czwartek, 21 września 2017

Ciasto drożdżowe z kruszonką przepis

Placek drożdżowy z kruszonką. Tradycyjny placek drożdżowy, placek na drożdżach. Tak smakuje domowa kuchnia! Idealne ciasto drożdżowe z kruszonką jest pyszne i wspaniale pachnie.


Musi być porządnie wyrośnięte, pulchne, lekkie, a kruszonka słodka i chrupiąca.

To ciasto drożdżowe w przygotowaniu jest proste, bez żadnego wyrabiania. Jak zrobić kruszonkę na ciasto drożdżowe? Samo ciasto drożdżowe jest ważne, jednak nie byłoby tak pyszne bez dodatku kruszonki. Podstawową wersję kruszonki przygotowuje się poprzez dokładne utarcie mąki, cukru oraz masła lub margaryny.


Wysokie, puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Przepis na puszyste ciasto drożdżowe. Można zrobić je z dowolnymi owocami np. Owoce należy ułożyć delikatnie na cieście.

Moje ulubione ciasto drożdżowe, które można dowolnie modyfikować, a czasem najlepiej smakuje jako zwykła, duża puszysta drożdżówka, z ogromną ilością kruszonki na wierzchu. Jest bardzo miękka i pachnąca. Pachnące aromatyczne ciasto drożdżowe z kruszonką. Nawet jeśli masz dwie lewe ręce w kuchni i przyrządzenie pysznego drożdżowego ciasta nigdy ci się nawet nie śniło, z naszym przepisem na pewno uda ci się pozytywnie zaskoczyć wszystkich domowników.


Do odstawionego rozczynu i mąki dodaj rozpuszczoną i nieco przestudzoną kostkę do pieczenia Kasia i wyrabiaj ciasto rękami. Z masła, mąki, cukru pudru i cukru waniliowego wyrobić kruszonkę. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe.


Idealna kruszonka do ciasta składa się z grudek o różnej fakturze. Mój przepis na prostą kruszonkę jest bardzo uniwersalny. Czytaj dalej, a dowiesz się jakiego cukru najlepiej użyć do zrobienia kruszonki. Nie wyobrażam sobie sezonu śliwkowego bez ciasta z węgierkami.


A drożdżowe to już standard. Ado tego ciasto drożdżowe obowiązkowo musi być z rodzynkami i mieć kruszonkę. Bowiem ciasto drożdżowe z kruszonką smakuje każdemu :) Proste ciasto drożdżowe nie wymaga długiego wyrabiania i robi się je z bardzo podstawowych składników, który każdy ma w swojej kuchni. Mój pyszny placek drożdżowy piekę na dużej blaszce.


Zawsze się zastanawiam, dlaczego nawet te z najlepszych cukierni na drugi dzień są już twarde i nie smakują tak dobrze. Od kiedy poznałam tajniki pieczenia udanego ciasta drożdżowego, to nie ukrywam, że sama wolę się zabrać za jego przygotowanie.

Dodane przez ojoolka w: Tylko o kuchni. Dziękuję Wam - tak też zrobiłam - ciasto wstawiłam do ciepłego ale nie rozgrzanego całkiem piekarnika - wyrosło i upiekło się wspaniale. Upiekłam crumble z kruszonka z roztopionego masła ( zaraz wstawię przepis ). Kruszonka jest zapieczona , drobna , smaczna z tym , ze troche inna niż znam drożdzowego. Robi się fajnie i rzeczywiscie ,, gruzełki same powstają z tym , że potem troche za bardzo zapieka na gładko- ale moze to moje ,, nieumiejętności. Szybki pyszny placek drożdżowy.


Dodaj do pozostałych składników ciasta, wyrób odstaw na min. Kruszonka: składniki zagnieć włóż na min do lodówki. Fantastyczny przepis na ciasto z owocami. Pięknie pachnie migdałami i owocami. Ciasto wyłóż natłuszczoną formę.


Ja dodałam truskawek i porzeczek. Owoce dobrze komponują się z maślaną kruszonką, pycha:). Zamiast migdałów możemy użyć dowolnych orzechów.


Aby ciasto drożdżowe z kruszonką dostatecznie wyrosło, drożdże do rozczynu muszą być bardzo śwież.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty