piątek, 1 września 2017

Ciasto na faworki sie nie klei

Dodane przez amela w: Tylko o kuchni. Zbyteczna jest także margaryna, wystarczy śmietana i to nie tłusta, ale. Wszystko zależy od rodzaju ciasta.


Odstawiamy ją pod przykryciem na pół godziny, aż ciasto stanie się bardziej miękkie. Ciasto rozwałkowujemy i składamy (rolujemy). Po rozwałkowaniu tniemy ciasto wzdłuż na paski o szerokości około centymetrów, a potem te paski na prostokąty długie na mniej więcej centymetrów.

Choć tu może trochę łatwiej, to w końcu nie jest kruche ciasto. Choć znam też przepisy, w których ciasto kruche, kruszy się na blachę zaraz po. Porady kulinarne Mam problem z ciastem kruchym. Rozwałkowanie go jest niemożliwe. Co zrobić, żeby ciasto uratować i zrobić z niego mazurek.


Da się coś na to poradzić? Wsadziłam je do lodówki, żeby jeszcze się schłodziło. Czytam komentarze i jedni są zachwyceni inni nie.

Ja należę niestety do grupy na „nie”. Raz miałam małe jajka i dodałam jedno żółtko więcej (reszta dokładnie wg przepisu) i ciasto było tak ze nie mogłam nawet kuli uformować, bo nie chciało się kleić. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.


Kruche chruściki smakują wybornie posypane. Miksować długo, aż na powierzchni surowego ciasta pokażą się bąbelki powietrza. Po dodaniu szklanki mąki ciasto jest jędrne ale już nie klei się do rąk.


Matka pisała, że ciasta nie trzeba walić wałkiem, ale co tam, ja sobie będę takie przyjemności odmawiać? I-de-al-ne ciasto, doskonale się wałkuje, nie klei się, jest elastyczne i (po srogim biciu) świetnie się “bąbluje”. Wyszedł cały stos faworków! Nie powinno się ich blendować ani miksować, a tylko utłuc lub rozgnieść.


Najlepiej wykorzystać warzywa, które były ugotowane jeszcze poprzedniego dnia. Jeśli ciasto nadal się nie klei, warto dodać oleju lub mąki kukurydzianej. Idealne ciasto na kopytka powinno być sprężyste i lekko. Następnie ciasto przykryć ściereczką i zostawić w chłodnym miejscu na godzinę, po czym rozwałkować cienko bez posypywania mąką i uformować faworki. Gdy masa na faworki będzie puszysta, dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto do momentu, gdy przestanie kleić się do rąk.


Przykryj ściereczką i odłóż na minut. Podziel na dwie części, każdą.

Wyrabiam i wyrabiam ciasto drożdżowe a ono ciągle klei się do dłoni. Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.


Gdyby nie to, że odłożyłam na talerzyk kilka faworków do zdjęcia, to raczej szans na ich sfotografowanie bym nie miała. Ponieważ za bardzo nie ufałam jedynie dwóm składnikom, to wolałam ciasto trochę pouderzać wałkiem (stara wskazówka mojej mamy), żeby je napowietrzyć. Z moich prób mogę wywnioskować, że w przeciwieństwie do ciasta na faworki glutenowe, ciasta na faworki bezglutenowe nie ma sensu zbijać wałkiem.


Nie zwiększy to ilości pęcherzyków, a może nawet zaszkodzić, ponieważ zbijane ciasto będzie się robić klejące i przyklejać do wałka lub blatu, co zmusza do podsypywania mąką. Wrzuć kawałek ciasta, żeby sprawdzić, czy ciasto się smaży. Jeśli odskoczy szybko od dna garnka, temperatura jest właściwa.


Smaż faworki krótko po obu stronach, przewracając je dwoma widelcami. Jeśli zbyt szybko się rumienią, wrzucaj do tłuszczu kawałek ziemniaka albo. Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Gnieść je tak długo, aż będzie jednolite i zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza (ok. min.). Gdy już zarumienią się z jednej strony przewróć je na drugą.


Smażenie z jednej strony nie powinno trwać dłużej niż sekund na. Z dziewczynki zrobił się chłopiec! I cały mój pomysł na imię przepadł.


Przepis na faworki, krok 2: Ubijanie ciasta na faworki. Podstawą przepisu na faworki jest zbijane ciasto śmietanowe. Otóż według najstarszych przepisów na faworki, w ciasto należy odpowiednio długo bić wałkiem, aby wtłoczyć powietrze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty