poniedziałek, 11 września 2017

Malinowa chmurka z serkiem mascarpone

Malinowa chmurka z serkiem mascarpone

Co prawda miałam przeboje, bo mi się śmietanka z mascarpone zwarzyła pierwszy raz od dawna, ale uratowałam krem rozpuszczając wszystko w garnku i schładzając. Może nie był tak puszysty, jak powinien, ale i tak. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wym. Nakłuć widelcem i piec ok.


Malinowa chmurka z serkiem mascarpone

Spód to ciasto kruche, druga warstwa to maliny, trzecia bita śmietana z serkiem mascarpone i czwarta – delikatna, chrupiąca beza z przypieczonymi płatkami migdałów na wierzchu. Na wystudzony spod galaretkę i do lodowki potem krem bezę i już! Oczywiście wszystko na duza blaszkę! Pewnie ten tort by nie powstał, gdyby nie pytanie jednej z moich czytelniczek, Aleksandry :) Ola właśnie zapytała o wykorzystanie kremu do stworzenia tortu, więc stwierdziłam, że to może być super pomysł i warto taki.


Malinowa chmurka, przepis z kategorii Słodkie wypieki. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasta siostry anastazji malinowa chmurka. W międzyczasie przygotowujemy krem.


Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (można włożyć ją nawet do zamrażarki na minut przed ubijaniem) ubijamy na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem. Polecam wszystkim miłośnikom malin - i nie tylko! Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Warstwa malinowa: galaretki należy rozpuścić w szklanki wrzątku.


Zostawić do lekkiego stężenia, połączyć z malinami. Całość wyłożyć na kruche ciasto, schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcie. Wykonanie kremu: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem.


Malinowa chmurka z serkiem mascarpone

Słodki krem mascarpone przełamany lekko kwaśnymi malinami w galaretce. Kruche ciasto, maliny z galaretką, krem z mascarpone i bitej śmietany i delikatna beza. Połączenie wielu pysznych smaków w jednym cieście.


Bezę i kruche ciasto najlepiej przygotować wcześniej i kilka godzin przed podaniem połączyć z kremem i galaretką. Do miski wsypać wszystkie składniki i zagnieść ręką. Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe. Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np. Goście zachwyceni, wszyscy objedzeni po uszy.


Nie doczytałam tylko komentarzy i niepotrzebnie rozmroziłam maliny, ale na przyszłość użyję takich prosto z zamrażarki. Ja robiłam go dopiero pierwszy raz i muszę przyznać, że smakuje super #128578; Co prawda trzeba się przy nim napracować i spędzić kilka godzin w kuchni, ale warto! Daria Diering-Kurdyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Trufelkowe inspiracje.


Smaki są idealnie zrównoważone, aby ciasto nie było zbyt słodkie. To ciasto to rzeczywiście chmurka, na dole ciasto kruche, potem galaretka z malinami, śmietana z serkiem mascarpone i na wierzchu beza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty