Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Już w weekend obiecany post o mojej węgierskiej, krótkiej wycieczce, a dziś kolejny przepis rodem z węgierskiej kuchni.
Nie każdy jednak kojarzy je z Węgrami, dla wielu z nas to podstawowe, polskie danie w czasach gdy na naszych działkach cukinia i kabaczek rosną jak szalone.
Jeśli lubisz karkówkę, wypróbuj ten przepis! Czasami leczo węgierskie jest naszym obiadem, kolacją i śniadaniem. Leczo węgierskie Idealne latem i już! Rodzime węgierskie leczo różni się nieco od swojej spolszczonej wersji. Wspólnym mianownikiem jest duża ilość papryki oraz pomidorów.
Natomiast oba warianty odróżniają na przykład konsystencja i ilość użytych warzyw, bowiem tradycyjne leczo jest potrawą bezmięsną. Pierwsze moje leczo postanowiłam zrobić z oryginalnych węgierskich produktów. Na hali kupiłam białą i czerwoną paprykę, wędzone i niewędzone papryki w proszku (słodką i pikantną) oraz salami i kiełbaski debreczyńskie.
Do przygotowania leczo najlepsza jest papryka igołomska i taką właśnie udało mi się kupić. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Zobacz, jak zrobić leczo.
Niektórzy lubią dodać do lecza. Przepisy na leczo są różne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Składniki na leczo – lecso. Podobno w leczo najważniejsze są proporcje.
Tyle samo papryki, co pomidorów i kiełbasy. Pozostałe składniki dodaje się już według gustu. Z cebulą trzeba uważać, ma być tylko dodatkiem, a ostrych papryczek dajemy tyle, ile wytrzyma nasze podniebienie.
Oczywiście, można te proporcje. Osobiście uwielbiam, robię, gdy tylko nadarzy się ku temu okazja. Sprawdzone, znane smaki są tymi, do których wraca się z wielką przyjemnością. Klasyczny węgierski przepis nie przewiduje dodatków cukinii, czy pieczarek - i właśnie sposób na takie tradycyjne leczo prezentują na filmie.
Tradycyjnie przyrządza się je z pomidorów i papryki poddanych duszeniu na smalcu oraz wędzonej słoniny i podsmażonej cebuli.
Dodane przez kajanawakacjach w: Tylko o kuchni. Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej. Najsmaczniejsze w lecie, w sezonie na świeże pomidory.
Prawdziwe węgierskie leczo powstaje tylko z papryki, pomidorów, cebuli i tłuszczu. Co roku wczesną jesienią gotuję leczo. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Najlepiej smakuje gotowane w kociołku nad ogniskiem.
Ale z domowej kuchni tez będzie wyśmienite. Zapasteryzujcie kilka słoiczków na zimę. W oryginale podaje się je z wędzoną słoniną, ja nie posiadając takowej czasem. Podwoiłam składniki i wyszły mi miseczki leczo, choć wybrałam opcję kg świeżych pomidorów zamiast puszki #128521; Następnym razem wezmę składniki x żeby chociaż na dwa dni starczyło. Czy znacie taką wersję przepisu na leczo?
Klasyczne leczo wywodzące się z Węgier składa się głównie z warzyw podlanych odrobiną sosu. Do ugotowania tej potrawy potrzebować będziemy papryki białej (lub innej ulubionej przez siebie), cebuli oraz pomidorów. Aby podkreślić smak warzyw, do dania podaje się także bukiet aromatycznych dodatków: słodką, ostrą, wędzoną paprykę, odrobinę czosnku, sól i pieprz, a do.
Natalaada Obserwuj bloga Obserwujesz bloga KUCHNIA NATKI. Było już klasyczne leczo węgierskie przyrządzane z pomidorów i papryki, które podsmaża się na smalcu i dodaje kiełbasę lub boczek. Był przepis Tomka na leczo z cukinią i kiełbasą. Teraz pora na leczo w wersji wegetariańskiej.
Obecnie kuchnia wegetariańska zyskuje na znaczeniu i cieszy się coraz większą popularnością.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.