Czy nalezy piec lasagne pod przykryciem (naczynie ?aroodporne)? Dodane przez pirogronianka w: Tylko o kuchni. Witajcie :) Wiem, że zazwyczjaj do tej potrawy daje się parmezanu, ale mam do Was pytanie, czy inny ser, np gouda też się nada?
Domowe porady Masło czy margaryna co wybrać do pieczenia. Jaki użyć tłuszcz do pieczenia.
Lazanie piecze się pod przykryciem czy bez - pytanie zadane przez użytkownika portalu DobraMama. Lasagne -mięsna, z sosem bolońskim. Zabierasz się za pieczenie pysznego ciasta, przygotowujesz wszystkie potrzebne składniki i okazuje się, że brakuje ci jednego, jedynego ale.
Można to też piec razem z sernikiem. Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć jeszcze 4-krotnie.
Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika odczekać minut przed porcjowaniem. Wiadomo, że nic nie jest w stanie przebić lasagne w małej, urokliwej knajpce w Rzymie.
Ten niepowtarzalny klimat ciężko opisać słowami, a każdy kto raz odwiedził Wieczne Miasto zawsze będzie chciał tam wrócić #128578; Aby przypomnieć sobie te wspaniałe chwile, przygotowałam przepis na domową lasagne w stylu Polskim. Piec w piekarniku w temp. Należy zostawić trochę miejsca bo bokach (makaron nie powinien przylegać szczelnie do ścianek naczynia), bo sos musi odparować. C ok min (można sprawdzić, widelcem, czy makaron już jest miękki).
Potrzebuję na jutro lasagne, ale muszę ją zrobic dzisiaj. Nie wiem czy mam ją przygotowac i włożyc do lodówki, a jutro upiec, czy dzisiaj lekko podpiec a jutro dokończyc. Po takim przygotowaniu lazania pod przykryciem wędruje do. Wymieszać, zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez minimum minut, w międzyczasie 2-razy zamieszać, w razie potrzeby, gdyby warzywa przywierały do dna garnka i były bardzo gęste, można dolewać trochę bulionu.
Taki mam wlasnie problem, chcialabym upiec schabik z majerankiem zeby byl na obiad do ziemniakow, ale nie wiem jak mieso powinno sie piec. Zazwyczaj robie tak jak pisala Joanna. Po zrumienieniu na patelni (smalec), ponad polowe czasu pieke pod przykryciem, a reszte bez przykrycia pracujac na skórke i sos.
W naczyniach żarodpornych dobrze się gotuje, piecze i zapieka, ale mam je nagle zastąpić ceramicznymi, które nie są jakoś znacząco lepsze, ani zdrowsze, tylko dlatego że szklane nagle zrobiły niemodne i kojarzą się z latami 80? No tak, dla mnie to absurdalny powód. Dzień wcześniej zostawiamy udka w marynacie, pieczemy następnego dnia.
Jeśli nie mamy czasu, możemy piec od razu bez wcześniejszego marynowania. Tak przygotowaną lasagne wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180st. Czosnek przepuścić przez praskę, wymieszać z solą, pieprzem, przyprawami.
Mieszanką natrzeć mięso i wysmarować łyżkami roztopionego masła lub oliwy. Mięso włożyć do garnka z pokrywą lub naczynia do pieczenia, pod spód i na wierzch układając goździki, liście i ziela angielskie. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
Aby mięso kurczaka nie wysychało, najlepiej piec pod przykryciem. Aby kurczak miał złocistą skórkę, należy posmarować go stopionym masłem lub miodem, na około minut przed końcem pieczenia, po zdjęciu przykrycia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około minut. W międzyczasie nastawić ryż na gotowanie Upieczonego łososia ułożyć na talerzu i polać pozostałym sosem z pieczenia. Mięso przekładam do naczynia żaroodpornego, w którym docelowo będę je piekła, przykrywam i wstawiam pod przykryciem do lodówki na jakieś 2-godziny.
Oczywiście można je także przygotować wcześniej i wstawić do lodówki np. Kiedy jestem gotowa do pieczenia, rozgrzewam piekarnik do 2st. Zwiększamy temperaturę na 1stopni z termoobiegiem i pieczemy jeszcze minut. Czas pieczenia jest uzależniony od wagi mięsa. Podałam czas pieczenia na mały udziec o wadze dag.
Jeśli udziec jest bardzo duży, trzeba go podpiec najpierw bez warzyw, a potem dodać warzywa i piec jeszcze około godziny. Pamiętaj drób powinno się piec pod przykryciem. Rady: Na każdy kilogram mięsa trzeba przeznaczyć ok.
Aby skórka była chrupiąca minut przed końcem pieczenia można posmarować kaczkę osoloną wodą. Jeśli w trakcie pieczenia kaczka zbytnio się zarumieni można przykryć ją folią aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.