poniedziałek, 26 października 2015

Sos boloński do lasagne

Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć jeszcze 4-krotnie. Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika odczekać minut przed porcjowaniem.


Co i jak: Sos boloński: W garnku o grubym dnie rozpuść masło z oliwą.

Marchewkę, cebulę, selera i czosnek drobno posiekaj i dodaj do garnka. Smaż na średnim ogniu, aż cebula zrobi się przezroczysta (około minut). Dodaj mięso i pokrojony w kostkę boczek.


Sos bolognese, czyli sos boloński lub ragu bolognese to mięsny sos pochodzący z Bolonii, wykorzystywany do przygotowania tagliatelle alla bolognese (tagliatelle all’uovo) oraz lasagne alla bolognese (lasagne al forno). Sos ten często poza granicami Włoch wykorzystywany jest do przygotowywania tzw. Dodatki Domowy sos boloński.


Lasagne bolognese to jedno z najczęściej kojarzonych z Włochami dań.

Zapiekany makaron z sosem bolońskim, beszamelem i parmezanem jest genialny w swojej prostocie. Pieczona lasagne (Lasagne al forno) z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsa i nie tylko. Przyszła pora na prawdziwy, oryginalny sos bolognese czyli włoski mięsny sos boloński w typie Ragù. Jest on idealny do makaronu.


Sos bolognese, który w większości możecie zjeść w części restauracjach, czy kupić w słoikach, nawet obok prawdziwego sosu bolognese nie stał. Trzeba to sobie jasno powiedzieć. Sos boloński jest prosty, nawet bardzo prosty do zrobienia, ale gotuje się stosunkowo długo, dlatego nie ma co się bawić w robienie małej ilości. Bo sos boloński świetnie się mrozi, nic nie tracąc na smaku.


Na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Przepisy z kategorii lasagne z sosem bolońskim. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Właściwie to sama nie wiem dlaczego lazania nie weszła do panteonu dań kultowych. To znaczy weszła, ale nie została skatalogowana. A przecież wykarmiłam nią tyle wygłodniałych żołądków.


Wydawało mi się, że w naszym kraju określenie „lazania” powinno się już upowszechnić.

W końcu przyrządza się ją od przynajmniej kilkunastu lat. Okazuje się jednak, że takiego słowa nie ma w słowniku języka polskiego. Mięciutkie płaty makaronu przełożone warstwami sosów: mięsnym o zdecydowanym smaku oraz beszamelowym o pomidorowo-ziołowej nucie, a całość pod serową czapecz. Ugotujcie lasagne zgodnie z zaleceniami producenta. Po ugotowaniu najlepiej położyć płaty lasagne płasko na ręczniku po to, aby nie straciły swojej formy (2).


Na dnie naczynia do zapiekania rozprowadźcie niewielką ilość sosu ragu` ( sos boloński) (3). Dodane przez monikabw: Tylko o kuchni. Czy może mi ktoś doradzić jak dobrze zagęścić sos? Tak by smak nie zrobił się mączny a sos za gęsty lub za rzadki.


Ragù alla bolognese – prawdziwy sos boloński do makaronu. Comfort foo Dania z mięsem, Danie główne,. Będzie pasował także do lasagne, ten sos pysznie się komponuje z płatam i sosem beszamelowym, Smacznego! Lasagne będzie składać się z czterech warstw, dlatego podziel wszystkie składniki na cztery części.


Na dole ułóż płaty makaronu, na warstwie makaronowej rozprowadź sos boloński, następnie dodaj sos beszamelowy i starty parmezan. Powtarzaj, aż powstaną cztery warstwy. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Sos boloński do spaghetti - VIDEO. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.


Dno naczynia do zapiekania posmarować sosem bolońskim, nałożyć warstwę makaronu, zalać sosem, następnie beszamelem, oprószyć tartym parmezanem i ponownie ułożyć płaty makaronu. Nałożyć kolejne warstwy - aż do wyczerpania składników. Na samej górze powinien być beszamel z serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty