poniedziałek, 25 września 2017

Tradycyjny żurek

Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Tradycyjny żurek na kiełbasie - sposób przygotowania: Obierz cebulę i czosnek, pokrój na ćwiartki.


Kiełbasę nakłuj w kilku miejscach. Zagotuj szklanki wody, dodaj grzyby, cebulę i czosnek, lekko posól. Staropolska kuchnia ma w swoim dorobku wiele dań, które pomimo upływu lat wciąż cieszą się niesłabnącą popularnością. Wśród nich jest oczywiście tradycyjny żurek domowy.


Zapamiętaj dobrze przepis na niego, bo nieraz może wybawić cię z kulinarnej opresji. Jajka ugotowane na twardo i polska kiełbasa. Pyszny żurek z białą kiełbasą to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Każda gospodyni ma swój sposób, aby uczynić tę zupę niepowtarzalną i wyjątkową.


Tradycyjny żurek

Mimo to warto poznać różne przepisy, aby poszukać inspiracji. Tradycyjny polski żurek z białą kiełbasą przygotowywany jest na zakwasie, najlepiej z mąki żytniej. Przepis na Żurek tradycyjny. Jak zrobić Żurek tradycyjny Doskonała zupa nie tylko na Wielkanoc. Najczęściej żurek podaje się z białą kiełbasą i jajkiem.


Sekretem udanej zupy jest dobrej jakość zakwas (najlepiej własnej roboty), choć i sklepach można dostać całkiem smaczne. Prawdziwy smak Świąt Wielkanocnych zaprosisz do kuchni razem z przepisem Karola! Podaj bliskim tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą, ziemniakami i chrzanem.


Trudno wyobrazić sobie Święta Wielkanocne bez żurku na zakwasie, przyprawionego czosnkiem i pachnącego majerankiem, podanego z kiełbasą i jajkiem. Wielkanoc coraz bliżej, więc powoli kompletujemy idealne przepisy na świąteczną ucztę. Jedną z tradycyjnych potraw, która króluje na wielkanocnym stole jest właśnie żurek. Bez niego nikt nie wyobraża sobie prawdziwego, tradycyjnego wielkanocnego śniadania.


Uwielbiamy tą gęstą i aromatyczną zupę o lekko kwaśnym smaku. Zobacz przepis na tradycyjny wielkanocny żurek. Możesz go podać zarówno na wielkanocne śniadanie, jak i podczas póżniejszego spotkania rodzinnego.


Polskie, tradycyjne zupy mają naprawdę wyjątkowy smak. Warto przyrządzać je nie tylko od święta. Gdybym miał kiedyś wylądować na bezludnej wyspie i do końca życia jeść tylko jedną zupę, to z pewnością byłby to żurek!


Zupy są bardzo charakterystyczne dla polskiej kuchni. Jedna z nich nawet króluje na stole wielkanocnym. Pokaźny zbiór przepisów. Włoszczyzne i cebulę obrać umyć i drobno pokroić.


Zalać wodą w garnku, dodać liśc laurowy i ziarna przypraw. Gotować na małym ogniu ok. Do wywaru dodać zakwas, zagotować. Przyprawiać do smaku majerankiem oraz solą. Bardzo prosto o ile masz w domu zakwas żytni :) Prawdziwy żur jest gęsty, kwaśny i wyraźny w smaku.


Jak pisze autorka tradycyjnego przepisu: Jest to bardzo zdrowa i posilna zupa, stanowi podstawę pożywienia naszego ludu. Dzisiaj zapraszam na żurek wielkanocny wegetariański i taki klasyczny, domowy, wręcz tradycyjny z białą kiełbasą. Magdy Gessler to z pewnością najsmaczniejsza propozycja na wielkanocny stół.


Poznaj tajniki przepisu na żurek słynnej restauratorki. Zasmakuje wszystkim gościom! Zakwas: Mąkę rozrobić z odrobiną. Polsce w wielu odmianach i wariantach smakowych.


A ja dzisiaj zapraszam na dwa przepisy: Żurek wielkanocny tradycyjny z kiełbasą oraz Żurek wielkanocny wegetariański. W tym czasie kroimy w kostkę boczek i kiełbasę, podsmażamy. Na początku wrzucamy boczek, następnie kiełbasę smażymy na wytopionym tłuszczu z boczku. Dodajemy wszystko do garnka z wodą. Wielkim Poście, ale pojawiał się również na świątecznym, wielkanocnym stole.


Trzeba tylko wcześniej przygotować zakwas.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty