środa, 14 października 2015

Pancakes na maslance

To kolejny przepis na blogu, ponieważ uważam, że dobrych pankejków nigdy za wiele! Spotkałam się z opinią, że tradycyjne pancakes robi się tylko na maślance. Mini pancakes z bananami na maślance Jednym z moich ulubionych słodkich smaków Ameryki jest syrop klonowy, który z niczym się tak dobrze nie komponuje jak z małymi, puszystymi pancakesami.


Wzbogaconej staram się nie kupować, mąki nabywając w etnicznych (czyt. polskich głównie) sklepach. Jeśli jednak już nabyłem, a nie jest na niej napisane self-raising, to nic nie zmieniam, bo to dzielenie włosa na czworo, szczególnie jeśli dokładnie nie wiadomo ile spulchniacza do mąki dodali. Plancakes na maślance są puszyste i delikatne w smaku.

Idealnie się sprawdzą w połączeniu z owocami, miodem czy syropem klonowym. Aby placuszki na maślance były równomiernie wyrośnięte i pięknie brązowe, to należy je smażyć z jak najmniejszą ilością tłuszczu, a nawet pokusić się na smażenie beztłuszczowe. Tym razem coś na leniwe, wiosenne śniadanie.


Podane z ulubionymi dodatkami będą stanowić doskonały początek dnia. Ja uwielbiam takie śniadania, gdy nie muszę się śpieszyć, mogę delektować się chwilą i wspólnie spędzonym czasem. Czekamy, aż pancakes podrosną i uniosą się, a na wierzchu utworzą się małe kratery po pęcherzykach powietrza i masa już będzie już widocznie lekko ścięta. Pełnoziarniste pancakes na maślance Moja rodzina lubi takie naleśnikowe śniadania. Dzisiejsza wersja pancakes jest z mąki pełnoziarnistej.


My zajadaliśmy je ze śmietaną, syropem klonowym oraz jagodami pasteryzowanymi, które przygotowałam w lecie i zapakowałam do słoiczków.

Placuszki te bardzo często goszczą u mnie na śniadanie. Pancakes to grube, amerykańskie naleśniki w wersji mini. Wyjątkowo lubię ich wersję z borówkami, na które jest teraz sezon. Na blogu jest wersja pancakes na jogurcie, tym razem przedstawiam wersję na maślance.


Jajka roztrzepać i wymieszać z mlekiem, następnie połączyć z pozostałymi składnikami, na końcu dodać masło. Smażyć na j patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu, tak aby dać ciastu szansę na wyrośnięcie. Wrap Ground Beef Around Babybels – Just Wait Until You See What Happens Next! Fit - Fit pancakes na maślance. Moje pancakes smażę na j, dobrze rozgrzanej patelni, na średnim ogniu.


Potem układam wszystkie w kopczyk i polewam syropem klonowym, a także lekko skrapiam cytryną. Są pyszne i bardzo szybko znikają z talerza. Ich smażenie i obserwowanie pojawiających się pęcherzyków powietrza to czysta przyjemność. Smażyć na j nieprzywierającej patelni (można na odrobinie masła lub oleju), z obu stron, na lekko złoty kolor.


Delikatne, elastyczne naleśniki na maślance. Odwracać na drugą stronę, kiedy na powierzchni placka pojawią się pęcherzyki. Podawać z syropem klonowym, miodem, świeżymi owocami, bitą śmietaną lub wedle upodobania. Na rogrzaną patelnię bez oleju nakładać łyżkę ciasta, przewracać, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki i smażyć na złoto.


Podawać z masełkiem, syropem klonowym, owocami lub dowolna konfiturą. Przepis wzięłam ze starego bloga Kuchnia Agaty – na nowym niestety nie ma tego przepisu.

Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na puszyste pancakes na maślance. Placki na maślance proponuję od razu wykonać z podwójnej porcji bo znikają w mig z talerza. Od kiedy je zrobiłam to moje ulubione placuszki. Maślanka dodaje niesamowitej wilgotności i placuszki mają specyficzny smak, którego nie uzyskasz zamieniając je np.


TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki i naleśniki. To chyba mój ulubiony przepis na placuszki vel pancakes. Robi się je naprawdę błyskawicznie (hop, siup, chlup i gotowe!), a dodatek maślanki sprawia, że są bardzo delikatne, puszyste, ale do tego o smaku, który przypomina mi dzieciństwo – proziaki. Regionalne, podkarpackie placki chlebowe robione na sodzie i maślance właśnie.


Wyszukaj też inne przepisy za pomocą wyszukiwarki przepisów. Idealna propozycja na weekendowe śniadanie dla małych i dużych. Można je podać z syropem klonowym, ulubionymi owocami, masłem lub po prostu same oprószone tylko delikatnie cukrem pudrem.


Pyszne placuszki na maslance , podane z kwasna smietana i owocami. Doskonale na sniadanie ale takze na slodki obiad lub podwieczorek. Najlepiej smakuja z dodatkiem smietany i owocow. Na życzenie mojej córki. Wariacja na temat naleśników: puszyste naleśniki na maślance.


Są bardziej miękkie i grubsze niż klasyczne crêpes, a w smaku trochę przypominają pancakes. Podobało jej się też wylewanie ich na patelnię, żałuję, że nie zdążyłam sfotografować jej misia z uszkami i. Czyli placki na maślance z jagodami. Na deser, na słodko, z syropem klonowym lub - jak ktoś lubi - ze śmietanką, cukrem czy serkiem homogenizowanym. W moich plackach było dość sporo jagód na podaną ilość ciasta. Myślę, że można dać nieco mniej owoców (zamiast dwóch szklanek – jedną), choć mnie odpowiadały takie mocno.


Bardzo lubię wszelkiego rodzaju placuszki, racuszki czy właśnie pancakes w wersji bezglutenowej i również.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty