Ich smak nie jest jednak taki sam. Nie chcecie przegapić żadnego nowego przepisu? FAWORKI PIECZONE - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.
Mniej kaloryczne od tradycyjnych, lżejsze o lekko chrupiącej konsystencji. Robię faworki z tego przepisu od kilku lat. Są rewelacyjne, kruche, rozpływają się w ustach. Raczej lekko rozwałkowuję, składam, ubijam.
Najważniejsze, żeby ciasto bardzo cienko rozwałkować. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków.
Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Te pieczone w piekarniku przypominają bardziej kruche ciasteczka, dlatego moim zdaniem będziemy mogli przygotować je również w innym okresie niż tylko karnawał czy Tłusty Czwartek. Jak tam Wasze przygotowania do Tłustego Czwartku ? W tym roku postawiłam na faworki.
Dlatego dzisiaj mam dla was przepis na kruche i chrupiące faworki pieczone w piekarniku. Są tak samo smaczne jak te smażone na głębokim oleju, a jednocześnie mniej kaloryczne. Będą to wtedy pączki odchudone.
Do ich przygotowania wykorzystałam mój ulubiony przepis na pączki mojej mamy. Pączki wychodzą delikatne i mocno puszyste. Maślane pieczone faworki – okazuje się, że są o wiele smaczniejsze niż smażone. Pieczone faworki ETAP potrzebne składniki umieszczamy na stolnicy Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej masło, żółtka, spirytus i sól.
Składniki ciasta siekamy, po czym dodajemy jogurt. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na faworki pieczone. U mnie tak najczęściej się je nazywa, ale wiem że wiele osób mówi na nie chrust, dlatego stosuję dziś tą nazwę zamiennie #128521; Dzisiejsze faworki przygotujecie w piekarniku, bez smażenia na głębokim tłuszczu.
Find Free WordPress Themes and plugins. Pieczone fit pączki cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem, postanowiłam więc pójść o krok dalej i przygotować też zdrowszą wersję faworków (lub chrustu, jak kto woli). Na papierze do pieczenia układamy faworki i pieczemy w rozgrzanym do 1stopni piekarniku przez ok. Po wystudzeniu chrusty obtaczamy w cukrze pudrze.
Po testowaniu niezliczonych przepisów, byłam przekonana, że zrobienie bezglutenowych faworków z pieca graniczy z cudem. Jedyne, co sugerował internet to gotowe mieszanki mąk bezglutenowych, a że nie lubię takich rozwiązań, prawie się poddałam. I oczywiście JAK ZWYKLE. Tym razem faworki są pieczone. Znacznie mniej kaloryczne.
Zamiast masła jest olej kokosowy. Pamiętajcie by cienko wałkować ciasto. Pełnoziarniste dietetyczne faworki pieczone w piekarniku. Z ciasta wychodzi około faworków.
Delikatne, kruche i niezwykle aromatyczne faworki pieczone. Zdrowszej wersji już chyba nie mogłam wymyślić. Czy faworki można upiec w piekarniku? Pewnie, że taaak :) Te z piekarnika są chrupiące i mają znacznie mniej kalorii niż te smażone na głębokim tłuszczu. Powiem tak - to nie są pierwsze faworki jakie w życiu robiłam, ale w moim odczuciu najlepsze to one nie są.
Przepis na faworki pieczone w piekarniku. Faktycznie nie potrzeba tyle wysiłku przy wałkowaniu, ciasto jest bardzooo plastyczne, ale nie mogłam go zbyt cienko rozwałkować bo schodziło się do wewnątrz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.