Grzyby marynowane to jedne z obowiązkowych przetworów. Warto spróbować grzybków własnej roboty-naprawdę pycha! Aby grzybki marynowane wyszły doskonałe, zadbajmy o dobrą zalewę. I tak powstały słoiczki pysznych, domowych, marynowanych pieczarek - o niebo lepsze od kupnych - polecam!
Sposób domowy na marynowanie pieczarek. Wysłane przez admin w śr.
Mogą być przekąską, składnikiem sałatki czy dodatkiem do kanapek. Wiadomo, że domowe jedzenie jest najlepsze. Takie właśnie są słoiczki z pieczarkami marynowanymi. Chociaż gotowe przetwory można kupić w sklepie, nie ma to jak domowe słoiczki.
Ja gotuję grzyby partiami, bo mam 5l garnek. Za każdym razem wlewam świeżą wodę i łyżkę soli i octu. Gorące grzyby wystarczy zalać przygotowaną marynatą i wtedy nie trzeba pasteryzować.
Ja uwielbiam marynowane pieczarki, a takie domowe są najlepsze.
Kupiłam je tanio, więc postanowiłam zrobić kilka słoików. Ostatnio odnalazłam wśród ubiegłorocznych przetworów kilka słoiczków marynowanych pieczarek. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Wyroby domowe.
Do marynowanych pieczarek przekonałam się dopiero w tym roku i chciałabym się z Wami podzielić sprawdzonym. Przepis z bloga Moja Pasja Smaku. Udało mi się kupić na targu drobniutkie pieczarki – idealne do marynowania. Dziś pod lupę weźmiemy pieczarki!
Szukasz przepisu na potrawę z ich wykorzystaniem? Mamy coś w sam raz dla Ciebie! Na kilogram kurkowym konieczna jedną trzecią szklanki 8-procentowego octu, jedna trzecia szklanki wody, łyżka soli, kilkoma pieprzu, liść laurowy, goździki, dwie laski cynamonu. Marynowanie grzybów w warunkach domowych: запасаем kurki.
To przepis dla wielbicieli pieczarek i tych, którzy nie zamarynowali leśnych grzybów. Marynata jest bardzo prosta do przygotowania, ale właściwego smaku nabiera dopiero po około 2-tygodniach. Domowe marynowane pieczarki można przechowywać w lodówce do tygodni w szczelnym pojemniku. Oczywiście, po spróbowaniu marynowanych grzybów, podziel się swoją opinią w komentarzach! Zamiast biegac po sklepach, szukając pieczarek w słoikach - mozna je zawsze zrobić w domku.
Ja je robię wieczorem i mam gotowe na drugi dzień.
Można też zrobić je po pracy i będą gotowe na wieczór. Pasują do każdej sałatki i potrawy z marynowanymi pieczarkami. Wszystkie składniki zalewy zagotować. Czosnek odsączamy z oleju (olej możemy wykorzystać do innych celów, np. do smażenia).
Do marynowania najlepiej nadają się świeże grzyby leśne: boro, maślaki, rydze, gąski, kurki, opieńki, koźlarze czy podgrzybki. Tak więc dzisiaj pokażę Wam, jak je przygotowałam. Ten Pin został odkryty przez użytkownika Violetta Durczewska.
Odkrywaj (i zapisuj) na Pintereście również własne Piny. Lubię je dodawać np na kanapkę. Mam swoją ulubioną markę pieczarek marynowanych, ale uważam że są jednak drogie. Ciekawym pomysłem jest również opieczenie pieczarek przed zamarynowaniem.
Warzywa odsączyć z zalewy. Jeśli chcesz, dorzuć paprykę do zalewy. Możemy też ugotować marchewkę, obrać, a potem pokroić w kostkę i dodać do miej puszkę zielonego groszku.
Cebulę drobno posiekać, przelać wrzątkiem. Zalewa: szklanka octu , szklanki wody, łyżki cukru, łyżeczki soli. Domowa pasztetowa lub pasztet do słoiczków. Pieczarki pokroić w plasterki. Zupa czosnkowa z grzankami -w min.
Zalewa do grzybów marynowanych Zalewa do grzybów to bardzo istotny punkt przygotowań grzybowych przetworów. Dlatego każdy miłośnik marynowanych grzybów, koniecznie musi dowiedzieć się, co zrobić by jego zalewa do grzybów była pyszna i nie tylko nie zniszczyła, ale także świetnie podkreśliła smak leśnych skarbów. Sałatka z tuńczykiem,pieczarkami i krakersami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.