Sprawdzone przepisy na zupa grzybowa. Znajdź przepis na zupa grzybowa w Ugotuj. Przepis na zupa grzybowa. Klasyczna zupa ze świeżych lub mrożonych grzybów, podawana z makaronem.
Zupa jest smaczna, sycąca i aromatyczna. Chyba nie podawałam Wam jeszcze przepisu na taką klasyczną zupę grzybową ze świeżych grzybów leśnych, z dodatkiem ziemniaków, zabielaną i posypaną natką pietruszki.
Dzisiaj dobry moment na uzupełnienie zaległości, jako, że w końcu po upalnym lecie w lasach pojawiły się grzyby. Smacznie, szybko i tanio. Zupa grzybowa jest idealna na każdą okazję. Co więcej, nie trzeba świeżych grzybów, by ją przygotować.
Jak zrobić grzybową z suszonych grzybów? Suszone grzyby zamocz na noc w niewielkiej ilości wody. Rano wyjmij grzyby z wody, ale jej nie wylewaj. Pokrój grzyby w paseczki.
Warzywa obierz, zetrzyj na tarce.
Tylko pora pokrój w paseczki. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle, w garnku do gotowania zupy. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. W garnku na maśle zeszklić cebulę, następnie dodać grzyby i smażyć co chwilę mieszając przez ok. Wlać bulion i zagotować.
Gotować przez około - minut na małym ogniu. Dodać ubitą (spienioną) śmietankę kremówkę, doprawić solą oraz pieprzem. Na początku mojej przygody z gotowaniem postanowiłam zrobić zupę grzybową taką jak robi moja babcia.
Prób było kilka, niekoniecznie udanych, po czym na jakiś czas zapomniałam o babcinej zupie grzybowej z lanymi kluseczkami. Aromatyczna zupa grzybowa - sposób przygotowania: Oczyszczone, umyte i osączone grzyby pokrój na dość cienkie (ok. 3-mm) plasterki, wrzuć do rozgrzanego (bez tłuszczu!) rondla o grubym dnie i smaż, mieszając, aż odparuje z nich sok, który puściły. Następnie dodaj masło i drobniutko posiekaną cebulę, smaż razem przez chwilę, aż cebula lekko się zrumieni lub przynajmniej. Te chłodne poranki, kiedy mama lub babcia dawały mi do ręki małe wiaderko.
Ewa Wachowicz stawia na bardzo tradycyjny przepis na zupę grzybową wigilijną, jednak na swojej stronie ewawachowicz. Wiem ,ze to glupie pytanie ale zastanawiam sie jak przygotowujecie grzyby do zupy grzybowej? NIE chodzi mi o przepis tylko o to czy moczycie grzyby,czy jak je moczycie to w tej samej wodzie je pozniej gotujecie?
Szukalam na Smakerze tego ale nie. Trafiłam tutaj przypadkiem ale na pewno w tym roku wyprobuje Twoj przepis na zupe grzybową. Teraz, kiedy sezon na grzyby w pełni, koniecznie trzeba wypróbować różne możliwości wykorzystania grzybów w kuchni.
Ja postanowiłam ugotować najlepszą zupę grzybową ze świeżych grzybów, którą uwielbiamy u nas w domu.
Zupa wspaniała, z niepowtarzalnym smakiem, aromatem. Korzystając z sezonu grzybowego sięgam po świeże grzyby. Możesz oczywiście ugotować ją przez cały rok i użyć grzybów mrożonych lub suszonych.
Dziś proponuję przepis na grzybową, która jest smaczna, sycąca i bardzo aromatyczna. Zupę przygotowałam na wywarze warzywnym. Sos ze świeżych grzybów leśnych, ze śmietaną. Można podawać go do różnych dań np.
Sos jest pyszny, mocno grzybowy i szybki do przygotowania. Mój przepis na zupa grzybowa jest super prosty. Taka zupa grzybowa towarzyszy mi od lat. Zmieniam tylko czasem dodatki w postaci świeżych ziół oraz daję różny bulion jako bazę. Przyznaję, że w moim domu rodzinnym jada się wyłącznie grzybowe z ziemniakami.
Podaję więc taki mój tradycyjny przepis. Czosnek, szalotki, tymianek posiekaj drobno i przysmaż je na maśle. Do przysmażonego czosnku, szalotki oraz tymianku dodaj grzyby i smaż przez kilka minut. Do grzybów dodaj bulion (przepis na bulion znajdziesz tutaj), odlej odrobinę płynu, wymieszaj ze śmietanką i wlej całość z powrotem do zupy.
Gotuj około 10–minut. Wszystkim wielbicielom zup grzybowych polecam przepis na pyszny krem. Grzybową w takim wydaniu lubię najbardziej – gęsta, esencjonalna i mocno aromatyczna. To zupa grzybowa jest ta, która sprawia, że czuję się jak w święta.
Ponieważ zupa grzybowa jest moją ulubioną zupa wigilijną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.