wtorek, 12 września 2017

Botwinka na masle

Botwinka na masle

Pokroić drobno wszystko: liście,łodygi,buraczki i wsypać do garnka, wlać wodę. Dodać oskrobane, pokrojone w kostkę młode ziemniaki, pokrojony drobno pęczek młodej włoszczyzny, wsypać ziele angielskie, liść laurowy i po zagotowaniu gotować do. Dodałem botwinkę, gotowałem krótko, aż zmiękła.


Rozprowadziłem śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru, stale mieszając wlałem do zupy. Doprawiłem solą, pieprzem , sokiem z cytryny i cukrem. Ziemniaki młode, bardzo małe, ugotowałem z mundurkach.


Wcześniej wyszorowanych. Po ostudzeniu przekroiłem je na pół, usmażyłem na maśle. Przepis: zupa botwinkowa na maśle z jajkiem. Na straganach pojawiły się młode buraki wraz z liśćmi, czyli tzw.


Najczęściej robimy z niej smakowitą zupę, ale można ją podać także w formie jarzynki, czyli dodatku do drugiego dania. Z podanych składników (na wywar) gotujemy bulion. Dla leniwych i zapracowanych bulion może być sporządzony z kostki rosołowej. Wyjąć podudzie i warzywa.


Buraczki umyć, posiekać i wrzucić do bulionu, gotować kilka minut, wyłączyć. Na każdą kromkę nakładaj pastę, na pastę połóż kilka listków botwinki, na to plaster szynki, a na wierzchu plasterki mozzarelli. Skrop oliwą i podawaj z cząstkami cytryny. Autor: Zuzanna Wiciejowska Włoska bruschetta z pomidorami. Pyszne wafelki z kremem ze śmietankido kawy i dżemem z czarnej porzeczki.


Na szybko, bez pieczenia, przy takich upałach odpalanie piekarnika to samobójstwo! Pokochają je nie tylko dzieci. Na głębokiej patelni, na średnim ogniu roztopić część masła, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć chwilę, aż zmięknie, dość często mieszając, by masło się nie spaliło. Dodać posiekany czosnek i papryczkę chili i jeszcze chwilę smażyć. Dodajemy więcej masła, wsypujemy ryż do risotto.


Marchewkę i buraczki obrać i pokroić w małą kostkę. Dodać marchewkę i buraczki i gotować na średniej mocy palnika ok. Botwinkę dokładnie umyć. Następnie dodać posiekane liście i łodygi oraz sok z cytryny.


Gotować parę minut, aż wszystkie warzywa. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i pokrojoną botwinę z buraczkami, chwilę podsmażamy, aż liście zmiękną, odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wkładamy mascarpone, dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszając. Sezon na nowalijki w pelni. Czymze jest w takim razie taki sezon bez botwinki?


Jest to jedna z najbardziej lubianych przeze mnie zup wiosennych. Nie robie jej w formie chlodnika a jako gotowana potrawe. W mojej zupie jest duzo botwinki w botwince. Barszcz może i dobry, ale na pewno nie ukraiński.


Botwinka na masle

Po wcale nie zawiera fasoli, to wymysł polski, moja babcia Ukrainka całe życie się dziwiła skąd ten pomysł i jak tylko ktoś się upierał, że fasola ma być pokazywała kucharską księgę, którą ze sobą przytaszczyła po wojnie - w żadnej oryginalnej kucharskiej. Osuszone liście pokroić w paski o szerokości około cm. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć minutę, dodać paprykę i listki botwinki chwilę smażyć mieszając, dodać bulion i przyprawić solą i pieprzem. Banalnie prosty, ale moim zdaniem jeden z lepszych sposobów na marchewkę gotowaną lub na parze, szczególnie tę młodą. Przykryć i dusić minut.


Prostsza wersja znanej i popularnej marchewki “na gęsto”, którą chyba każdy zna z rodzinnego domu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Rozpuszczamy na patelni nasze przygotowane masełko. Trzeba uważać, żeby masło nie zaczęło się palić. Przed podaniem możemy odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.


Botwinka na masle

Na sam koniec, już po zdjęciu garnka z ognia, dodaj śmietanę. Pamiętaj o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, a dopiero potem wlewać do garnka. Szczawiową podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty