W garnku zagotuj wodę i wrzuć grzyby na minut alby się lekko podgotowały. Wysyp na ręcznik papierowy. Kurki odcedź i przelej zimną wodą. Składniki marynaty wlej do garnka.
Wsyp przyprawy cukier i sól. Do wyparzonych słoików włóż kurki na 3.
Umyte i oczyszczone kurki zalać małą ilością wody, dodać pokrojoną w piórka cebulę, i przyprawy z jedną łyżeczka soli zagotować. Odcedzić, gorące przekładać do słoika. Dlaczego nie spróbować i zrobić kurek w occie Zawsze robimy tylko prawdziwki, a kurki to też cudny grzybek. W tym roku było ich dużo, więc postanowiłam zrobić w occie.
Sprawdzony przepis na kurki marynowane w zalewie od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku!
Stoisz przed koszem pełnym kurek i szukasz pomysłu jak przyrządzić je, by można się było cieszyć ich smakiem przez cały rok? Wypróbuj kurki w occie zrobione w oparciu o przepis poniżej.
Gruszki w occie - nietypowe owocowe przetwory warto zrobić zamiast zwykłych surówek. Tak przygotowane gruszki to ciekawy dodatek do mięs na ciepło i na zimno. Sezon na grzyby w pełni - warto więc uchwycić ich smak na zimę, najlepiej robiąc przetwory z grzybów.
Grzyby w occie to klasyczna przekąską i. Podajemy składniki i przepis na grzyby w zalewie octowej. Najlepsze do marynowania według mnie są podgrzybki (J. ma.inne zdanie, on woli miękkie, delikatne maślaki). A jeśli jest w miarę ciepło to rosną aż do pierwszych listopadowych przymrozków. Każdego roku robimy spore zapasy kurek, najczęściej mrożąc je, ale zdarza się też, że marynujemy kurki w delikatnej zalewie octowej. Bo my bardzo lubimy marynowane grzyby: kurki, rydze i boro.
Podaję mój rodzinny przepis na kurki marynowane. Jak tu oprzeć się pokusie uchwycenia niepowtarzalnego smaku grzybów na dłużej? Nawet jeśli jest na to jakiś sposób, po co się starać, skoro można przygotować kurki marynowane i cieszyć się smakiem grzybów przez cały rok. Do tego właśnie zachęcamy.
Dopraw pokrojoną cebulą, zielem angielskim i liściem laurowym. Podaje się je do wędlin i pasztetów, stanowią też składnik sosu tatarskiego. Z całego grzybobrania wybieramy najmniejsze okazy podgrzybków, borowików, kurek, maślaków i kozaków. Absolutnie inne niż boro, czy kurki. Gdy jest obfitość tych grzybów, warto znać przepisy na konserwowanie rydzów - jak na przykład ten na rydze marynowane w occie.
Wypróbujcie przepis na najsmaczniejszą zakąskę kuchni polskiej!
Wodę zagotować, dodać wszystkie przyprawy i ocet, gotować na małym ogniu min. Marchewkę i cebulę oczyścić, pokroić w krążki albo paseczki, cebulę przelać wrzątkiem na sicie. Wrzucić do gorącej, lekko osolonej wody, dodać marchewkę i gotować 5- min. Drożdże winiarskie w occie jabłkowym. Dodane przez basga w: Tylko o kuchni.
Jakie grzyby najbardziej lubicie marynować w occie? Ja uwielbiam marynowane boro i rdzawe rydze, ale jakiś czas temu dostałam sporo kurek i udało mi się zamarynować kilka słoiczków. Wyglądają przepięknie, jak złota biżuteria w słoiczkach. Serwowane są też jako zakąska do napojów alkoholowych. Rydze marynowane według przepisu babci to ulubiony dodatek do mięsa w mojej rodzinie.
Grzybki do tej pory przygotowywała tylko babcia, niedawno przekazała mi jednak, jak robi się rydze marynowane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.