Film Smażony karp jak na Wigili. Dodane przez brunettew: Tylko o kuchni. Czy macie może przepis na gulasz jaki był ostatnio przyrządzany podczas Kuchennych rewolucji Magdy Gessler w Rzeszowie? Nigdzie nie mogę znaleźć takiego. Ja już nawet nie wspominam o koglu moglu Pani Magdy, bo jest obłędny.
W pewien sposób jest inspirującą kobietą. Co do ryby- karp, musi byc jak karp, a ja robię pstrąga w jajku (właściwie to omlet)-obieram z kości po blanszowaniu, faszeruję go np. Dania główne Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler. Filety kroimy na porcje.
Mięso myjemy i osuszamy, solimy, popieprzymy i doprawiamy sokiem z cytryny. Po prostu karp smażony, najlepszy. Trzyletni Człowiek Wyżerka jest wielkim fanem wszelakich mięs, które wyglądają jak zwierzęta – z zainteresowaniem podchodzi do tuszki królika (która zawsze mi przypomina nagiego kota), chętnie zagląda gęsi we wszystkie otwory, głaszcze surowe ryby i pomaga mi je myć, zerkając im do brzuszków. Przepisy na karpia wigilijnego. Chociaż ta tradycja jest stosunkowo świeża, to chyba nikt nie wyobraża sobie świąt bez pysznego karpia.
Kotlet schabowy upieczony wg Magdy Gessler to kotlet usmażony z wieprzowiny namoczonej uporzednio w mleku z cebulą. Sposobów na jej przyrządzenie jest wiele, każda rodzina ma z pewnością swój tradycyjny przepis. Tak twierdzi Magda Gessler: Są regiony Polski, które są „karpiowe”, choćby słynące z karpia lubelskie. Nie ma wigilii bez karpia.
Można kupić tam karpia wcześniej i go zamrozić. Wydaje nam się, że najlepszy jest świeży karp – ale to nie jest cała prawda. To jednak ryba, która kojarzy się ze świętami.
Goście chętnie go zamawiają w ciągu roku? Praktycznie nie ma dnia bez zamówienia na karpia. Niezależnie od pory roku czy okoliczności. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryby. Jego wykonanie wcale nie jest trudne.
Przedstawiamy, jak go zrobić krok po kroku. Gołąbki z kaszy i grzybów - przepis Magdy Gessler. Ania Starmach jest zdania, że karp wigilijny jest obowiązkowy na świątecznym stole. Lista przepisów na karp smażony gessler z polskich blogów kulinarnych.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Smażony karp jest niewątpliwie wigilijnym daniem głównym, dlatego warto wiedzieć, jak go przygotować. Karp wigilijny Magdy Gessler. Ta tradycyjna potrawa może być także zdrowa, mimo że smażona na oleju. Ważne, żeby ryba nie nasiąkła tłuszczem!
Sprawdź, jak prawidłowo smażyć karpia wigilijnego. Z oryginalnego przepisu Magdy Gessler usunęłam składniki, przez które sos pomidorowy nie byłby jedwabiście gładki, a taki właśnie lubię, no i dałam więcej mięsiwa:) W oryginalnym przepisie dodaje się jeszcze cebule i pomidory z puszki, ja z nich jednak zrezygnowałam. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na karp wigilijny magdy gessler. Przyznam szczerze, że nie jest to moja ulubiona ryba, na którą czekam z niecierpliwością przez cały rok, jednak są pewne sposoby, aby przyrządzić naprawdę pysznego smażonego karpia. Smażony na głębokim tłuszczu, obtoczony w bułce lub mące.
W moim domu rodzinnym był klasycznym świątecznym daniem. Musiał pojawić się na stole zaraz obok karpia smażonego i ryby w galarecie. O wyrazistości smażonego karpia decyduje odpowiedni dobór produktów do przygotowania chrupiącej panierki. Aby była wyjątkowo smaczna, połącz różne rodzaje mąki, np. My przygotowaliśmy propozycje na jego podanie według przepisów Magdy Gessler.
Oczywiście na święta inne gatunki ryb też są dobre, jednak karp najczęściej pojawia się na wigilijnych stołach. Wypatroszonego i umytego karpia pokrój na w miarę równej wielkości dzwonka. Rybę skrop sokiem z cytryny, dodaj sól, pieprz, ostaw na godzinę do lodówki. Mąkę wymieszaj z bułką tarta, obtaczaj w niej kawałki karpia. Rybę smaż na rozgrzanym oleju około – minut z każdej strony.
Po usmażeniu rybę układaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru. Panierujemy w mące, jaku i tartej bułce. Dziś klasyczny, niewyrafinowany, tradycyjny przepis, czyli wigilijny smażony karp.
Wigilia bez karpia to nie Wigilia, przynajmniej u mnie #128521; Co jak co, ale karp musi być! Pamiętam, że kiedy byłam dzieckiem, zawsze przed Świętami mama kupowała kilka żywych sztuk i umieszczała w wannie wypełnionej wodą i tak sobie pływały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.