Ile piec tego typu makowiec? Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 1st. Warto jednak sprawdzić po minutach, czy makowiec jest już dobry. Z kolei makowiec na kruchym cieście pieczemy minut w temperaturze 1st. Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić.
Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem i posypać suchym makiem.
Na ile byście nastawiły taki piekarnik? Makowiec w jakiej temperaturze piec? Drożdżowy na pewnie nie Ciasto składa się z mąki, masła, żółtka i wody- na koniec rozwałkowane. A masa makowa ma być zrobiona z cukru, żółtek, maku i piany z białek. Dodane przez czarnadora w: Tylko o kuchni.
Jest rewelacyjny, delikatny w smaku i do tego bardzo prosty do wykonania ! Dzięki temu makowiec nie rozłoży się na boki w trakcie pieczenia. UWAGA - ten makowiec jest bardzo długi i może nie zmieścić się w Twoim piekarniku.
Jeśli istnieje takie ryzyko, to polecam przekroić go na dwa krótsze makowce lub wcześniej podzielić ciasto na dwie kule i zawinąć dwa makowce. C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor. Piec w nagrzanym piekarniku ok.
Pozostawić do ostygnięcia. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Makowce polać lukrem i posypać makiem. Przepis na makowiec na biszkopcie.
Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie. Ciasto pieczone jest w ten sposób, że ciężka masa makowa znajduje się na spodzie formy, a delikatny biszkopt na górze. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole. Dzisiaj mam dla was makowiec bez jajek i masła, pyszny, domowy, drożdżowy.
Strucla makowa, czyli pyszny, świąteczny, drożdżowy makowiec, zawinięty kilka razy tak, by w przekroju utworzył się apetyczny „ślimaczek” z maku…. Jak zrobić dobry makowiec? Dobry makowiec to nie lada sztuka, którą warto opanować, zanim nadejdą święta.
Kuchnia Lidla podpowie wam nie tylko, jak zawijać oraz ile piec makowce, ale również, co zrobić, żeby makowce nie pękały. Szczegóły znajdziecie w przepisach Kuchni Lidla. Dlaczego ten właśnie makowiec jest wyjątkowy?
Po pierwsze, drożdżowe ciasto jest jak puszek, mięciutkie i lekkie. Obecność prawdziwej wanilii nadaje mu wyjątkowy smak. Po drugie, masa makowa jest w 1 domowej roboty, z orzechami, rodzynkami, smażoną skórką pomarańczową i pomarańczowym likierem. Jest bardzo wilgotna i razem z drożdżowym ciastem, tworzą wypiek wyśmienity. Kruche i maślane ciasto z wilgotną masą makową z dodatkiem orzechów i żurawiny.
Najlepiej piec ciasto w grubych formach. Wtedy, kiedy wlewamy je na tę formę, rozchodzi się równomiernie. Pamiętaj, gdy Twoje ciasto zacznie się przypalać od góry, a jeszcze całkowicie się nie upiekło, należy przykryć je od góry papierem do pieczenia i spokojnie piec dalej. Próbowałam już chyba wszystkiego, zawijałam w folię, smarowałam wnętrze ciasta białkiem i nic.
Odstawić do wystygnięcia. Dziś prosty makowiec bez pieczenia z miodem i bakaliami. Zaskoczę Was pewnie, ale w tym roku zamiast po czarny sięgnęłam po biały mak (bo mi zalegał) i wyszło to super dobrze! W zeszłym roku dostałam świetny przepis na makowiec bez pieczenia. Od tego czasu robiłam go już wielokrotnie i powiem, że choć za każdym razem nieco zmieniałam dodatki oraz z czasem trochę zmodyfikowałam sam przepis, to i tak za każdym razem ciasto udawało się doskonale i smakowało zarówno nam, jak i dzieciom.
Jeśli masz jakieś pytanie związane z pieczeniem makowców napisz je w komentarzach, a ja postaram się na nie odpowiedzieć. Agnieszko #128578; od kilku tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką „Smaku świąt” i o ile w Wigilię jedliśmy potrawy tradycyjne dla naszej rodziny, tak potem na Święta (a przy okazji moje urodziny) przygotowałam m. Strucle przenieść na blachę, ułożyć zachowując odstęp, odstawić na min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piecz 1-godziny w temperaturze 1st. C (pod koniec pieczenia co jakiś czas sprawdzaj, czy jest już gotowe, wbijając wykałaczkę).
Gotowy makowiec posyp po ostygnięciu cukrem pudrem. Rewelacyjnie smakuje z kubkiem mleka. Kruche ciasto z tego przepisu jest bezbłędne, do tego masa makowa, wykończenie z kruchego ciasta i gotowe.
W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na kruchy placek z makiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.