pierwsze przyprawy są obowiązkowe, resztę traktuj fakultatywnie. Jeśli wolisz, użyj suszonego majeranku, tymianku, musztardy. Tak przygotowaną gęś zostaw w lodówce do następnego dnia. Przepis na kaczkę to pomysły na dania, które można podawać na różne okazje. To już kolejny lokal, do menu którego Gessler wprowadza kaczkę.
Polska pieczona gęś - sposób przygotowania: Gęś na około dni przed dniem podania marynujemy. Używamy do tego dużo czosnku przeciśniętego przez praskę wymieszanego z solą i pieprzem. Nacieramy mieszaniną całą gęś od środka i na zewnątrz i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-dni.
Marcina Z okazji Narodowego Święta Niepodległości postanowiłam wskrzesić powiedzenie, że Na świętego Marcina najlepsza gęsina. Gęś pieczona z jabłkami i majerankiem na św. Gęsina to smaczne, ciemne mięso o przyjemnym aromacie. Polska gęś owsiana jest eksportowana przede wszystkim do Niemiec, ale także na Daleki Wschód. Gęś mrożoną dokładnie rozmrozić (kilkanaście godzin w temperaturze pokojowej lub dni w lodówce).
Sprawdzić czy w środku gęsi nie ma woreczka z podrobami, jeśli jest - wyjąć go i odłożyć do lodówki (z wątróbek można zrobić pâté lub np. wykorzystać do pasztetu). Do środka gęsi włożyć pokrojone na ćwiartki jabłko. Po półtorej godzinie gęś odwróć.
Podawaj z kluseczkami lub ziemniaczkami i zasmażaną kapustą lub z burakami z chrzanem – twoi bliscy poczują się jak w staropolskim dworku, gdzie gęś gościła często i była przygotowywana na różne sposoby, np.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.