Zastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki? I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj). Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać z pomocy.
Temperatury tłuszczu pilnowałem z termometrem. Druga próba od razu z większymi jajkami, bez żadnych kombinacji żeby było dokładnie jak w przepisie. Ciasto wyszło jeszcze twardsze, aż trudno było z nim pracować. Układać faworki na tłuszczu partiami, tak, by nie były ułożone zbyt gęsto i nie nachodziły na siebie. Gdy zrumienią się z jednej strony, odwracać je na drugą.
Dzieje się to szybko, więc nie warto spuszczać ich z oka. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Sprawdzone przepisy na faworki.
Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Znajdź przepis na faworki w Ugotuj. Mąkę siekamy z zimnym masłem, dodajemy żółtka, cukier, sól, spirytus i tyle śmietany, aby wyrabiane ciasto było dość twarde (jak na makaron).
Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Gotowe faworki warto posypać cukrem pudrem lub cynamonem - zyskają jeszcze więcej smaku.
Takie faworki, które się nie ciągną, a pękają w ustach, ładnie pachną, smakowicie wyglądają i nie są zbyt ciężkie dla naszego żołądka? Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde.
W Tłusty Czwartek królują słodkie kulki. Pączki jedzą tego dnia niemal wszyscy. Jedni kupują je w cukierni, inni smażą je sami. W serwisie Dziennikbaltycki. Choć czas karnawału już za nami, postanowiłam upiec tradycyjne faworki.
Chruściki wyszły mi super, bardzo chrupiące, takie jak robi moja mama. Do kawy w sam raz, pycha! Chrust pojawia się na stole podczas różnego rodzaju świąt, ale może okazać się również dobrą przekąską na co dzień.
Sekret jego smaku kryje się w odpowiednim cieście. Po usmażeniu powinno być kruche. Na początek wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą utrzeć. Inaczej będą zbyt i twarde.
W połowie smażenia wymieniamy olej na nowy (litr), stary tłuszcz wylać. Poniżej przedstawiamy kilka szybkich i prostych przepisów. Składniki: mąka pszenne szkl.
L łyżki cukru kryształu opakowanie cukru waniliowego łyżki roztopionego letniego masła pół łyżeczki soli pół łyżeczki. Najlepsze faworki są kruche i lekkie. Kusząco lekkie i chrupiące faworki są fantastyczne w smaku.
Jak zrobić pyszne faworki domowe? Wprawdzie ich przygotowanie jest dosyć czasochłonne ale warte są tego małego poświecenia. Obowiązkowe w karnawale, zwłaszcza w. Rzecz o pączku z przymrużeniem oka - a więc najciekawsze memy na ten wyjątkowy dzień.
W mące robimy zagłębienie, dodajemy żółtka, szczypty soli, wodę, kwaśną śmietanę, wódkę (alkohol w cieście powoduje, że chrusty podczas smażenia nie chłoną tłuszczu). Przepis na faworki Magdy Gessler. Nie wszyscy w tłusty czwartek zajadają się pączkami.
Dla tych, którzy wolą chrupiące faworki (chrusty czy chruściki), mamy przepis na faworki według. Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki. Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Czy to piwo zmienia ich smak? Nie wydaje mi się, bo mimo tego, że wybrałam dość wyraźne, ciemne piwo, to nie było wyczuwalne.
Na pewno za to powoduje, że ciasto jest trochę bardziej puszyste. Jeśli szukacie alternatywy do tradycyjnych faworków, to możecie. Są złote, bardzo kruche i mają swoich wielbicieli.
Najczęściej przyrządzane są w okresie karnawału, w tłusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.