Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Botwina, czyli młode buraczki, jest bardzo delikatnym i szybkim w gotowaniu składnikiem. Botwinka - sposób przygotowania: Do garnka wrzucamy umyte żeberko, zalewamy wodą i gotujemy, zbieramy szum z powierzchni wody.
Przepis na botwinkę jest bardzo prosty i jej ugotowanie zajmuje niewiele czasu. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli. Prosta, szybka, pyszna zupa z botwiny to idealna zupka na letnie dni. Sezon na botwinkę się zaczął, więc pewnie w większości Waszych domów taka zupa z botwinki na stole już się pojawiła, lub pojawi.
Jeśli Wasze przepisy na zupę z botwinki się zagubiły lub nie jesteście z nich zadowoleni, albo nigdy jeszcze takiej zupy nie próbowaliście zrobić, to skorzystajcie z tego. W cąłym internecie nie ma informacji ile czasoo ją gotować, ponieważ wszedzie jest aż będzie miękkie Ile zegarkowo gotuje się botwinkę i cienko pojkrojonego buraczka? W tym czasie przygotuj sobie botwinę. Wielkość kawałków zależy od tego jak duże są buraczki.
Dodane przez maciekzw: Tylko o kuchni. Jeśli Twoja botwina była bardzo młoda, to możesz dodatkowo obrać i zetrzeć na tarce dwa małe lub jednego średniego buraka. W połowie gotowania dodać plasterki buraczków. Następnie dodać posiekane łodyżki liści botwinki i gotować wszystko na umiarkowanym ogniu przez ok. Gotowane jajka goszczą na rodzinnym stole przez cały rok ale w Wielkanoc są na honorowym miejscu.
Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić na gotujący się bulion i gotować przez ok. Botwinkę dokładnie umyć, liście posiekać, buraczki obrać i posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Gotować do miękkości na nie za dużym ogniu.
W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku. Nalać zupę z botwiny na talerz lub do miseczek i posypać koperkiem. Ponadto burak ćwikłowy ma liczne walory odżywcze, które warto wykorzystać w kuchni. Chcesz znaleźć najlepszy przepis na botwinę?
Sprawdź, jak ugotować botwinkę i zrobić chłodnik z botwiny! Do mięsnego wywaru dodać marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, posolić do smaku i gotować przez min. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i gotować przez min. W międzyczasie cebulę w talarki i na patelnie z oliwą.
Dodać buraczki i wlać sok z cytryny. Botwina powinna mieć choć malutkie buraczki, ja calych liści nie kroję, tylko do miejsca, gdzie są bordowe żyłki. Poddusić z cebulą kilka minut. Czy można jeść surowe buraki i botwinkę?
Informacje dotyczące trudności z trawieniem buraków nie są prawdziwe. Surowe buraki i botwinka w sałatce pomagają w utrzymaniu wymarzonej wagi, a barszczyk złagodzi zgagę. Picie soku z surowych buraków pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu i oczyszcza krew.
Liście oraz łodygi drobno siekamy, a obrane buraczki ścieramy na grubych oczkach tarki. My podajemy składniki, ty wskaż, co będziemy gotować quizy gazeta. Kupię kefir, botwinę, ogórka i koperek, będzie pyszny.
Dorzucić posiekaną botwinę. Kefir zmiksować ze śmietaną, dorzucić ogórek pokrojony w kosteczkę, posiekane w półtalarki rzodkiewki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Opłukaną botwinę pokroić na dwu-, trzycentymetrowe kawałki, zalać szklanką wywaru i dusić około min.
Połowę posiekanej zieleniny włożyć do garnka z botwiną, zalać resztą wywaru, dodać koncentrat z buraków oraz śmietanę wymieszaną z mąką i kilkoma łyżkami wywaru, gotować jeszcze minutę. Warzywa (marchew, pietruszka)gotować same lub na mięsnym wywarze. Do cebuli dodać umytą i pokrojoną botwinę. Sprawdź przepis na zupę z botwinki - porcja wiosennych witamin, która posmakuje każdemu!
Zupa z botwinki - przepis, składniki i przygotowanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.