środa, 7 października 2015

Papryka pasteryzowana w słoikach

PAPRYKA MARYNOWANA W SŁOIKACH. Paprykę dokładnie umyłam, oczyściłam z gniazd nasiennych i pokroiłam w ósemki. Dolałam do niej ocet, wsypałam cukier i sól. Do każdego słoika wsypałam. Następnie ciasno upychamy pokrojoną w paski paprykę.


Składniki zalewy zagotujemy, studzimy i zalewamy słoiki tak, by całkowicie przykryć ich zawartość.

Na wierzch każdego słoika dodajemy łyżkę oleju lub oliwy. Pasteryzujemy 5–minut od zagotowania wody w kotle. Dłużej pasteryzowana papryka mięknie. Papryka pasteryzowana w zalewie octowej 465. Przygotowanie papryki w occie wydaje się banalne.


Jednak warto skorzystać ze sprawdzonego przepisu. Przede wszystkim trzeba paprykę najpierw lekko obgotować przez kilka minut. Zmniejsza swoją objętość Zobacz więcej.


Gotować przez minut, odcedzić.

Obrać ze skórki i ułożyć w słoikach przekładając czosnkiem. Do szklanek wywaru z papryki dodać gorczycę, ziele angielskie, listki laurowe, sok z cytryny. Paprykę w słoikach zalać gorącym wywarem, na wierzch nalać po łyżce oleju. Paprykę należy ciasno ułożyć w słoikach i zalać gorącą zalewą. Cukinia pasteryzowana w słoikach: smaczny dodatek do.


Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Można ją dodawać do p Zobacz więcej. Tradycyjna Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Tradycyjna Kuchnia. Od ponad lat przygotowuję paprykę z tego przepisu.


Przechowywana w piwnicy może stać bardzo długo-aż do kolejnego sezonu. Ważnym etapem w przygotowaniu papryki, jest czas gotowania słoików, nie może być zbyt długi gdyż papryka będzie bardzo miękka, i nie będzie się nadawała do sałatek, czy koreczków. Zlotu Zielarskiego, który zbliża się wielkimi krokami. Mam wprawdzie zeszłoroczną kiszoną paprykę, którą z powodzeniem przechowuję w chłodnej spiżarni i sukcesywnie podjadam, ale na Zlot zrobiłam świeżą porcję.


Kiszona papryka w słoikach czyli przepis na paprykę kiszoną. Pyszna kiszonka czyli papryka kiszona jako dodatek do obiadu lub składnik sałatek, prosta i domowa, z aromatycznymi dodatkami. Pieczoną paprykę uwielbiam. To jedne z tych przepisów, z którym wiążą się u mnie większe emocje.


Zalewę zagotować ponownie, zalać paprykę w słoikach, zakręcić, słoiki odwrócić do góry dnem, nie gotować! I to jest super, nie pasteryzujemy!

Jest przepyszna i zawsze. Miękka, delikatna, słodka. O lekko wędzonym smaku i zapachu jest doskonałą przekąską, dodatkiem do kanapek, sałatek czy sosów do makaronu. Propozycja na pyszną marynowaną paprykę na zimę. Ponieważ sezon na warzywa w pełni, mamy świeże pomidory, paprykę i cukinię, postanowiliśmy w tym roku zamknąć w słoikach i nasze leczo.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na papryka pasteryzowana. Teraz, w sezonie na ogórki małosolne i kiszone, paprykę czasami nastawiam jako drugą w wodzie po ogórkach. Albo dolewam trochę wody z ogórków by rozpocząć proces kiszenia.


Moja kiszona papryka jest pikantna, zawsze dorzucam do słoika dwie lub trzy przekrojone ostre papryki, koper, ziele, listek i czosnek. W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty