Wyjdzie Wam piękny, kształty makowiec, który potem wystarczy. Sekret udanego makowca tkwi w masie makowej. Jak samodzielnie przygotować masę makową, bazę makowca, makowej strucli lub makownika? Zamiast kupować kota w worku (nigdy nie wiadomo, ile jest maku w gotowcu), chociaż raz w roku lepiej je upiec samemu.
Sklepowe wersje ciasta z makiem zawierają dużo ciasta i cienką kreskę maku, dlatego sto razy bardziej wolę przygotować taką struclę w domu. STRUCLA Z MAKIEM Przepis na strucle Masa makowa (masę przygotowuję lub przynajmniej sparzam mak dzień wcześniej):.
Wyrobić ciasto na gładką masę. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masa makowa z mielonego maku, takiego gotowego z puszki jest zazwyczaj bardzo mokra. Bywa też zbyt mocno zmielona i papkowata.
Oczywiście można też kupić bardzo dobrej jakości gotową masę makową. Celujcie więc w lepsze, sprawdzone marki. Dorota napisala,od kiedy robie sama mak moje wypieki makowe wychodza jak ze zdjec, samo to ze kogo obdaruje wypiekami mi powie ,ze jeszcze nie jedli tak dobrego ciasta, dziekuje Dorota za wszystkie rady porady.
Unlimited DVR storage space.
Gotową masę można wykorzystać jako jedną z warstw lub wierzch mazurka. Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady. Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać. Jak się ma problem to najlepiej go na kogoś zwalić nie szukając winy u siebie.
A to, że strucla makowa domowa czasem pęka nie jest niczym dziwnym - ma dwa razy więcej maku niż ta ze sklepu. Gdy się ją luźno zwinie i pozwoli jej wyrosnąć to nie pęknie. Moj chłop przyniósł do domu puszke maku z bakaliami i zazyczył sobie łazanki takie jak na Wigilije i strucle makowa.
Lazanki juz zrobiłam niech se ma, ale strucla to dla mnie wielka zagadka. Masa makowa: przygotowana według ulubionego przepisu lub puszki gotowej masy makowej (2x9g). Dzięki roztrzepanemu białku strucla jest wilgotna i pyszna, mak się nie rozpada, a całość rozpływa się w ustach. Bardzo dobra strucla, z pewnością będę wracać do tego przepisu.
Ciasto rozwałkować ,posmarować masą makową i zwinąć w rulon. Zostawić do ponownego wyrośnięcia i przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Zimną struclę posmarować lukrem i udekorować.
Jeszcze nie wiem jak wyjdzie, ale z uwag, na gorąco: użyłam maku mielonego, więc po namoczeniu nie było go jak odsączyć. Postanowiłam odparować tak, jak był. Zatem lepiej było nie dodawać do smażenia rodzynek (nie wiem czy mi się nie rozpadły :( ).
Masa makowa to podstawowy dodatek do rogali, wigilijnej kutii, makowca oraz innych ciast. Możemy zrobić ją samemu z mielonego maku lub kupić gotową. Masa makowa domowa jest nie tylko zdrowsza, ponieważ nie posiada konserwantów, ale także smaczniejsza i gwarantuje udane wypieki. Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe. Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np.
Swoją struclę podaję przyprószoną cukrem pudrem. W myśl zasady, że im prościej tym lepiej. Jednak jeśli Zobacz więcej. Strucla na cieście drożdżowym wyp.
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Słodkie Przyjemności. Tymczasem dobra masa makowa powinna składać się z 5g maku, 2g bakalii oraz 1g miodu (lub cukru) i ewentualnie laski wanilii. Poza tym w masach makowych można znaleźć także sztuczne dodatki, takie jak aromaty, barwniki, konserwanty, regulatory kwasowości, czy inne środki nadające jej pożądaną konsystencję i smak.
Wyśmienity makowiec zawijany, strucla makowa. Wierzch ciasta tworzy pyszna chrupiąca skórka oblana lukrem. Ciasto wyglądem przypomina tradycyjny makowiec, jednak różni się kilkoma składnikami: ciasto drożdżowe jest z całymi jajkami, a. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ewa wachowicz przepisy strucla makowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.