Dorota napisala,od kiedy robie sama mak moje wypieki makowe wychodza jak ze zdjec, samo to ze kogo obdaruje wypiekami mi powie ,ze jeszcze nie jedli tak dobrego ciasta, dziekuje Dorota za wszystkie rady porady. Jest też dość bogata w dodatki: orzechy, rodzynki i bakalie. Możemy dopasować ich ilość do danego wypieku i dosłodzić masę cukrem. Trzeba do masy dodać jajka i upiec makowiec. Upieczony makowiec wyłożyć na masę budyniową.
Można wybrać przepis na makowiec z blogu i upiec go w formie cienkiego blatu. Jak zrobić dobry mak do makowca? Najważniejszy jest dobrej jakości, jak najświeższy suchy, niebieski mak. Bywa też zbyt mocno zmielona i papkowata. W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu.
Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku. Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze. Jest kilka sposobów na masę makową. Pierwszym etapem przygotowania masy makowej jest gotowanie maku w mleku – mak wsypuje się do wrzącego mleka i gotuje na najmniejszym ogniu pół godziny.
Drugi krok to mielenie maku – jeśli maszynka jest wyposażona w specjalne sito do maku, wystarczy zrobić to dwukrotnie, jeżeli nie. Możemy zrobić ją samemu z mielonego maku lub kupić gotową. Przepis na masę makową do pierogów, makowca. Domowa masa do makowca z mielonym makiem.
Oczywiście można też kupić bardzo dobrej jakości gotową masę makową. Masa do strucli z makiem. Sekret udanego makowca tkwi w masie makowej.
Jak samodzielnie przygotować masę makową, bazę makowca, makowej strucli lub makownika? Zamiast kupować kota w worku (nigdy nie wiadomo, ile jest maku w gotowcu), chociaż raz w roku lepiej je upiec samemu. Jakie ciasto do makowca? Pyszna masa makowa do makowców - strucli, makowca na kruchym cieście, a także do gotowego ciasta francuskiego czy filo. Wilgotna, przyjemnie słodka, bez sztucznych dodatków - za to z alkoholem.
Od razu na surowe ciasto drożdżowe należy nałożyć masę makową. Jeśli chcesz zrobić domową masę makową, to podążaj za moim przepisem - domowa masa makowa. Polecam przygotować większą porcję masy i część zamrozić. Do 6gramów masy makowej dodaj ubite na półsztywny trzy białka jajka. Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni.
Taka masa może być przechowywana w zamrażalce nawet rok. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców.
Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Gotową masę można wykorzystać jako jedną z warstw lub wierzch mazurka. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady.
Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać. Można powiedzieć, że to taka wariacja na temat makowca, co prawda i mak i ciasto drożdżowe zachowują tradycję, ale dodatek wiśni i czekolady jest już urozmaiceniem tradycyjnego makowca. Wiem, ze juz sezon swiateczny sie skonczyl, ale. Obiecany przepis na wspaniałą masę makową do makowca.
Makowiec upieklam w formie z. Z najlepszych składników, z dużą ilością rodzynek, skórki pomarańczowej i orzechów włoskich - tych u mnie dostatek ;) Nieporównywalna do gotowych mas makowych ze sklepu. Kupne masy są kiepskie w smaku, wodniste i napakowane cukrem. Moja masa makowa to szablon do stworzenia tej własnej, ulubionej. Najbardziej na jej smak wpływają dodatki czyli bakalie i dodatki smakowe jak np. Dlatego nie podaję dokładnie jakich bakalii należy używać, tylko je wymieniam.
Każdy z nas może sam zadecydować i wybrać te które najbardziej lubi. Szybka do zrobienia masa makowa z mielonego maku. Aromatyczna, z dużą ilością bakalii. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową.
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga imbirowo. Sposób wykonania: Mak zaparz w 5ml wrzącej wody lub gorącym mleku, odstaw do wystygnięcia. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości.
Nie będę Was oszukiwać, że odkąd pamiętam korzystałam tylko z masy domowej. Powiem więcej, kiedy gotowe masy makowe pojawiły się w sklepach moja mama zaczęła je wykorzystywać do sernika z makiem. UWAGA: Jeżeli chcesz dodać masę makową do makowca, ubij białka na sztywną pianę. Dodaj do masy makowej i delikatnie wymieszaj. Witam serdecznie, żeby przygotować pyszne wypieki z masą makową, wcześniej należy odpowiednio przygotować mak.
Mak można kupić gotowy mielony i go tylko spar. Gotowe masy makowe w puszkach są dla mnie zbyt słodkie, a ilość maku w porównaniu do objętości jest bardzo mała (mniej niż ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.