środa, 21 października 2015

Pierniczki z mąki pełnoziarnistej

Podaję z moimi niewielkimi zmianami, zamieniłam mąki, moje pierniczki są w większości z mąki pszennej pełnoziarnistej. Z nowym rokiem postanowiłam pisać blog, w którym spróbuję zachęcić czytelników do wykorzystania w swojej kuchni tak fantastycznego zboża jakim jest pszenica orkisz, dawniej stosowana na szeroką skalę, dzisiaj można by powiedzieć trochę zapomniana. Dziś przepis na świąteczne pierniczki pachnące cynamonem, miodem i goździkami.


Nie dość, że są piękne i aromatyczne, zawierają dużo błonnika bo do ich przyrządzenia używamy pszennej mąki razowej. Pierniczki z mąki pełnoziarnistej.

Niepowtarzalny aromat, unoszący się w całym domu, mocny smak idealnie pasujący tą porą roku, do tego ciepła herbata, czy kawa. Pyszne pierniczki z mąki pełnoziarnistej , bardzo mięciutkie. Smaczniejsze są grubsze pierniczki, cienkie szybko się spiekają w piekarniku i mogą być twarde. Przepis na pierniczki pełnoziarniste z domo Zobacz więcej. Domowa Cookierenka Agi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga cookierenka.


Prościutkie pierniczki z mąki pełnoziarnistej z. Od niedawna obserwuję aktywność na blogach związaną już ze Świętami Bożego Narodzenia.

Także wystawy i dekoracje sklepowe pełne są już choinek, bombek, prezentów i. Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Składniki: 5g mąki pszennej pełnoziarnistej (może być orkiszowa pełnoziarnista), 2g mąki żytniej pełnoziarnistej, 2g ksylitolu, łyżki przyprawy do piernika, łyżeczki sody oczyszczonej, jajka, 1g płynnego miodu, 1g roztopionego masła. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pierniczki z mąki żytniej. Ta wersja pierniczków jest zdrowsza z kilku powodów: dzięki innej mące ma większą zawartość błonnika, a wyeliminowanie cukru na rzecz zamiennika zmniejszy nie tylko kaloryczność, ale też sprawi, że pierniczki będą po prostu zdrowsze dla was.


Bardzo Wam zalecam, żeby pierniczki nie były takie „”. Makaron z mąki pełnoziarnistej. Z podanych składników otrzymałam makaron na 1-porcje. Dodatek pełnoziarnistych mąk sprawia, że pierniczki są nieco zdrowsze od tych tradycyjnych, przygotowanych z białej mąki. Długo myślałam nad tym, jakim przepisem podzielić się z Wami przed świętami.


Ciasteczka na pełnoziarnistej mące z dodatkiem bakalii: orzechów, suszonej żurawiny i moreli. Z mąką testowałam nowe przepisy na ciasteczka i poniższy przepis był najbliższy ideału :-). Właśnie wyrobiłam ciasto, ale bardzo się klei, wiec włożyłam do lodówki. Jest tylko jeden problem - raczej nie dotrwają do świąt :-).


Znikają z prędkością światła.

A późno już, dziecię samo ze mną w domu juz gotowe do pracy. Stworzyłam wiec przepis. Mój Trzylatek z zapamiętaniem wykrawał mikro pierniczki swoimi małymi foremkami. Tylko musiałam je głęboko schować, gdyż znikały w zastraszającym tempie podbierane wręcz z blachy przez małe łapki. Dzisiejszy przepis używa zamienników, dzięki czemu skład naszych pierniczków jest zdrowszy, niż ten tradycyjny.


Moim zdaniem, warto robić zdrowsze wersje potraw świątecznych tylko w jednym przypadku – kiedy ich smak nie jest gorszy, niż zwyczajna wersja. Białą mąkę zastępujemy pełnoziarnistą, cukier - ksylitolem - i możemy pałaszować - bo, co najlepsze - pierniczki są miękkie zaraz po upieczeniu i nie potrzebują leżakowania! SKŁADNIKI (na około 1sztuk) 5g mąki pszennej pełnoziarnistej (może być orkiszowa pełnoziarnista) 2g mąki żytniej pełnoziarnistej 2g. W grudniu wygrałam wspaniałą książkęWykwintne desery polskiePrzepisy zaprezentowane stworzyli m. Aleksandra Sowa, Paweł Małecki, Joanna Klimas-Profus, Janusz Profus i inni. Wśród cudownych przepisów znalazłam przepis na pierniczki z mąki żytniej pani Aleksandry Sowy.


Miód podgrzewam z masłem, kiedy zacznie wrzeć, dodaję karmel, całość krótko podgrzewam, cały czas mieszając. Odstawiam do przestudzenia. Dodaję śmietanę, pianę ubitą z białek, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Przesianą mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami.


Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą i sodą. Do mąki wlewamy wystudzoną masę i dodajemy jajko. Formujemy w wałek i schładzamy w lodówce ok godzinę.


Dzisiaj przedstawiam Wam zaległy przepis na pierniki z mąki żytniej, które po raz pierwszy piekłam na Święta Bożego Narodzenia. Jeżeli jeszcze nie macie przepisu na pyszne świąteczne ciastka, to polecam moje nowe pulchne pierniczki. Są miękkie rozpływają się w ustach i zawierają cenny błonnik pokarmowy, witaminy i minerały. Przygotowałam je z białej mąki z dodatkiem pełnoziarnistej mąki owsianej – ten wariant sprawdził się najlepiej.


Po tym czasie wałkujemy i wykrawamy pierniczki. Ciasto wałkujemy i wykrawamy pierniczki. Pieczemy w 1stopniach. Część pierników ma dziurkę zrobioną rurką do napojów. Po upieczeniu przyozdabiamy lukrem, lub innymi jadalnymi ozdobami.


To są pierniki na choinkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty